Партнер рубрики Події

Дальній пляж відкрили: які умови для відпочивальників та де ховатися під час тривоги

Дальній пляж відкрили: які умови для відпочивальників та де ховатися під час тривоги
  • Пляжну зону вже продезінфікували від кліщів, траву покосили, рятувальники обстежили акваторію, взяли й проби води і піску. Орендар стверджує – все в нормі.
  • Пиво продаватимуть, смітників достатньо. Можна орендувати альтанку чи сап-дошку. Питна вода – лише у крамничках на пляжі. Що ще пропонують?

Літній сезон відкривають у Тернополі 10 червня – дещо пізніше, аніж минулі роки.

Чи готовий Дальній пляж приймати відпочивальників, хоча й до офіційного старту сезону там не бракувало людей, дізнавались «20 хвилин». А також з’ясували, яким чином дістатись до Дальнього пляжу.

Туалети, пиво і питна вода – що з цього є на пляжі

— Пляж готовий до сезону, ми провели рекультивацію піску, траву на іншій частині пляжу покосили, смітників більш ніж достатньо, — запевнив підприємець Олександр Івасишин, який вже кілька років поспіль орендує Дальній пляж. — Протягом трьох днів рятувальники обстежували акваторію пляжу, встановили буйки на глибині 1, 70 см. Проведено дезінфекцію від кліщів. «Санстанція» брала аналізи води, піску – вони виявились в межах норми.

Відео дня

Косметичний ремонт провели цього року у стаціонарній вбиральні. Біотуалет теж є, щоправда, — один.

— Пиво продаватимуть, як і в інших закладах харчування міста – поки до 21.00, а далі, згідно з розпорядженням ради безпеки обласної військової адміністрації, — каже орендар. — Питну воду теж поки потрібно купувати. Ми планували цього року провести воду на пляж, і поки не відмовляємось від цих планів. Проте їх довелось відтермінувати в часі — через війну.

Рятувальники — лише до 20.00

Рятувальники чергуватимуть на пості від 10 ранку до 20.00 щодня. Якщо ви надумали плавати після зазначеної години, відповідальність за вашу безпеку лежить саме на вас. Охорона на пляжі працює цілодобово, проте орендар просить дотримуватись порядку і завершувати відпочинок на пляжі завчасно, аби до комендантської години вже встигнути дістатись додому.

— Прохання також не перетворювати зону для відпочинку на парковку, особливо в дощову погоду, бо цим ви знищуєте зелену зону, — каже Олександр Івасишин. — Розпалювати багаття на траві і піску категорично заборонено. Дотримуйтесь  правил протипожежної безпеки. Проте ви можете взяти із собою мангал чи орендувати його. Зверніть увагу на людей, які відпочивають поруч, аби їм не заважав дим. І велике прохання: після пікніку все прибрати за собою. Смітників на пляжі більш ніж достатньо.

На пляжній зоні вже є 12 200-літрових баків, невдовзі довезуть 4 стаціонарних контейнери. Окремий буде і для пластику. На роздягальнях розміщені таблиці про правила поведінки на воді та першої медичної допомоги.

— Пляж навіть в «несезон» прибирають двічі-тричі на тиждень, — запевнив Олександр Івасишин. — Коли потепліє і людей буде більше, прибиратимемо щодня. Туалет і зараз щодня миють хлоркою, а в середину кидають спеціальні таблетки. Вони, на жаль, рятують не завжди.

Як і за скільки дістатись на Дальній пляж?

З початком пляжного сезону можна орендувати сап-дошку. Вартуватиме оренда від 100-150 грн. Також можна замовити альтанку. Якщо минулі роки їх можна було орендувати на кілька годин, цьогоріч доведеться бронювати на добу. Вартість залежить від розміру і кількості людей, яка там може поміститись.

Дорога від готелю «Галичина» і аж до пляжної зони – майже ідеальна. Минулі роки там полюбляли влаштовувати автоперегони, через що нерідко траплялись аварії. Одна з них забрала життя зовсім молоденьких хлопців. Тепер на цій дорозі не поганяєш – через кожні кількасот метрів там лежачі поліцейські. Причому, аби їх проїхати досить високою машиною, водієві доводиться щораз пригальмовувати.

Тож дістатись на Дальній пляж можна власним авто, таксі, яке обійдеться від готеля "Галичина" від 100 грн, чи на катерах «Герой Танцоров» і «Капітан Парій». «Сігма» має власний маршрут і не ходить до Дальнього пляжу.   

— У будні до Дальнього пляжу ходить один теплоход, у вихідні два, зупинка – на вимогу, — повідомив радник міського голови Антон Марчевський. — Курсують судна від 11 ранку до 21.00. Рейс, повне коло, триває близько 30-40 хв. Якщо є потреба у зупинці на Дальньому пляжі, додавайте ще 10 хв.

Вартість повного кола для дорослого — 50 грн. Дітям від 6 до 10 років поїздка обійдеться у 25 грн. Діти до 5 років поїдуть безкоштовно. Звичайно, вони мають бути у супроводі дорослих. Якщо ви їдете лише в один бік – заплатите пів ціни.

Довідка

Якщо вас на пляжі застала тривога, можна скористатися одним із варіантів, запропонованих на карті захисних споруд

https://giscid.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=cf66288d0b34497ba8530415606f6a5e&fbclid=IwAR0GKsO_dt4ZAhYYrp98SWExtAQhElD8LKZILYuWR08Bx1IouaUeRAtm5Go 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач96

    скільки коштуватиме оренда альтанки на пляжі?

keyboard_arrow_up