Партнер рубрики Події

Квартири на Хмельницького «пішли» по швах

Квартири на Хмельницького «пішли» по швах

Через перебудову приміщення на першому поверсі у квартирах на другому поверсі по стінах пішли тріщини, а підлога западається, переконують мешканці багатоповерхівки. Власник приміщення наполягає, що роботи проводили правильно

Аварійна ситуація виникла у будинку на вул. Хмельницького, 17. Два роки мешканці сидять у судах, але вирішення проблеми поки що немає.
Ще одна претензія людей до власника приміщення – те, що прибудинкова територія зайнята літнім майданчиком.
Тріщини шириною з кулак


Правду люди шукають у влади, судах, депутатів.
– На початку 2000-х підприємець Бригідир купив нежитлове приміщення площею до 45 кв. м на першому поверсі нашого будинку, – розповідає мешканець будинку Микола Лукашкевич. – Воно було під кімнатами двох квартир. Там відкрив кафе. Де були вікна, вибив двері – і в двір, і до дороги. Потім міська влада дала чоловікові дозвіл на встановлення критого літнього майданчика. Ми тоді не заперечували, бо ж уявляли літній майданчик чимось акуратним, як біля інших закладів у Центрі. Натомість отримали технічне приміщення на прибудинковій території.
Потім, як кажуть мешканці, підприємець віддав приміщення в оренду.
– І те приміщення, що в будинку, і прибудову чоловік здав фаст-фуду, – говорить пан Микола. – То було в 2013 році. Почали реконструкцію, пошкодили несучу стіну. Крім того, приміщення не було пристосоване під фаст-фуд. Не було ані шумо-, ані теплоізоляції. Життя у квартирах було неможливим – спекотно, гамірно, сморід з кухні. Але це не найбільша проблема. По стінах наших квартир пішли величезні тріщини. А балка під підлогою чи то трісла, чи то просіла. Підлога запалася.
Фаст-фуд у 2015 році перебрався в інше приміщення. Але проблеми з пошкодженими стінами залишились.
– Цікавим є те, як підприємцю виділяли землю під ту прибудову, – розповідає чоловік. – Депутати минулого скликання відмовили у продовженні оренди, бо розуміли, що це біда для людей. Але підприємець у суді продовжив оренду, скасувавши рішення ради. А юристи міської ради, я переконаний, підіграли тому підприємцю – вони просто не приходили у суд. Міськрада під тиском людей подала апеляцію. Юрист формально відсиділа. Третьою стороною були мешканці. Ми виграли апеляцію. Але чоловік звернувся у вищу інстанцію з оскарженням і виграв.
У судових рішеннях чітко зазначено, що на тій ділянці може бути лише літній майданчик, наголошують люди. Судились вони і щодо пошкодження їхнього майна – виграли. Орендар приміщення повинен відремонтувати квартири та відбудувати пошкоджену стіну.
– Чули, що спочатку нам відремонтують квартиру, а потім стіну, – каже мешканка будинку Галина Лукашкевич. – З тим не погоджуємось, бо ремонт буде безрезультатним, якщо не відремонтують стіну і балку.
Ще одне, чого хочуть мешканці, – аби павільйон ліквідували.
Має відремонтувати
– Останні роки – це суцільний жах, – каже власник приміщення Зіновій Бригідир. – Я 70 років не був у судах, а тут — десятки засідань. Підозрюю, що хтось хоче ту ділянку чи об’єкт. Подумайте самі: суди – дороге задоволення, а Лукашкевичі судяться без упину. Я вже питав: «Скажіть, хто хоче забрати моє приміщення? Продам за копійки, і буде спокій». Мої приміщення переобладнані на основі дозволів, а на землю є всі погодження.
Тріщини стін, як наголошує чоловік, не обов’язково пов’язані з реконструкцією.
– Судова експертиза встановила, що роботи могли провести, – говорить чоловік. – Але чіткої причини і наслідку не встановили. Балка, через яку нібито падає стеля, ціла. Всі роботи прораховували архітектори, а контролери погоджували.
Одним із рішень суду власника приміщеннь та орендаря (фаст-фуду – прим. авт.) зобов’язали в рівних частках відновити стіну та відремонтувати квартири. Потім були успішні оскарження, згідно з якими проводити роботи має лише орендар.
– Колишній орендар готовий відновити частину стіни, яку демонтував для розширення проходу зі 140 до 250 сантиметрів, – розповідає Зіновій Бригідир. – Також готовий провести ремонт у квартирах. Є готовність і матеріальну компенсацію людям дати. Але Лукашкевичі не підписують мирових і не дають згоди на роботи.
Тепер два приміщення – те, що в будинку, і прибудова – у чоловіка на праві власності як єдине приміщення (є акт – прим. авт.).
– Прибудова - не тимчасова споруда, а об’єкт на фундаменті площею 55 кв. м, зведений за дозволами, – каже власник. – До 2008 року містобудівні умови та обмеження міськрада не видавала. Натомість Інспекція архбудконтролю, яка була в складі міськради, видала дозвіл на будівництво. Я його отримав і дотримався усіх норм. Земельна ділянка - в оренді. Це не прибудинкова територія. На це є відповідні листи, також межі узгоджені з сусідніми землекористувачами. Сподіваюсь, люди погодяться на відбудову і ремонт.
За коментарем ми звернулися й до депутата міськради від округу, який включає і вказаний будинок, Вікторії Шараськіної.
– До мене звернулися мешканці зі скаргами і на пошкоджену несучу стіну, і на тріщини стін у квартирах, – говорить пані Вікторія. – Є рішення суду, яке зобов’язує здійснити ремонт квартири і привести торгове приміщення до попереднього стану. Коли ж підприємець робив спробу здійснити ремонт у квартирі, мешканці відмовляли, аргументуючи тим, що спочатку потрібно відремонтувати перший поверх, а тоді відновлювати стіну на другому. У рішенні суду не було зазначено порядок виконання ремонтних робіт. Тому підприємець звернувся до виконавчої служби з поясненням, що не може виконати рішення через обмеження доступу до квартири. Механізмів впливу на підприємця у цьому випадку немає.
Адекватний вихід із ситуації – порозуміння мешканців і підприємця, вважає депутат.
– Чоловік висловлює готовність до діалогу з людьми, – каже пані Шараськіна. – Моя позиція у цьому випадку така ж, як і в мешканців: спочатку потрібно провести ремонт на першому поверсі, потім на другому. Як депутат від цього округу, стежу за ситуацією і готова сприяти досягненню домовленостей.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмила Лукіян

