Партнер рубрики Події

Люди бояться сауни, грибка і… що будинок завалиться

Люди бояться сауни, грибка і… що будинок завалиться

Мешканці оббивають пороги інстанцій та скаржаться на власника будівлі, що прибудована до їхньої багатоповерхівки, який риє вже під фундаментом. І хвилюються, що їхній будинок тепер може «впасти». У міськраді кажуть, що скарги надходять не вперше. Власник будови стверджує, що все законно і хтось умисне «колотить» людей

  • Ми боїмося, щоб не завалився будинок, в моїй квартирі вже є тріщини, - розповіла телефоном мешканка багатоповерхівки, що на вул. Самчука, 31 у Тернополі Софія Калинюк. – Не можу стверджувати, що тріщини як в моїй квартирі на 3 поверсі, так і у сусідів на 2 і 4, саме від робіт. Але з’явились вони тоді, коли почались ремонти. Гепали так, що вдома витримати було неможливо.

Жінка розповіла: до їхньої багатоповерхівки прибудоване приміщення. Колись у його підвалі виготовляли шкарпетки. Потім власник продав будівлю. Новий власник хотів добудовувати наверх кілька поверхів, однак мешканці будинку на це згоди не дали.

Яка сауна? У нас же одна стіна!

Відео дня
  • Той магазин виходить за під’їзд і закрив би всі вікна – пояснила жінка спротив мешканців. - Тепер власник вирішив рити вниз. Мешканцям казав, що хоче робити басейн і сауну. Яка сауна? У нас одна стіна. Це ж і цвіль, і грибок…

Днями, кажуть мешканці, в них з’явився серйозний привід для хвилювання. Будинок стоїть на сваях. З прибудовою – один фундамент та стіна. На сваях - блоки. Люди кажуть, власник прибудови копав вже під фундаментом і несучою стіною. Тому вони бояться, що їхній житловий будинок може зруйнуватись.

  • Ми вже куди тільки не звертались, - каже мешканка Марія Ясінська. – І до депутата, і до міської ради, і до поліції. Нещодавно написали заяву до будінспекції, аби перевірили законність робіт. Днями звідси вивезли кілька десятків КАМАЗів землі. Ви уявляєте, до чого він там дорив?

Окрім того, стверджують мешканці, земля, на якій розташована добудова – їхня прибудинкова територія. А своєї згоди на будь-які маніпуляції з нею мешканці не давали.

Більше того, мали на неї свої плани – облаштувати там дитячий майданчик. І заяви до міськради для цього в минулі роки подали. Засадили дерева. Однак, якогось дня насадження спиляли – знову таки без згоди мешканців, а потенційний дитячий майданчик перетворився на будівельний.

Скаржились вже, куди тільки могли

На місце виїхав кореспондент. Там його чекали близько двох десятків мешканців. На території прибудови кипіла робота. Щойно ми підійшли ближче і намагались поспілкуватись з майстрами – металеві двері зачинились. Нам ніхто не відчиняв, хоча було добре чути, що в середині – люди.

  • Люди працюють неофіційно, податки і решта відрахувань за них ніхто не сплачує, - кажуть мешканці. – Немає інформаційного щита, тому хто будує, що, хто відповідальний – нічого не знаємо. Викликали поліцію, муніципальну поліцію, писали в міськраду і скаржились в будінспекцію – все марно.

Щодо зрізаних дерев, мешканці звертались до екологічної інспекції. Їм відповіли, що власник прибудови дерев не зрізав, а зробив формувальну підрізку.

  • Яка ж це формувальна підрізка – свіжі пеньки стоять, - обурюються люди. – складається враження, що сюди ніхто не приїжджав і не дивися, що коїться. Просто на папері відписали – і все. А з нас роблять дурників.

В управлінні патрульної поліції в області підтвердили: лише 15 березня було кілька викликів від різних мешканців і приблизно в один і той самий час.

  • Патрульні виїхали на місце, - повідомила речник управління патрульної поліції в області Оксана Смільська. – У мешканців відібрали пояснення. Заявниця повідомила, що, на її думку, поблизу їхнього житлового будинку ведеться незаконне будівництво.

Про дану подію повідомлено працівників державного архітектурно-будівельного контролю. Провести перевірку також доручено дільничному офіцерові поліції.

У замовника є всі документи. Але не було стенду. Тому – штраф

Відділ Державного архітектурно-будівельного контролю здійснював перевірку даного об’єкту 26 лютого 2018 року, повідомила речник прес-служби міськради Мар’яна Зварич.  - Реагуючи на перше звернення депутата міської ради Тараса Білана, було виявлено, що у замовника представлено всі документи, які зазначені у повідомленні про початок виконання будівельних робіт, - повідомила Мар’яна Зварич. - Проте не було встановлено огородження будівельного майданчика та відсутній інформаційний стенд.

За вищезазначені порушення замовника було притягнуто до адміністративної відповідальності, згідно з ч. 1. ст. 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення та видано припис про усунення порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил.

  • Після цього 15 березня на гарячу лінію міської ради 15-80 надійшло звернення від мешканців, - каже Мар’яна Зварич. - Управління муніципальної поліції проводило перевірку цієї скарги, за результатами якої жителі будинку написали звернення у відділ Державного архітектурно-будівельного контролю про проведення перевірки виконання будівельних робіт.

За результатами цього звернення, відділом Державного архітектурно-будівельного контролю буде проведена додаткова перевірка. Проте для її проведення потрібно присутність замовника будівництва або його уповноваженої особи, кажуть у міськраді.

Коментар

Тарас БІЛАН, депутат міськради:

Мешканці хотіли, щоб на прибудинковій території був дитячий майданчик. Коли міськрада виділила кошти і майданчик вже мали завезти, виявилось, що дана прибудинкова територія незрозумілим чином без згоди мешканців перекочувала у власність до п. Заляско. Почали підіймати документи і виявилось, що міськрада дивним чином не побачила відсутність документу про погодження з мешканцями- землекористувачами. І ми маємо чітке порушення закону: без згоди мешканців і жеку дану землю передали підприємцю. Особисто я виступатиму за те, що коли закінчиться договір оренди (у 2020 році – прим. авт.), ми цю землю назад передаємо мешканцям будинку. І ставимо дитячий майданчик. Те, що коїться в середині будівлі: поліція, я і люди зафіксували 8 незаконних працівників. Охорона праці приїхала, але порушень не побачила. То вони працюють на користь держави чи власної кишені?

Всі документи є. Хтось умисне «колотить» - переконаний власник прибудови на Самчука, 31
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    Не заважайте поважним людям в вишиванках молотити лаве, нищота.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up