МАФінізація: замість однієї буди — десять

МАФінізація: замість однієї буди — десять

Міфічним словом «гідра» тернополяни називають тимчасову споруду, яка близько місяця тому з’явилась на зеленій зоні на Шептицького. Спільними зусиллями активістів та депутатів її демонтували. Та на місці «зрубаної» виросло десять нових

Тимчасові споруди в місті, які часто називають «МАФами», «Кіосками», чи просто «Будами», зазвичай з’являються там, де заважають. Не тому, що в цьому є задум. Просто все інше зайняте фундаментальними об’єктами чи тими ж будами, які з’явились роками раніше. То ж пішохідна зона, газон, тротуар — традиційні місця появи тимчасових споруд.

- Тернопіль перетворюють на Шанхай в найгіршому розумінні цього слова. Буди тулять усюда де можна і неможна і ніхто не може зупинити цієї навали, - приблизно таку позицію можна сформулювати з коментарів тернополян на вулицях чи в соціальних мережах про МАФи.

Термін, на який встановлюють тимчасові споруди в місті — один рік зі щорічним погодженням. Вулицю, де виросте «сюрприз», визначає сесія міської ради. Саме «сюрприз» бо ж голосуванням міські обранці визначають лише вулицю (всю вулицю — авт.) та дозвіл на укладання угоди з користування землею. Чітке ж місце будоз’явлення визначене в документі, який зветься «паспорт прив’язки». Його видає управління архітектури міської ради. Остаточну появу споруд визначає угода, котру підписує заступник міського голови.

Відео дня

Сталося так і у випадку групи тимчасових споруд, які виросли вночі, 18 липня на вулиці Шептицького біля «Збруча». Перед тим «розвідку боєм» встановлювачі ряду будок провели одним кіоском. Активісти одразу відреагували на новий об’єкт на траві і ззсунули його на проїжджу частину. Потім декілька разів проводили поряд збори. В той же час впало декілька будок на інших вулицях міста. Тоді в соцмережах прозвучала інформація, що громадянам увірвався терпець і нові буди будуть падати... Зрештою злощасний кіоск демонтували. Та «святе місце» довго не пустувало. Спочатку три, потім п’ять, потім сім і зараз десять — за три дні виріс ціліський торговий ряд. Підприємець, який отримав паспорти прив’язки на тимчасові споруди і з яким, вочевидь, підписали угоду, Устюгова І.М. Ми намагались сконтактувати з пані Устюговою, та номер, вказаний під час реєстрації підприємця був «поза зоною». Та й питань більше не до підприємця, а до влади, яка дала дозволи. До неї ми направили письмовий запит. Результати опублікуємо згодом.

Після встановлення об’єктів десятки тернополян, які їх бачили, лишали свою думку в соцмережах. Зрештою реагувати почали й міські депутати. Дозвіл окупувати Шептицького, до слова, давали їх попередики. Через суспільний резонанс провели засідання постійної депутатської земельної комісії. На її засідання прийшли громадські активісти та діячі. Звучало чимало застережень щодо кіосків на Шептицького, зокрема щодо безпеки.

- На тротуарі, поряд з яким встановили ці об’єкти, в базарний день люди розминутися не можуть. З одного боку огороджена територія «Збруча» з іншого - ряд тих будок. Якщо щось трапиться, можете уявити, що з людьми буде, - зауважив колишній депутат міської ради, журналіст Сергій Сінкевич.

Представник громадськості, юрист Денис Милий зайняв позицію, що хоч будами і «грішать» виконавчі органи ради, вирішувати проблему потрібно все ж депутатам, яких обрада громада. Зокрема не декларативними заявами, а сесійними рішеннями та в юридичній площині. Результат комісії на своїй сторінці у ФБ підсумував її голова Андрій Шкула.

«Прийняли ряд доручень та звернень: змінити первинне рішення від 2013 р. по тимчасових спорудах, аби трохи очистити місто; звернення до поліції щодо розслідування по головному архітектору міста Василю Бесазі, який видав паспорти прив'язки по Шептицького; рекомендація виконкому провести демонтаж; прохання до держгеокадастру провести перевірку», - написав голова земельної комісії на своїй сторінці у ФБ.

«Чи вдастся щось вдіяти з тимчасовими спорудами?» - питання відкрите. Продовження буде.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up