    цей будинок старий. коли фаст фуд робив перепланування, то мешканці скаржились на те, що будинок "тріщав по швам" і страшно було перебувати у квартирі. але на звернення мешканців ніхто не зважав.

    взагалі, має бути складено перелік таких об"єктів. і такі будинки повинні бути під наглядом. без видачі дозволів на перепланування та руйнування несучих стін. адже будь які зайві рухи можуть зруйнувати будинок.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:01 12-річний чортків'янин став чемпіоном Європи зі змішаних бойових мистецтв 20:05 Графік відключення світла в Тернополі та області 19:02 Хто врятує оборонців Маріуполя? Рідні захисник вийшли на мітинг у Тернополі photo_camera 18:05 Перестало битись серце вчительки «Української гімназії» ім. Івана Франка Наталії Томків Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:05 Тернополяни розповіли, як оновлювали дані в ТЦК та чи є черги 16:04 У додатку «Резерв +» зареєструвались понад 150 тисяч українців, але є і проблеми 15:02 Побив до втрати свідомості та забрав гаманець: розпивання алкоголю в «Сопільче» закінчилось криміналом 14:01 Демобілізацію через 18 місяців вкотре вимагали рідні захисників у Тернополі play_circle_filled photo_camera 13:02 «Генератори, свічки вже маємо»: тернополяни розповіли, як готуються до можливих блекаутів play_circle_filled 12:03 «На щиті» повертається до рідного Збаража воїн Олег Рудий, який загинув понад рік тому 11:01 М'яч з підписами футболістів «Динамо» за донат на Mavic для наших захисників 10:04 Сьогодні, 18 травня, у дію вступає новий закон про мобілізацію. Що варто знати 09:02 Готуємо пиріг із ревенем і полуницею за рецептом Клопотенка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up