Крик душі кременецького священника: "Пробірки купують церква і благодійники". А чиновники кажуть: усе є

Крик душі кременецького священника: "Пробірки купують церква і благодійники". А чиновники кажуть: усе є
  • Місцевий священник б’є на сполох та розповідає усім про ситуацію з коронавірусом на Кременеччині. Що ейфорія від відсутності нових інфікованих даремна, бо просто немає чим робити аналізи, переконаний він.
  • У Лабораторному центрі, посилаючись на керівництво району, запевняють: все є.
  • Тим часом на Кременеччині з’явились поліцейські блок-пости… У день, коли за статистикою - 0 виявлених випадків захворювання. То де правда? 
  • Цінний вантаж доставлено в місце призначення. Пробірки для забору аналізів ПЛР, - написав на власній сторінці у Фейсбук священник Собору Преображення Господнього м. Кременець Володимир Буграк. - Шановні кременчани, бережіть своє здоров'я і будьте благословенні Богом!

Напередодні на сторінці отця з’явився пост – про наболіле. Це був буквально крик душі священника. Бо ейфорія через відсутність нових інфікованих на коронавірус даремна і передчасна, каже він. А причина в тому, що їх не виявляють, проста і банальна – немає пробірок для проведення аналізів.   

 - В Інтернеті шириться ейфорія через оприлюднену інформацію, що в Кременецькому районі 19 травня за попередній день не виявлено жодного нового хворого на COVID, - пише священник. - Пишу ту інформацію, якою володію з надійних джерел. Останні пробірки для забору аналізів закінчилися ще в п'ятницю (15 травня – прим. авт.). Для довідки повідомлю, що підприємець Сухоменюк С. зробив благодійну допомогу, давши 500 одиниць на сімейну медицину ЦПМСД і 500 на лабораторний центр. Закінчилися саме ці благодійні пробірки, які були придбані не за державні кошти і не стараннями відповідальних за це посадовців!

Відео дня

 

 

«Ситуація настільки плачевна…». А чиновник сказав: «Не бачу змісту»

Довідавшись про проблему, Преображенська парафія замовила 500 штук і у середу, 20 травня, вони мали прибути до Кременця. Пересилали їх через Нову Пошту. Передати цінний вантаж прагнули сімейній медицині.

  • У вівторок, 19 травня, беруть забір в ті пробірки, які, як мені сказали, позичили в Тернополі, - пише о. Володимир. - Ситуація настільки плачевна, що лікарі зверталися до однієї дуже відповідальної особи Кременецької лікарні (саме лікарні, а не сімейної медицини), що нагально необхідно протестувати медиків, котрі безпосередньо контактують з хворими на коронавірус. Той "адміністратор" сказав: "Не бачу змісту". Однак, коли виявилося, що захворіли деякі працівники районної адміністрації та ради, він у понеділок, наче факір з рукава, дістав пробірки, прислав під "Білий дім" швидку, і в усіх працівників адміністрації, які вважали себе контактними, взяли мазки на аналізи.

«Друзі, якщо ви не знаєте, то я вам скажу, що, згідно з виробленим алгоритмом дій, контактні особи мають бути на самоізоляції, - пише священник. - А зразки, за правилами, беруться тільки в тих, хто має симптоми хвороби. Перешкодою не стало навіть те, що окремі з них не мали укладеного договору з сімейним лікарем. Результати ще очікуються, а я молюся, щоб вони всі були здорові».

Люди з симптомами чекають на пробірки, а районна влада звітує про нуль хворих

Державних службовців обов’язково треба тестувати, бо вони відповідають за життєздатність району. Але керівництво лікарні зобов’язане було забезпечити наявність матеріалів також для простих людей, переконаний Володимир Буграк!

- Отож, люди з симптомами чекають прибуття пробірок, а керівництво району звітує про нуль хворих, - пише священник. - Водночас обласне керівництво, усвідомлюючи критичну ситуацію в Кременці, виставило блок-пости на в’їздах. Я дуже радий за всіх, хто здоровий, але керівництву району і районної лікарні ставлю заслужене жирне 1.

