Партнер рубрики Події

Люди з вулиці Орлика продовжують боротьбу

Люди з вулиці Орлика продовжують боротьбу
Мешканці вулиці Орлика, яка відома конфліктом довкола бажання вірян на церковній землі збудувати багатоповерхівку, провели зустріч вчора, 1 серпня. Прийшли й небайдужі до питань сумнівної забудови міста тенрнополяни. Місце вуличного віче традиційне – поряд з бюветом неподалік храму святих Володимира та Ольги.

Причиною зібрання стало рішення суду, щодо дій міської ради (якими остання фактично дозволила на безкоштовно наданій церкві землі будувати багатоповерхівку – авт.). У судовому засіданні люди з Орлика добивались скасування рішення та обґрунтовували його абсурдність та протизаконність. Проте суддя, як озвучили під час зібрання люди, на п'ятому засіданні (!!!) відмовив у продовженні слухань.

- Суддя після декількох слухань "згадав", що земельні питання знаходяться не в юрисдикції громади, яка до суду й звернулась, а в компетенції прокуратури, - розповідає громадський активіст, один з представників вулиці Орлика Андрій Любецький. - Тим суддя і мотивував свою відмову продовжувати засідання. Як на мене, це абсурд. Це обурює мене як тернополянина, це обурило й людей з вулиці Орлика. Люди подали апеляцію, бо ж виходить, що громада не може судитися з органом, який сама й обрала з питань, які стосуються порушення прав людей.

Крім того на зборах мешканці підняли й інші питання, яким хочуть надати розголосу. Зокрема підмітили той факт, що по питаннях забудов 2010-2011 років не було належних відкритих обговорень з громадою, а розміщення значної кількості забудов взагалі суперечать генплану міста. А деяких будов, переконують активісти, просто немає на генеральному плані, який міська рада поки що не оприлюднює.

Відео дня
> Цікавий варіант вирішення конфлікту на Орлика, який можна застосовувати й в наступних будівельних протистояннях запропонував пан Любецький. Він, на думку чоловіка простіший, прозоріший та об'єктивний від громадських обговорень (які й так рідко проводять – авт.).

- Мова йде про місцевий референдум, - каже пан Андрій. - Це не так вже й складно і не так уже й затратно. Ми відкрито і прозоро зберемо підписи громадян по вулиці Орлика які за будову і які проти будови і представимо результати громадськості.

Тоді, переконаний тернополянин, таких ситуацій як на Орлика не буде, бо громада скаже свою думку і вирішить що їй потрібно, а що ні.

Нагадаємо, конфлікти на вулиці Орлика розпочались після того як в січні працівники за вказівкою представників церкви святих Володимира та Ольги вирубали близько сотні дерев. після того з'ясувалось, що церковна громада та настоятель храму мають намір на церковній землі (яку отримали безкоштовно для обслуговування храму) звести багатоповерхівку. Детальніше про ситуацію та конфлікт читайте ТУТ.


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Anonymous

    Для мешканців вул. Орлика слід подати запит до інституту Діпромісто з питанням коли було внесено зміни в генплан міста і нанесено ще одну будівлю на території церкви? Будівлю могли нанести якщо вже було рішення міської ради на будівництво житлового будинку, чи це самі київські архітектори додумались там поставити житловий будинок, чи сам пан Чепель, як співавтор генплану це запропонував внести, як виявлене міце для реконструкції території? Але саме головне коли це зявилось, бо в інтернеті де наведено генплан що був на обговоренні цього будинку немає, а закон забороняє на протязі 5 років вносити зміни. Та й земельна ділянка може надаватись церкві виключно для будівництва культових споруд. (Земельний кодекс України).
  • Anonymous

    Ще у квітні вулиця Орлика подала позов на МРаду у МІСЬКРАЙОННИЙ суд : 1 - щодо незаконної видачі управлінням архітектури містобудівних умов для комерційного будівництва на території церкви; 2 - щодо невідповідності забудови генплану Тернополя. У червні прокуратура подала свій позов в АДМІНСУД, який стосувався лише невідповідності акту на землю (для будівництва храму) виданим містобудівним умовам (для будинку). Прокуратура виграла у МР, а ми - ні. У суді нам сказали, що наші права не порушені і що ми як фізичні особи не можемо у суді оскаржувати незаконність дій МРади. Ось такий цирк... На своїй сторінці ВКонтакті ми вивісимо передрук нашого судового рішення (ксерокопія дуже погана).
  • Anonymous

    Щось я ніх.... не зрозумів так вже суд скасував рішення міської ради щодо незаконої забудови і виніс рішення на користь людей з вулиці Орлика , а апеляцію мала подавати та сама міська рада . Напишіть ,що то за слухання яке суддя скасував
  • Anonymous

    Ольго, адміністративний суд визнав будівельні дозволи неправочинними. І хоча міська рада подала апеляцію, ми будемо боротися за відновлення закону. Не можна сидіти і дивитися на феодальне свавілля рідної міської ради, яка сподівається на нашу апатичність.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up