Навіщо будівельна компанія Тернополя купила літак, який демонтували на Східному? Ми запитали

Навіщо будівельна компанія Тернополя купила літак, який демонтували на Східному? Ми запитали
  • Міська рада продала корпус літака МіГ–17, який раніше був на Східному біля входу до парку Національного відродження. Його придбала місцева будівельна компанія.
  • Що планують робити з літаком та на що витратять гроші, які отримали до міського бюджету? Про це у матеріалі. 

Аукціон з продажу корпуса літака МіГ-17 завершився 7 листопада. Його, за умовами, продали без силової установки та без навісного обладнання – лише корпус.

Пам’ятник «Радянським льотчикам–визволителям» викликав чимало суперечок серед тернополян ще від здобуття Україної незалежності. Монумент, на відміну від більшості інших радянських пам’ятників, не демонтовували тривалий час. Кілька разів міська влада проводила обстеження літака та обговорювала з місцевими, чи варто його лишати. Однак більшість тернополян все ж не хотіли знесення пам'ятника, тому далі розмов справа нікуди не заходила. Ситуацію змінило повномасштабне вторгнення росії.

Демонтували літак МІГ-17 у Тернополі ще 14 квітня. На його місці встановили український прапор.

Відео дня

22 серпня на засіданні сесії міської ради прийняли рішення продати корпус радянського літака, а за отримані кошти придбати дрони для ЗСУ.

На електронному майданчику Prozorro вже завершився аукціон про продаж корпуса літака.

Аукціон з одним учасником

Як йдеться на сайті державних закупівель, аукціон тривав з 21 жовтня до 7 листопада. Початкова ціна, яку встановили у міськраді, – 245 376 гривень.

За цей час свою пропозицію подав лише один учасник – будівельна компанія ПП «КРЕАТОР-БУД», яка і стала переможцем.

У листопаді продали корпус за 300 тис. гривень – стільки запропонувала будівельна компанія.
Однак загалом, з урахуванням ПДВ, переможець сплатить 360 тис. гривень, уточнюють у міській раді.

Нагадаємо, що продаж літака вже переносили через те, що не було покупців. Тоді міський голова закликав підприємців взяти участь у аукціоні, щоб допомогти ЗСУ.

– Можливо не всі підприємці знають про цей аукціон. Тому я знову звертаюся до представників бізнесу. Візьміть участь в аукціоні. Усі кошти з продажу корпусу літака направимо на закупівлю дронів для наших захисників з Тернополя, – писав на своїй сторінці міський голова Тернополя.

Читайте також:

Аукціон з продажу корпусу радянського літака перенесли на 20 днів — знайшовся тільки один покупець

Як розповіла речниця міськради, в останньому аукціоні теж взяла участь лише одна компанія. 

– Аукціон на літак проводився тричі. Двічі не відбувався у зв'язку з відсутністю достатньої кількості учасників. Втретє був зареєстрований лише один учасник, який став переможцем, – каже речниця міськради Мар’яна Зварич.

Опитування

Чи задоволені ви результатом аукціону?

За виручені кошти та кошти бюджету придбали дрони Мавік 3 – 2 шт. та Мавік 2 - 1 шт.на загальну суму 539 436 грн. 

  • Дрони  (квадрокоптер) DJI Mavic 3 Fly More Combo – 2 штуки (країна походження США, ціна за одиницю 133 780, 5 грн.)
  • Дрон (квадрокоптер) DJI Mavic 2 Enterprise Advanced (High Resolution Radiometric Thermal) – 1 штука  (країна походження США, ціна за одиницю – 271 876 грн.)

Обладнання придбали у Львові. Як пояснили у міськраді, середня ціна на ринку для дронів відповідної специфікації Mavic 3 коливається від 124 777 – 153 677 грн, а для Mavic 2 даної специфікації:  271 000– 285 000 грн.

Навіщо придбали літак

Ми звернулися за коментарем до будівельної компанії, щоб дізнатися, навіщо їм літак і що вони збираються з ним робити. Як нам розповіли, його не будуть реставрувати чи використовувати в інших цілях.

–  Компанія взяла участь у аукціоні виключно з благодійною метою, – розповів директор ПП «КРЕАТОР–БУД» Олег Лахита. – Кошти з продажу будуть спрямовані на закупівлю дронів для ЗСУ. Підтримка та допомога українського війська – один з пріоритетних у напрямку благодійної роботи.

Чи будуть утилізувати корпус літака чи він залишиться на зберіганні – наразі рішення у компанії ще не приймали.

ДОВІДКА

Компанія «КРЕАТОР-БУД» є однією з найбільших у Тернополі. Наразі вона реалізує вісім проектів у місті – Beverly Hills, Atlanta Tower, Manhattan, «Варшавський мікрорайон», «Домініканський», «Метрополь», «Панорама» та «Парковий комплекс».

Підприємство працює вже понад 16 років. Його зареєстрували у березні, 2006 року. Розмір статутного капіталу 2 млн. гривень – йдеться на аналітичній платформі You Control.

Основний вид діяльності компанії – будівництво житлових і нежитлових будівель. Також підприємство займається електромонтажними роботами, монтажем водопровідних мереж, діяльністю посередників у торгівлі товарами широкого асортименту, тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Тоха Триалист

    Можна ще 6лять 20 постів?
    І ще обов'язково "а ви ще чи проти?"....🤦
  • Читач09

    В нас нічо не міняється тільки брехня ,пополізм  .можна подумати наші воїни на стелсах літають . на мігах на мігах  літають радянських часів хто не знає.
  • Giovanni Pietrosanto

    Ciao Taras grande amico
  • Ірина Цюник

    Вас не зрозумієш не купляли зле купили тоже зле ви що немає те що робити чи що ???

keyboard_arrow_up