Партнер рубрики Події

Крики, сварки та поліція: ми перевірили, як насправді працюють робочі групи у будинках

Крики, сварки та поліція: ми перевірили, як насправді працюють робочі групи у будинках
  • З нового року тернополян шокували нові платіжки, які прийшли за грудень. Навіть ті, хто у своїй квартирі має індивідуальну систему опалення, вимушений платити за обігрів під’їзду та транзитні стояки. А суми у платіжках шокують.
  • Ми побачили, як працюють робочі групи, що мали б обстежувати місця загального користування та квартири тернополян. Чого вони не роблять? 
  • Авторизуйтесь та підпишіться на преміум доступ до матеріалів «20 хвилин». Завдяки вашій підтримці ми можемо створювати більше ексклюзивних матеріалів.

Нові нарахування почались у грудні 2021 року. Чимало тернополян, які давно відключили своє помешкання від центрального опалення та гарячого водопостачання почали отримувати платіжки. Платити потрібно за обігрів місць загального користування – під’їздів, підвалів та горищ та за прохід через квартири стояків.

Чимало людей обурились через такий «сюрприз». У багатьох під’їздах загальні батареї холодні, а рахунки приходять. Та ще й які! Дехто заплатить і до 1000 гривень.

– За грудень маю заплатити понад 600 гривень за одну батарею на першому поверсі дев’ятиповерхівки, у якій я живу, – каже тернополянин Олег. – Це якесь знущання. Чому я маю платити за послугу, якої навіть немає?

Відео дня

Створили робочі групи

У міській раді розглянули чисельні скарги тернополян. Вирішили створити робочі групи, які повинні обстежувати багатоквартирні будинки з централізованим опаленням.

Відповідне розпорядження про створення більше 20-ти робочих груп підписав 13 січня 2022 року міський голова.

Відповідно до розпорядження, робочим групам необхідно:

  • до 28 січня 2022 року року провести обстеження місць загального користування (горищ, підвалів, сходових кліток) та допоміжних приміщень в будинках, які отримують послуги із постачання теплової енергії (для з’ясування стану теплоізоляції транзитних трубопроводів, наявності батарей і т.д.), відповідно до акту обстеження (додається).
  • обстежити приміщення, відключені від централізованого опалення на предмет наявності/відсутності та ізоляції транзитних трубопроводів (за згодою власника);
  • у разі недопущення представників робочих груп для проведення обстеження чи в разі перешкоджання у доступі для з'ясування стану теплоізоляції транзитних трубопроводів, власникам таких приміщень буде здійснюватися нарахування за втрату тепла, як за неізольовані транзитні трубопроводи.

На підставі акту робочих груп, комунальне підприємство теплових мереж проведе перерахунок плати за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, а також опалення місць загального користування та допоміжних приміщень.

Чекали годину на морозі

Ми побачили, як саме працюють робочі групи. Чи справді перевіряють місця загального користування та як саме проходять перевірки.

У будинку №7 на вулиці Володимира Великого робочу групу мешканці чекали о 15:00 у четвер, 20 січня. Оголошення почепили у під’їздах будинків.

Багато мешканців зібралися в очікуванні представників обслуговуючої організації та «Тернопільтеплокомуненерго».

Однак чекати довелося довго. Як виявилося, у всіх під’їздах будинку, а їх було 7, вивісили одне оголошення, що робоча група прийде о 15:00. Тож дехто чекав годину на вулиці, доки і до них прийдуть з перевіркою.

– Ми зібралися через нові платіжки для мешканців будинку, які мають індивідуальне опалення у своїх квартирах, – каже мешканець будинку Володимир Дунець. – Спершу слід треба було виконати чимало ремонтних робіт по теплових мережах. Це і опалення, і централізоване гаряче водопостачання. Теплова ізоляція у підвалі нашого під’їзду повністю зруйнована, а це великі теплові втрати. А нам вже відправили космічні платіжки.

Люди кажуть – за грудень прийшли просто шокуючі суми. Дехто стільки ж витратив на газ для опалення квартири.

– Мені прийшла платіжка – майже 700 гривень, – бідкається мешканка будинку пані Раїса. – Платити я не збираюсь. Ці послуги, які нам написали в платіжках, не роблять. То за що ж ми повинні платити? Батареї в під’їздах холодні. Через мою квартиру не проходить труба гарячого водопостачання, але рахунок за неї є.

