Кричали та виривали камеру: чи тримають тварин у металевих контейнерах продавці на Шептицького

Кричали та виривали камеру: чи тримають тварин у металевих контейнерах продавці на Шептицького
  • На продавців домашніх тварин на вул. Митрополита Шептицького періодично скаржаться жителі. Деякі тернополяни розповідають, що там погано ставляться до тварин.
  • Журналіст «20 хвилин» вирішив перевірити, у яких умовах тримають тварин після дня продажу.

Під час розмови продавці досить агресивно говорили до журналіста – не дозволяли знімати, кричали та ледве не зламали камеру. Однак після того, як всі заспокоїлись, продавці почали нормально спілкуватися з журналістом, розповіли та показали, як піклуються про тварин, чим годують та що з ними роблять після закінчення дня продажу.  

“Закривають тварин у контейнері”

У соціальній мережі Facebook в одній з тернопільських груп користувач Іван Горбань опублікував відео, де в одному з дворів на вулиці Шептицького продавці нібито утримують тварин в залізних контейнерах. Насправді чоловіка, який зняв та опублікував відео, звуть Володимир. Журналіст «20 хвилин» поспілкувався з ним.

- Я не є захисником тварин, – розповідає Володимир. – Мене просто дуже обурило те, як поводяться з ними. Так сталося, що ми з товаришем знаходилися у приміщенні, вікна якого виходять на той двір. Ми побачили, як поводяться з тваринами. На жаль, не було змоги знімати весь процес від початку до кінця. В один момент жінка просто закрила контейнер, у який заздалегідь помістила тварин, і пішла додому. Я впевнений, що звірі там і ночують.

Відео дня

Пан Володимир пообіцяв, що і надалі стежитиме за ситуацією. На самому ж відео, яке він опублікував, не видно чітко, чи закривають тварин у контейнері, чи самі клітки.

Кричали, але погодилися розповісти

Журналіст “20 хвилин”, як уже йдеться вище, вирішив перевірити, як усе відбувається насправді. Були крики, погрози, виривання камери і так далі. Зрештою, продавці заспокоїлися та розповіли, що тварин тримають у нормальних умовах, а не контейнерах.

- Зрозумійте, якби ми дійсно тримали тварин у тих металевих контейнерах, то про це було б давно всім відомо, – розповідає продавець Оксана. – Це ж собаки і коти. Вони не будуть сидіти у контейнері мовчки. Тим паче, папуги. Вони б кричали, і це було б чутно. До того ж, тут є камери спостереження. Ми вже не одну перевірку пережили і не один «наліт» захисників тварин. 

Продавці показали журналісту «20 хвилин» контейнери. У них, кажуть, зберігають клітки для тварин та підстилки. Продавці дозволили сфотографувати вміст контейнерів.

Продавець пані Ірина розповіла, що великі клітки з собою ніхто додому не возить, бо це незручно. Тож їх залишають у металевих контейнерах. Тварин пересаджують в менші контейнери. Потім хто як може – на таксі, власним транспортом або маршруткою везе тварин.

Везуть тварин та таксі

- Кожен день витрачаю близько 100 гривень на таксі, –  каже пані Ірина. – Не всі погоджуються нас возити з контейнерами, бо це ж тварини. Хтось їде власною машиною, а хтось маршруткою. Зараз таксисти вимагають платити додатково за перевезення тварин, хтось йде на поступки, бо ми так їздимо не один рік.

Таксисти, які працюють неподалік місця продажу, підтвердили, що дійсно возять продавців із тваринами, хоча погоджуються не всі.

Як годують та утримують тварин

До продавців часто приносять тварин і тернополяни, які їм ті звірі набридли. Це кошенята та цуценята. Їх роздають безкоштовно у добрі руки. У клітках, як помітив журналіст “20 хвилин”, тварини чисті, їх  періодично вигулюють. Як кажуть продавці, часто просто не можуть відмовити людям, які принесли тварин.

- До нас часто приносять тварин, –  каже пані Ірина. – Приносять і хворих тварин, без вакцин в жахливому стані. Ми їх доглядаємо, щеплюємо, лікуємо. Купуємо вакцини у ветеринарній аптеці. А з нас ще роблять живодерів. Одного разу прийшла бабуся, яка принесла нам цуценят з великою собакою. Цуценят ми ще могли взяти, але велика собака була хвора. Ми спершу казали, що взяти її не можемо, на що бабуся відповіла, що тоді піде втопить собак. Довелося пошкодувати і забрати собаку. Вилікували її від лишая, вакцинували її. Часто підкидають кошенят чи цуценят у коробках, бо людям соромно віддавати тварин.

Іноземці віддали тварин

Під час спілкування до продавців підійшли два іноземця, які сказали, що хочуть віддати цуценя. Як вони пояснили, песика вакцинували. Продавці розповідають, що іноземці часто їм приносять тварин, бо вони їм набридають.

У ветаптеці, що поруч, продавець Василь підтвердив, що продавці постійно купують вакцини та пігулки для тварин.

- Я вже їх давно знаю, радяться зі мною, телефонують, – каже продавець. – Нікому не відмовляю в консультації. Купують препарати від лишаїв, гельмінтів, блох, різні вакцини.

