Партнер рубрики Події

Лікарі до останнього боролись за його життя… На Чортківщині поховали захисника Олексія Лося

Лікарі до останнього боролись за його життя… На Чортківщині поховали захисника Олексія Лося
  • Люблячий чоловік, чуйний батько, товариський сусід та односельчанин. Лише таким пригадують військового Олексія Лося із Заводської громади. За покликом серця захисник пішов боронити українські кордони від навали ворога. В одному з боїв він отримав поранення та був госпіталізований до лікарні у Запоріжжі.
  • Олексій хотів жити, бо мав для кого, мріяв знову обійняти кохану, сина й доньку.
  • Та серце його зупинилось 18 жовтня…

Сумну звістку про смерть ще одного славного українського Воїна краянам сповістили на фейсбук-сторінці Заводська територіальна громада. Місцеві посадовці висловили щирі співчуття рідним та близьким полеглого військовика.

– В зоні бойових дій загинув від важких поранень Олексій Лось. В перші дні війни він став до лав Збройних Сил України, щоб зі зброєю в руках захищати незалежність, свободу та територіальну цілісність нашої держави. Гірко, що сьогодні кращі з кращих віддають життя заради того, щоб ми мали мирне небо над головою. Жодними словами не втамувати пекучий біль та не загоїти рани в душі. Нехай опіка Всевишнього та молитви полегшать гіркоту втрати і родинне горе. Світлий спомин про мужнього бійця назавжди залишиться в серцях. Вічна пам’ять Захиснику України! Герої не вмирають… – йдеться у повідомленні.

Відео дня

У коментарях під цим дописом люди залишають тисячі теплих фраз, сумують за загиблим. Для багатьох Олексій став прикладом справжньої звитяги у російсько-українській війні. Та словами не вгамувати біль і не заповнити пустку в серці…

– Дякуємо тобі, Олексію, за кожний день, який ми змогли прожити в тилу! Дякуємо і низько вклоняємось батькові і матері за незламний дух Сина-Героя! Олексію, ти більше не з нами, але ти дав нам більше, ніж ми можемо прийняти! З глибоким сумом висловлюю співчуття батькам, дружині і дітям, сестрі, братові та всім близьким та рідним! Нехай Бог візьме тебе в свої обійми і долучає до небесних воїнів, що і далі боронять нашу землю із небес! – пише Лариса Бондар.

– *** москалі. Я досі не можу повірити, що це відбувається в нашій країні і в сучасному світі. Сильно співчуваю цій сім’ї. Важко взагалі щось усвідомлювати, коли помирають люди, яких ти знав чи колись бачив, чи знав їхніх дітей, вчився з ними в одній школі, гуляв по тих самих вулицях. Це жахливо! Ніколи не забуду! Спочивай з Богом! Він забирає найкращих… – додає Yuliia Fedoryshyn.

Олексій Лось - зліва. Фото з родинного архіву

Його життя рятували усіма силами

Лось Олексій Володимирович народився 4 квітня 1977 року. Проживав у селищі міського типу Заводське, що розташоване за декілька кілометрів від Чорткова. Освіту здобував у ДНЗ «Чортківське ВПУ», закінчив його в 1995 році.

– Герої не вмирають! У боях українського війська проти московських загарбників загинув наш випускник 1995 року, захисник-патріот Лось Олексій. Схиляємо голови перед світлою пам’яттю Героя, який віддав життя за Україну. Щирі співчуття рідним та близьким, розділяємо біль їх непоправної втрати. Нехай Господь прийме його душу і оселить там, де праведні спочивають. Вічная пам’ять! – висловлюють скорботу від Чортківське вище професійне училище.

Коли росія 24 лютого вторглась на територію нашої держави, Олексій без вагань пішов воювати на передову. Він безстрашно боровся за незалежність та спокій українського народу у складі 44-ї окремої артилерійської бригади Збройних Сил. Відомо, що 10 жовтня у складному бою з ворогом чоловік отримав важкі поранення. Його госпіталізували в один з медзакладів Запоріжжя. 

