Кутю на Тернопільщині готують за найрізноманітнішими рецептами. В різних господарів вона різна: рідка чи густа, солодка чи солонувата, на воді чи на молоці, з пшениці чи навіть рису...
До страви додають, окрім традиційних маку та сухофруктів, шоколад і навіть халву.
- Дуже здивувався, коли в друга на Гусятинщині мене пригостили густою кутею, - пригадує тернополянин Борис Кулик. - Така собі каша з маком. Їдять виделками теплу. Я звик до іншого. Маю родичів в декількох селах Тернопільського та Збаразького району. Так там кутя рідка, їдять ложками і обов’язково холодною. Ще більше здивувався, коли був на Полтавщині на Сорочинському ярмарку, який проходить літом. Там з усіх куточків держави приїхали. Так там розговорився про традиції з одним чоловіком з Дніпропетровщини. Він розповів, що в них кутю варять з рису...
У традиціях окремих сіл і міст нашого краю — подавати кутю тричі — на Святвечори 6, 13 і 18 січня. Дехто готує кутю тільки двічі: 6 і 18 січня.
Наталія Колесник із Ланівців розповіла, що у її домівці кутю розбавляють сиропом (вода із цукром) і додають туди карамельки замість меду або порізані шоколадні цукерки. Також до наїдку входять подрібнені горіхи, мак, родзинки.
А от у селі Чайчинці цього ж району, де мешкає бабуся Наталії, кутю подають ще й з горіхами, маком та родзинками. Окрім того, до традиційної страви додають ще мед і... вишні у власному соку.
— А от у лемків кутя рідка, а не густа і подають її холодною до столу, — розповідає Вадим Савка. — Мої дідусь із бабусею мешкають у селі Лозова Тернопільського району. Як і у селі Мар’янівка цього ж району, там мешкає багато лемків. Вони готують кутю по-особливому. Крім звичних складників, до страви ще додають порізаний чорнослив.
Тернополянка Ольга Лихолат розповіла, що у її рідному селі Джурин Чортківського району, до куті, окрім звичних складників, додають ще й халву. Але тоді кладуть менше меду та цукру.
А Сергій Бондарчук із села Оліїв Зборівського району каже, що його батьки до традиційного наїдку, окрім маку, горіхів, родзинок, додають ще й фрукти — порізані кубиками яблука та цілі ягоди свіжого винограду.
Пшенична кутя.
Продукти, необхідні для приготування:
1 склянка зерен пшениці;
100 г маку;
100 г почищених волоських горіхів;
1-3 столові ложки меду;
Цукор до смаку.
Зерна пшениці товчуть у дерев’яній ступі дерев’яним товкачем, періодично підливаючи небагато теплої води, щоб оболонка пшениці відділилася.
Потім ядро відокремлюють від лушпиння, просіваючи і промиваючи.
На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, охолоджують, підсолоджують по смаку.
Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип’яченою водою.
В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Іноді також додають родзинки, але це необов’язково. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.
Рисова кутя.
Продукти, необхідні для приготування:
1 склянка рису;
100 г маку;
100 г ядер волоських горіхів;
1-3 столові ложки меду;
Цукор до смаку.
Склянку рису насипати у кастрюлю та залити півтора склянками кип’ятку. Щільно накрити каструлю кришкою, варити рис три хвилини на сильному вогні, шість хвилин – на середньому, три хвилин – на малому.
Ще дванадцять хвилин не відкривати кришку, даючи рису настоятися на парі.
Співвідношення всіх інших компонентів для куті таке ж, як у попередньому рецепті.
Пшенична кутя з родзинками.
Продукти, необхідні для приготування:
Пшениця 1 склянка;
Мак 100 г;
Горіхи волоські 100 г;
Ізюм 100 г;
Мед 1-2 ст.л.
Пшеницю зварити до готовності, але так, щоб не розварилася.
Мак проварити 5-10 хвилин, відцідити і розчавити качалкою про обробну дошку або потовкти в ступі.
Горіхи обсмажити на сковороді, поламати на невеликі шматочки.
Ізюм залити окропом, воду злити, перебрати ягоди, видаляючи плодоніжки.
Пшеницю, мак і горіхи змішати з медом і родзинками.
Кутя з сухофруктами чи малиною.
Продукти, необхідні для приготування:
Дві склянки цільних зерен пшениці або рису;
півсклянки чи третину (за смаком) меду;
сушені яблука чи груші можна також взяти до смаку;
родзинки і (або) сушена малина чверть склянки.
Помити і перебрати пшеницю, закип’ятити 4 склянки води, додати туди пшеницю і варити 25 хвилин.
Додати сіль, яблука і малину. Через 5-7 хвилин – родзинки.
Все варити ще хвилини дві. У остигнула масу додати мед. Залишити на 1-2 години.
Кутя з шоколадом і халвою.
Продукти, необхідні для приготування:
Одну склянку пшениці;
пів склянки грецьких горіхів;
пів склянки родзинок;
мак - 100 г.;
мед - 3-4 ст. ложки;
узвар;
халва - 50 г.;
шоколад чорний - 50 г;
трошки солі.
Пшеницю для куті замочити на ніч, а потім відварити до готовності. Мак запарити і розтерти до утворення макового молочка. Горіхи порізати шматочками і підсмажити на пательні 3-4 хвилини. Родзинки перебрати, помити, запарити і обсушити. З'єднати холодну пшеницю, мак, горіхи, родзинки, мед. Додати узвару стільки, щоб утворилася консистенція, яка вам подобається.
Халву і шоколад порізати невеличкими шматочками. Акуратно вмішати у кутю.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 24 квітня 2024
Читати номер
Ігор
...яку кутю кОштували у родичів...
Встидно за автора.
Anonymous