Партнер рубрики Події

КТ легенів чи ПЛР-тест? Що кажуть медики про діагностику COVID-19 і чому може бути хибний результат

КТ легенів чи ПЛР-тест? Що кажуть медики про діагностику COVID-19 і чому може бути хибний результат
  • Чимало тернополян кажуть, що ПЛР-тест не показує ковід, хоча людина має всі симптоми хвороби і напередодні контактувала з хворим. Дехто розповідає, що діагноз COVID-19 лікарям вдалось встановити лише після комп'ютерної томографії легень.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, чому можуть бути причини неточностей ПЛР-тестів, чому іноді коронавірус можна визначити лише на КТ та чим небезпечні пневмонії. Про це читайте у нашому матеріалі.

У тернополянки Анни нещодавно виявили двосторонню пневмонію, однак ПЛР-тест не показав наявність коронавірусу.

— Спочатку я лікувалась вдома, говорила з сімейною лікаркою, вона мені назначала різні препарати, — каже жінка. – Ліки мені не допомогли, тому мене направили на КТ легень. Вона показала двосторонню пневмонію. Тоді мені назначили вже інші препарати, антибіотики. Направили на ПЛР-тест, однак він показав, що в мене не коронавірус.

Бували і випадки, коли хворіли цілими см’ями, але Covid-19 не виявляли.

Відео дня

— Сама через це пройшла, вся родина перехворіла, але результати були негативні, — пише тернополянка Іванна. — У сімох людей одночасно була «пневмонія». І після цього можна вірити, що вам зроблять тест правильно? А можливо їх ніхто і не робить, а пишуть то, що їм скажуть зверху керівництво.

Такі історії розповідають чимало читачів. Дехто пов’язує це з неточністю ПЛР-тестів.

Що кажуть медики?

Ми запитали думки медиків стосовно похибок ПЛР-тестів на визначення коронавірусної інфекції. Як розповів сімейний лікар та власник клініки сімейної медицини Михайло Данильчук, похибки дійсно можуть траплятися, однак багато чого залежить від того, як забиратимуть біоматеріал.

— У моїй практиці таких випадків, коли ПЛР-тести були негативні, однак у людини були всі ознаки COVID-19, не було, — каже лікар. — Але навіть МОЗ про це говорить, що ПЛР-тест може дати хибний результат і не важливо, чи його ви робили в державній лабораторії, чи в приватній. Самі тест-системи високоточні, однак багато чого залежить від того, як забрати мазок, як його зберігати та транспортувати. Людський фактор ніхто не виключає і це може давати похибку.

Також лікар каже, що кількість звернень від людей цього року побільшало, адже пацієнти переймаються, чи не захворіли вони коронавірусом, навіть якщо мають легкі симптоми застуди.

— До мене цього року звертаються в рази більше пацієнтів, ніж минулого з тими симптомами, які раніше більшість просто проігнорували б, — розповідає Михайло Данильчук. — Звичайно, не треба панікувати, коли температура 37,2 і засвербів ніс, але навіть з такими симптомами можна зайвий раз перестрахуватися і проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем. Однак зараз працювати сімейним лікарям значно важче, адже доводиться спілкуватися з пацієнтом по телефону, а це не дозволяє бачити всю картину. Лікар під час прийому бачить ті деталі, які неможливо помітити під час телефонної розмови.

Дехто не зважає на симптоми ГРВІ і займається самолікуванням, або не надає великої уваги симптомам. Це може призвести до розвитку інфекції та пневмонії. Як радить Михайло Данильчук, є три «тривожні дзвіночки», коли не можна ігнорувати симптоми, адже це можуть бути ознаки пневмонії.

  • Сухий надсадний кашель;
  • Підвищена температура (понад 38 градусів за Цельсієм);
  • Задишка.

Також можуть бути і інші симптоми. Про них потрібно повідомити свого сімейного лікаря, який уже вирішить, чи потрібно проходити ПЛР-тест, КТ та інші додаткові обстеження.

Що кажуть у лабораторному центрі?

Випадки, коли хворі кілька членів сім’ї, але позитивний результат ПЛР-тесту є лише в одного, дійсно бувають, пояснює заступник директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр» Володимир Паничев.