У зоомагазині напроти місця продажу тварин додають, що продавці періодично купують спеціальний корм для котів та собак.

– Корм купують середньої якості. Він не з дешевих. Я знаю, що до тварин там ставляться нормально, і корм купують хороший. Про них добре дбають, - говорить продавчиня Юлія.

Тварин тримають у затінку. Ближче до обіду клітки переносять у двір, де є тінь. Журналіст не побачив, що тварин тримали в поганих умовах. Клітки чисті, у них є чиста вода та корм. 

У контейнерах - пусті клітки?

Журналіст «20 хвилин» вирішив перевірити, чи дійсно продавці привозять тварин з дому і відправився зранку на те ж місце. Ближче до 9 години продавці почали з’їжджатися. З собою вони мали клітки та контейнери, у яких вони перевозять тварин – кошенят, цуценят, кроликів, хом’ячків, морських свинок, папуг та черепашок. Одна з продавчинь вибачилась за агресивні дії і крики та пояснила, що всі були на нервах через постійні звинувачення з боку людей.  

Продавчиня пані Оксана показала, що в контейнерах справді лежать пусті клітки. Великі клітки - у розкладеному вигляді, тварини не змогли б помістилися в контейнери. Їх просто пересаджують. 

Що кажуть очевидці?

Деякі контейнери належать іншим продавцям з ринку. Одна з продавців взуття розповіла, що її вже колись фотографували, як вона клала коробки в контейнер і потім видавали черевики за тварин. Вона також підтвердила, що тварин у контейнерах не закривають.

Охоронець з ювелірного магазину - пан Михайло, який знаходиться поруч з місцем продажу тварин, розповів, що особисто бачить, як тварин забирають машинами, і в контейнери їх ніхто не саджає. Це підтверджують і звичайні перехожі.

- Я живу неподалік ринку і ніколи не бачила, щоб до тваринок погано ставилися, – каже тернополянка пані Анна. – Я сама дуже люблю тварин і підгодовую бездомних кошенят, які живуть біля мого дому. Тут дівчата приймають тварин і роздають їх в добрі руки, щоб вони не блукали по місту. А той хто знімав відео – неправий, бо там ніхто не клав тварин в контейнери. Про них тут піклуються, тварини доглянуті, нагодовані, чисті. 

Куди скаржитися про порушення?

Що робити, коли ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами

Як розповідає захисник тварин, директор громадської організації «Друзі Хатіко» Олена Дейнека, одного відео чи фото недостатньо для того, щоб притягнути когось до відповідальності.

- У першу чергу, коли ви стали свідком жорстокого поводження з тваринами, – необхідно це зафіксувати, – розповідає Олена Дейнека. –  Але щоб поліція почала розбиратися з порушенням, необхідно погоджуватися давати показання та бути свідком. До мене неодноразово зверталися люди, які були свідками жорстокого поводження з тваринами. Однак коли все доходить до суду чи хоча б розслідування справи, більшість заявників відмовляються фігурувати у справі. Тому одного відео чи фото не достатньо. Якщо ви стали свідком неправомірних дій – потрібно звертатися в поліцію. Наша організація може вам допомогти з подачею заяв та надати юридичну підтримку, однак самі, без допомоги свідків, ми це робити просто не можемо.

Журналісти «20 хвилин» також очікують на коментар поліції. Ми будемо стежити за ситуацією.

 

«Потерпіть ще трохи, скоро нас тут не буде»

Пояснивши, як насправді перевозять та доглядають тварин, продавці розповіли, що багато людей пред’являють їм різні претензії, однак скоро їх на цьому місці вже не буде, бо територія належить банку, який відкривається біля місця продажу. Там, як кажуть продавці, хочуть облаштувати парковку.

- Ми ще рік тому зверталися до міського голови, щоб нам виділили місце, де ми могли б нормально продавати та роздавати тварин і нікому не «мозолити очі», – каже пані Оксана. – Місце нам запропонували, але воно зовсім не підходить для тварин. Це територія за автовокзалом на вул. Шептицького, де продають птахів. Але те місце зовсім не облаштоване для продажу. Нам обіцяли допомогти з облаштуванням, але вже минув майже рік - і нічого не змінилося. 

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією з продажем тварин. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (575)
  • Helga Soloha

    Кажуть, що таки тваринки швидко помирають після того як їх придбати. Бо вони на тому ринку чимось друг у дружки заражаються.
  • Зіновій

    Хто покриває це знущання над тваринами і дає дозвіл на торгівлю?Щоденно там гинуть десятки тварин!
  • Зоряна

    Сьогодні продавали напівмертвих котів.На зауваження продацю,що тварина немає ні їжі ні води вони вирячилися і відповіли:,,Нічого їм не буде,,.Ось така любов до тварин.
  • Софія

    Наша киця померла в нас на руках вночі того ж дня коли ми її придбали.Не була вона ні проглищега ні привита .Голодна і хвора.
    Там всі тварини такі бо вони їх мучать і навть їжі не дають щоб не тратитися.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up