Боєць потребував допомоги. Трохи більше тижня тому чортків’яни у соцмережах збирали кошти на лікування та реабілітацію військового. Запорізькі лікарі за всяку ціну намагались його врятувати…

– Він в тяжкому стані, але вже стабілізували. Має переломи правої руки та ноги, наразі зовнішнє кріплення. Був розрив артерії та м’язу, черепно-мозкова травма та забої грудної клітки. На даний момент знаходиться під апаратом штучного дихання, час від часу проводять гемодіаліз, бо нирки не функціонують. Прохання молитв за одужання, – тоді розповідав про стан батька син Андрій.

Та хоч як медики боролись за життя Воїна, 18 жовтня Олексія Лося не стало…

Зустріли тіло Олексія на колінах

Героя вдома так і не дочекались дружина, донечка та син, що також зараз служить в лавах Збройних Сил за прикладом тата, а ще рідні сестра та брат. Яким був Олексій, який його запам’ятали ті, кому пощастило бути із ним знайомими?

– Льоня… Хороша ти людина… Неможливо повірити у цю страшну звістку. Крик душі, серце розривається від болю і сліз. Ти будеш завжди в пам’яті сусідів таким добрим, чуйним, привітним. Спочивай з Богом, милий Друже. Земля тобі пухом. Щирі співчуття рідним і близьким… – сумує за полеглим Mari Marichka.

– Мої співчуття рідним, друзям, побратимам і просто всім, хто знав Олексія. Навіть не знаходжу слів, яка важка втрата близької людини. Він загинув ще таким молодим. Клята війна забирає наших героїв, – додає Руслана Мардинавка.

– Сумно по всій Україні. Скрізь, повсюди звучать слова: «Герої не вмирають! Вони вічно житимуть в наших серцях!». Вони віддали свої життя за щасливе, світле майбутнє, за волю, незалежність України. Їхня відвага і патріотизм, їхня мужність і героїзм вражають. Ними захоплюється весь світ. Простіть нам, наші рідні, простіть, що не врятували, бо ми безсилі. Гинуть Герої... Серце рветься уламками невгасимого, невимовного болю... Вічна пам’ять відважному захиснику. Низько схиляємо голови у скорботі. Доземний уклін Герою України. Сердечні співчуття рідним і близьким, – коментує загибель бійця Женя Кисіль.

– Вічна пам’ять Герою і нашому сусіду! Серце розривається від болю… Легких Тобі хмаринок, наш милий Друже… Спочивай з миром, ти віддав Україні найдорожче – життя! Співчуття рідним, – говорить Володимир Іванович.

Кортеж із загиблим Героєм Олексієм Лосем зустріли на Чортківщині 20 жовтня «живим коридором» слави. Зі сльозами на очах люди навколішки стояли обабіч дороги, якою несли тіло мужнього захисника. Коротка поминальна панахида відбулась в Соборі верховних апостолів Петра і Павла у місті Чортків. Далі процесія рушила до селища Заводське. Там краяни віддали останню шану захиснику з оберемками квітів та свічками, провівши його до самої оселі Лосів…

Світлий спомин про нього – навіки в серцях

Чин похорону Олексія Лося пройшов у п’ятницю, 21 жовтня, о 14:00, в його рідній домівці в селищі Заводське. Поховали чоловіка на місцевому кладовищі.

– У боях проти московських загарбників загинув захисник-патріот Лось Олексій Володимирович. Чортківський РТЦК та СП, вся громада в цей гіркий час висловлюють співчуття рідним, близьким та друзям з приводу смерті нашого земляка. Важко знайти слова втіхи, неможливо загоїти біль та гіркоту від втрати, та нехай добрий спомин про покійного захисника стане сильнішим за смерть і залишиться у пам’яті рідних, колег, друзів, бойових побратимів, усіх, хто знав його, любив і шанував. Вічна слава українським воїнам, які захищали рідну Україну і кожного з нас! – так висловили скорботу Чортківський Ртцк Та Сп.

Редакція «20 хвилин» щиро співчуває дружині, дітям, сестрі та брату, родичам, друзям, бойовим побратимам, односельчанам й усім, хто втратив близьку людину – Олексія Лося. Вічна пам’ять, шана і слава тобі, Герою…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Надія Немеш

    Вічна пам'ять Герою
  • Кривенкова Марія

    Вічна і світла пам'ять Герою. Співчуття рідним і близьким.
  • Nadia Peniuta

    Вічна пам'ять Герою!
  • Анастасія Єльницька

    Вічна пам'ять

keyboard_arrow_up