Були крики та сварки

Перевіряти тепломережі прийшов представник обслуговуючої організації майстер дільниці Олександр Кабанов. Разом з ним був і представник від «Тернопільміськтеплокомуненерго», однак представлятися чи називати свою посаду журналісту категорично відмовився.

Біля кожного під’їзду, де приходила група, одразу починались крики та сварки. Хтось з мешканців вимагав роз’яснень, хтось скаржився на холодні батареї у під’їзді. Дехто навіть переконував – не вони мають платити за транзитні труби в їх квартирах, а їм мають доплатити, адже вони проходять через їх помешкання.

Мешканці називали номери своїх квартир, де потрібно перевірити ізоляцію труб. Після цього довго доводилось переконати людей розійтись по своїх помешканнях, щоб робоча група почала обхід.

Горища та підвали не перевіряли

Як пояснив нам представник «Тернопільтеплокомуненерго», який не захотів представлятися, горища та підвали не перевірятимуть.

– Наша задача – перевірити наявність або відсутність термоізоляції у квартирах мешканців, які мають індивідуальне опалення. Також ми перевіряємо, чи є батареї у під’їздах та чи гріють вони. Все! У підвали та на горища ми не ходимо. Температуру у під’їздах ми не вимірюємо. Ці акти ми передаємо на «Тернопільміськтеплокомуненерго», і відповідно до цих даних, буде здійснюватися перерахунок.

У акті робочої групи є три пункти:

  • Наявність батарей опалення в місцях загального користування.
  • Стан ізоляції транзитних трубопроводів в підвальних приміщеннях/ на горищах допоміжних приміщеннях.
  • Стан транзитних стояків опалення в квартирах (фіксується у випадку звернення мешканців).

Працівник обслуговуючої організації заходив до квартир мешканців, які хотіли показати стан трубопроводів. Ізоляція була не у всіх. Відповідно ці дані вносили в акт. Мешканці ставили свої підписи про огляд трубопроводів.

Товщину чи кількість шарів ізоляції не перевіряли. Лише сам факт наявності чи відсутності ізоляції. Здалеку оглядали чи є вона на трубах.

Один з мешканців кілька хвилин демонстрував ізоляцію та сперечався з представниками комісії.

– У мене подвійна ізоляція трубопроводу. Всередині температура має бути 60 градусів. Тепловтрат немає! Підійдіть перевірте, у вас є представник «тепломереж»! – каже чоловік.

Демонстрував виміри температури поверхні труб пірометром та електронним термометром. Вимагав, щоб ці дані також вносили в акт, однак такого пункту немає. До того ж, робоча група немає сертифікованого обладнання для вимірів температури. Це довго намагались пояснити мешканцю.

Ні у підвали, ні на горища не заходили.

Викликали поліцію

Не обійшлося і без курйозів. Один з мешканців викликав поліцію. Скаржився на порушення закону, буцімто представники комісії заходять в будинок незаконно, а робити це можуть лише правоохоронці з відповідним рішенням суду.

Патрульні, які приїхали на виклик, пояснювали чоловіку, що є відповідне розпорядження міського голови і комісія входить до квартир лише з дозволу мешканців.

Писати заяву врешті чоловік не став, хоча переконував – дії комісій незаконні, як і нові платіжки від «Теплокомуненерго».

Тож не обійшлося без сварок, криків та обурень. І так – чи не в кожному під’їзді.

Як розповіли представники робочої групи, вони встигнуть оглянути всі будинки в зазначений термін. Час є до 28 січня.

А у вас вже приходили представники робочої групи? Чи перевіряли ізоляцію у квартирах?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (43)
  • Оля Гуменюк

    А як взнати коли та делегація прийде і коли
  • Андрій Вацик

    "Діяльність" груп фіктивна, як і самі платіжки, які навтіь не планую оплачувати. Тепловики 21 січня на Руську взагалі не прийшли у складі комісії, була лише людина від ЖЕКу, тепературу в під’їзді не заміряли. На горищі – мороз. То за які послуги з обігріву вони ведуть мову?
  • Лидия Олексюк

    Я згідна платити за транзиті труби, але за повітря в коридорі,горищі,підвалі-абсурд
  • Галина Доброводська-Крисак

    Якщо труби в квартирі ізольовані, тоді зменшиться оплата, чи навпаки якщо не ізольовані то збільшиться? Хто знає відповідь, напишіть будь ласка.

keyboard_arrow_up