Це може бути пов’язано з періодом, коли робили забір біоматеріалу, помилкою медпрацівників під час забору, неправильним транспортуванням, тощо. Однак метод ПЛР-дослідження наразі лишається «золотим стандартом», який дає найбільш точні показники серед інших методів тестування. Але, як зазначає епідеміолог – не лише результат ПЛР-тесту варто враховувати для встановлення діагнозу COVID-19, оскільки на певному етапі хвороби РНК вірусу може вже не бути у біоматеріалі хворого.

— Лікарі повинні ставити діагнози, які епідеміологічно пов’язані, — каже епідеміолог. — Якщо, до прикладу, у сім’ї є двоє хворих, і в одного підтверджений діагноз коронавірус методом ПЛР-дослідження, а в іншого – ні – таке дійсно може бути. Якщо людина хворіє вже 5 – 8 днів, то у неї в організмі виробляються імуноглобуліни М, тобто вже є антитіла. Звичайно, тоді виявити фрагменти вірусу в слизі, який беруть з верхніх дихальних шляхів, буде проблематично.

Тому якщо ви хворієте кілька тижнів ПЛР-тест може бути негативний.

— Не треба забувати, що результат лабораторного дослідження залежить від якості відбору біоматеріалу, - каже Володимир Паничев. – Стверджувати, що всі медики досконало володіють методами відбору біоматеріалу я б не став. Також потрібно правильно доставити біоматеріал, мати належної якості тампони, дотримати належну температуру під час зберігання матеріалу, тощо. Лабораторний центр працює з біоматеріалом вже на кінцевому етапі, тому, звичайно, питання до того, хто відбирав, як відбирав та транспортував біоматеріал варто задавати іншим фахівцям.

Для того, щоб різні чинники не вплинули на точність результату – варто правильно підготуватися і самому пацієнту. Для більшої точності результату мазок беруть з ротової та носової порожнини. Тому до того часу бажано не їсти, не чистити зуби і тим паче не полоскати горло, промивати ніс і проводити інші процедури, які можуть вплинути на наявність вірусу у слизі. Саме тому краще за все робити забір матеріалу саме зранку.

— Мазок краще брати зранку до гігієни порожнини рота, — каже Володимир Паничев. — Бажано до цього моменту не їсти та не пити, бо це вплине на наявність вірусу на слизових оболонках ротової порожнини. Але це ніяким чином не вплине на результат дослідження мазка з носа. Однак все ж бажано брати мазок зранку до того, як почистили зуби, відхаркали мокротиння і висякали носа. Якщо це зробили до аналізу, то звичайно, це може вплинути на результат.

Лише ПЛР-тест – не показник

Про те, що ПЛР-тест може давати похибки говорить і академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. Однак не варто робити висновки, що якщо у вас пневмонія – то це наслідок коронавірусної інфекції. Окрім результату ПЛР чи ІФА тесту лікарі враховують і інші показники, стан хворого, результати КТ, тощо. 

 — Дійсно, такі ситуації, коли ПЛР-тест на коронавірус негативний, однак пневмонія є, трапляються і доволі часто, - каже Михайло Андрейчин. — Навіть якщо є характерні ознаки інфекції – це може бути не COVID-19, а інша респіраторна інфекція. Я також мав випадки, коли до мене зверталися пацієнти з ознаками гострих респіраторних інфекцій, подібними до COVID-19, однак результати ПЛР-тестів вказували на те, що коронавірусу у них не було. Але можуть виникати проблеми із самою тест-системою. Трапляються недоліки в роботі лабораторії. Є різні причини, через які результат дослідження хибний. Тому в деяких випадках потрібно повторити дослідження.

Також варто враховувати, що ПЛР та ІФА тести можуть не показати наявність COVID-19 у певний період захворювання.

— ПЛР-тест дозволяє встановити наявність у мазку зі слизової оболонки дихальних шляхів рибонуклеїнової кислоти вірусу, — пояснює інфекціоніст. — ІФА-метод дає можливість виявити в крові антитіла до вірусу. Антитіла виробляються не одразу. В перші дні чи навіть у перший тиждень хвороби досліджувати кров недоцільно. Реакція буде від’ємна, адже в організмі ще не з’явилося достатньої кількості антитіл. Імунна система потребує певного часу, щоб налаштувати вироблення антитіл та їх продукцію. Титр, тобто концентрація антитіл, має збільшитися, щоб їх можна було виявити. Але буває і таке, коли забір біоматеріалу для ПЛР-тесту роблять запізно. Людина ще має деякі клінічні ознаки хвороби, але вірус уже не виявляють.