Кременецька лікарня визначена опорною для лікування хворих COVID. Там наразі не проводять операції з хірургії. У реанімації також чекають «спеціалізованих» пацієнтів. На відповідних нарадах саме ці відділи визначалися для пацієнтів з коронавірусом.

- Там є кисень, ШВЛ- ли, боксовані кімнати, багато санвузлів. У той же час там немає (!) хворих, - пише Володимир Буграк. - Їх кладуть в три палати навпроти реанімації, а решту – у центрі міста в терапію та інфекційне відділення. Там не те, що нема кисню і ШВЛ-ів, там пацієнти змушені свою нужду справляти у відро… Я не є посадовою особою, тому вплинути на це ніяк не можу, але, вважаю, що правду ви маєте знати.

Усім лікарям, медсестрам і технічним працівникам лікарні священник висловлює свою повагу і вдячність. «Ваш професіоналізм і самовідданість заслуговують на найвищу похвалу та високу зарплату! Дякую вам, що рятуєте людські життя», - підсумував священник.

У РДА кажуть: проблем з пробірками в районі немає

Ми спробували дізнатись про ситуацію на Кременеччині, так би мовити, «зсередини». Поспілкувались з місцевими – вони просили не називати їхніх даних в публікації, але в один голос майже слово в слово переповіли про ситуацію, яку розповів о. Володимир Буграк.

Набрали голову райради Володимира Стефанського. Чоловік узяв слухавку, але повідомив, що він хворіє, зараз перебуває в лікарні і попросив вибачення, що не може коментувати ситуацію. Ми бажаємо йому найшвидшого одужання.

Журналісти "20 хвилин" також зателефонували до Оксани Чайчук, керівника Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України». Вона запевняє: в Кременецькому районі ПЛР не може бути, бо їх роблять лише лабораторно – і лише у Тернополі.

- Швидкі тести Кременеччина отримала стільки, як ніякий інший район. Перший раз - 500, зараз – друга поставка. Що стосується пробірок для відбору аналізів – вони є у вільному продажі. Й інші райони вже давно закупили потрібну кількість. Щойно спілкувалась з Кременецькою райдержадміністрацією, - каже журналістці Оксана Чайчук. - Проблем з пробірками в Кременецькому районі немає.

До слова, 19 травня на в’їзді у Кременець поліція виставила блок-пости. Причиною появи таких назвали - «у зв’язку з ускладненими епідеміологічної ситуації на Кременеччині». Вони працюватимуть щоденно з 7 до 22 години. При тому ж цього числа на Тернопільщині не виявили жодного хворого на коронавірус. Яке таке ускладнення? І де правда?

  • У місто будуть пропускати автомобілі під керуванням осіб, які там зареєстровані, проживають або працюють, а також спецтранспорт, який забезпечує важливі сфери життєдіяльності населеного пункту, - розповів заступник начальника ГУНП в Тернопільській області Михайло Білецький. - Рух інших транспортних засобів буде здійснюватися в обхід Кременця. 

Водночас ми намагались додзвонитись до начальника управління охорони здоров’я ОДА Володимира Богайчука. Чоловік слухавку не брав – у прес-службі управління повідомили, що він на онлайн-заході. Ми набрали згодом – п. Володимир слухавку взяв та попросив зателефонувати за півгодини, бо у нього нарада. Щойно нам нададуть коментар – опублікуємо його.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ірина Турко

    Пробірки купила парафія церкви м. Кременець.
  • Светлана Клим

    От тобі і готові лікувати, якщо навіть діагноз встановити  нічим.
  • Роман

    То вас Бог карає! Московським попам- чемодан вакзал рассея

    Inna Tsebrii reply Роман

    До чого тут ти слова. Ви перше ниже писати то прочитайте добре шо там пишуть и кто пише
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up