Окрім того, на точність результату може вплинути і людський фактор, і якість самого реактиву, і правильність забору матеріалу – пояснює інфекціоніст. Однак такі дослідження лишаються найбільш точним методом для виявлення хвороби.       

Навіть якщо ПЛР-тест дав негативний результат, хоча людина хвора на коронавірус, медики можуть виявити ознаки цієї хвороби завдяки комп'ютерній томографії та призначити правильне лікування. Пневмонія, викликана коронавірусом, має свої характерні ознаки, тому медики можуть поставити діагноз, базуючись не лише на результаті лабораторного дослідження.

— Досить часто бувають ситуації, коли людина має пневмонію, але результат лабораторного дослідження на коронавірус негативний, — каже інфекціоніст. — Однак пневмонії, викликані коронавірусною інфекцією, мають на комп'ютерній томограмі свої особливості. Виявлені особливості пневмонії COVID-19 потрібно враховувати, навіть якщо результат ПЛР-тесту від'ємний. Проводять комплексне лікування, щоб ослабити запальний процес і протидіяти прогресуванню пневмонії й захопленню цим процесом нових ділянок легеневої тканини. Але є велика проблема. Ще досі не вдалось виявити ефективний противірусний засіб. За деякими підрахунками, дослідженням охоплено понад 300 препаратів. Однак наразі препарату з високою лікувальною дією немає.

Також професор наголошує, що пневмонія – не лише результат COVID-19. Є чимало інших збудників, які завжди були і з якими постійно стикаються медики.  

— Пневмонію можуть спричинити також інші збудники, — каже Михайло Андрейчин. — Пневмонії завжди були. Навіть під час пандемії COVID-19 виникають різні інфекційні хвороби, які можуть ускладнитися пневмонією. Існує понад 200 збудників, які викликають ГРВІ і можуть спричинити пневмонію. Це парагрип, аденовірусна інфекція, респіраторно-синцитіальна інфекція, різні бактерійні та грибкові захворювання і багато інших. Тому не варто пов'язувати всі пневмонії з коронавірусом, навіть під час пандемії COVID-19. Пневмонії різної етіології були, є і будуть. Завдання лікаря – провести диференційну діагностику, а для цього використовуються клінічні, епідеміологічні та лабораторні критерії.

Ось як виглядають легені здорової людини та людини, яка має пневмонію, викликану коронавірусною інфекцією:

— Якщо хвороба прогресує, це пов'язано з надмірною реакцією імунної системи на вірус, —повідомляють в управлінні охорони здоров’я ТОДА. — Так виникає запалення, що може вражати інші органи. Ось таким чином при коронавірусній інфекції легені вкриваються "матовим склом".

Саме тому не варто займатися самодіагностикою та самолікуванням. Якщо у вас є симптоми ГРВІ – одразу звертайтеся до свого сімейного лікаря, щоб не допустити розвиток пневмонії.

Які можуть бути наслідки пневмонії

Лікарі застерігають – самодіагностика та самолікування ні до чого хорошого привести не можуть. У разі виникнення та розвитку пневмонії можуть виникнути цілий ряд ускладнень, які можуть вплинути на здоров’я навіть після успішного одужання від ковіду чи інших хвороб, які спричиняють пневмонію.

— З досвіду лікарів ми бачимо, що пневмонія, викликана коронавірусом, переноситься пацієнтами тяжче, — каже лікар Михайло Данильчук. – Однак будь-яка пневмонія може нанести серйозний удар по здоров’ю і викликати чимало ускладнень. Найчастіше наслідком пневмонії можуть стати плеврити, ателектази, тобто спадання легені. У мене був пацієнт, який переніс коронавірус, але помер через півтора місяці від ускладнень, які викликала пневмонія.

Тому не варто займатися самолікуванням і самовільно припиняти приймати ліки, коли ви відчули полегшення. Варто дотримуватися рекомендацій лікарів, адже наслідки пневмонії важко або неможливо усунути. Це і виникнення хронічного бронхіту, і бронхіальна астма, і важкі ушкодження легенів та багато іншого.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up