Партнер рубрики Події

Що цікавого буде на «Файному місті»? Ексклюзивні подробиці з підготовки до фестивалю (РЕПОРТАЖ)

Що цікавого буде на «Файному місті»? Ексклюзивні подробиці з підготовки до фестивалю (РЕПОРТАЖ)
  • Уже наприкінці липня відбудеться один з найбільш грандіозних фестивалів України «Файне місто». Майже до останнього через пандемію в організаторів були сумніви, чи вдасться його провести цього року. Але таки – так!  
  • Журналіст «20 хвилин» побував на місці підготовки. Ми побачили, що нового чекає на гостей, чим здивують.
  • Ми також розкажемо, хто зможе потрапити фестиваль безкоштовно і який сюрприз готує редакція газети «RIA плюс»  і сайту «20 хвилин».

Історія фестивалю розпочалась у 2013 році. Тоді він тривав лише два дні і не був таким масштабним. Проходив у парку ім. Шевченка на острівці «Чайка». З наступного року місцем проведення обрали аеропорт. На іподромі ж почали розгортати сцени у 2017 році. У 2020-му фестиваль не відбувався через карантинні обмеження. І ось нарешті подія відбудеться знову. 

Вже почали готуватися

На тернопільському іподромі вже два тижні кипить робота. Почнеться фестиваль 28 липня. До того часу повинні все підготувати. Журналіст «20 хвилин» побачив, що зараз відбувається за 10 кілометрів від Тернополя.

На вході вже встановлюють «портал». Там пропускний пункт для відвідувачів. На території ще немає ані сцен, ані декорацій. Як розповідає співзасновник фестивалю Володимир Пасяка, поки що тривають підготовчі роби.

Відео дня

– Наразі ми готуємо локації. Прибираємо територію. На полі викосили траву, бо вона була по пояс, знищили борщівник, який тут теж був. Монтажні роботи плануємо почати вже в суботу, 17 липня. Хоча ніби часу небагато, а запланували багато чого, маємо встигнути. Працює велика команда над організацією.

Все містечко традиційно буде розділено на тематичні райони. Біля входу облаштують «Чайна таун».

– Як і кожне велике місто, «Файне місто» теж матиме свої райони, – каже пан Пасяка. – «Чайна таун» буде в азіатському стилі. Там працюватиме азіатська кухня, облаштуємо зону, де можна буде грати в різні приставки. Там будуть консолі SONY, Dendy, PS, від старих до нових сучасних моделей. 

Також у цьому районі буде зона з настільними іграми, працюватиме музей фестивалю. Усі цікаві артефакти зможуть побачити охочі. Це музичні інструменти та автографи відомих виконавців, які виступали, пластинки та навіть загублені чи залишені речі гостей.

На полі поки лише пасуться коні. Там будуть облаштовані дві сцени, різноманітні розважальні локації, магазини з їжею та напоями, намети де можна буде купити сувеніри з символікою фестивалю чи улюблених виконавців, лунапарк з атракціонами для відвідувачів різного віку. Вперше там облаштують колесо огляду.

Головна сцена приїде до Тернополя зі столиці. Вона буде такою ж, як і у 2019 році, з колонами в грецькому стилі.

– Протягом річної паузи ми мали час краще підготуватися та продумати все, – продовжує організатор. – Раніше не могли запросити багато молодих українських артистів. Цього року відбір кращих виконавців буде відбуватися в перші дні. Ті, хто покажуть себе – виступлять і на головних сценах. Це шанс молодим виконавцям не лише заявити про себе в Україні, а і на увесь світ, адже про нас вже говорять в багатьох інших країнах і звідти їдуть на фестиваль.

Над підготовкою декорацій трудяться і гості з інших країн. Приміром, Катерина вже два тижні працює над декором фестивалю. Вона приїхала до Тернополя з Білорусі. Радо спілкується на рідній мові – білоруській, але вона прекрасно розуміє українську.

– Я з Мінська. Роблю спеціальну інсталяцію для фестивалю, – каже Катерина. – Це будуть тотеми, які знайдуть своє місце при вході. Буде зона, яка присвячена сакральному дереву. Інсталяції роблю у техніці «ленд–арт» з матерілів, які ми знайшли тут, і який я збирала з усієї України. Готую цікаві інсталяції. Я вперше на «Файному», але раніше працювала на інших фестивалях.  

У майстернях готують і різні декорації. Ми побачили двох драконів з дерева. Вони прикрасять «Чайна таун».  

Чи буде комфортно?

Робітники працюють не лише над декораціями. Вже збирають душові кабіни. Їх буде 200. Для тих, хто купив абонемент на проживання у наметовому містечку, відвідування душу безкоштовне. Для інших послуга платна – 20 гривень – холодна вода та 40 гривень – душ з гарячою водою.

Також буде працювати 150 туалетів.

Добратися до іподрому можна буде на спеціальному транспорті. Посадка – біля залізничного вокзалу. Як розповідає співорганізатор Максим Черкашин – ціна на проїзд буде такою ж, як і минулого фестивалю,  20 грн. 

– Доїзд організовуватимемо на міських низькопідлогових автобусах, – каже Максим Черкашин. – Посадка біля залізничного вокзалу. Загалом працюватимуть п’ять автобусів, які їздитимуть кожні пів години, але все залежатиме від наповненості. Вартість – 20 гривень.

У 2019 році, крім автобусів, працювали і підприємливі тернополяни, які також чекали туристів та гостей біля вокзалу та пропонували доїзд до іподрому на своїх машинах. Зазвичай просили 20 гривень з людини, як і у автобусах. Автівки та автобуси набивали під зав’язку, щоб заробити більше грошей.   

Якщо ви маєте свою автівку – працюватиме парковка.

Хто може піти на фестиваль безкоштовно?

А чи є пільгові квитки? Усі охочі тернополяни зможуть побувати у містечку перші два дні безкоштовно.

– Існують стереотипи щодо фестивалю. Виступатимуть різні виконавці у різних жанрах. Також працюватимуть десятки різноманітних локацій. Для популяризації ми проводимо акцію – всі власники «Файної картки» перші два дні фестивалю можуть відвідати безкоштовно. Не потрібно ніде реєструватися чи отримувати пільговий квиток, достатньо пред’явити «Картку тернополянина» на вході, – каже Максим Черкашин.

Також є знижки на квитки. Учасники бойових дій, люди з 3 групою інвалідності мають 50% знижки. Люди з інвалідністю 1 та 12 групи, а також супроводжуючі особи, мають вільний вхід.

Хто виступатиме?

На фестивалі виступлять 67 виконавців, серед яких чимало талановитих українських гуртів. Будуть відомі виконавці і з інших країн.

Серед українських гуртів, на фестивалі виступлять учасники Євробачення GO-A, які завоювали чималу популярність. Перелік усіх виконавців дивіться на графіці:

Редакція газети «RIA плюс»  і сайту «20 хвилин» традиційно долучається до цієї грандіозної події. Ми будемо готувати два спецвипуски газети, які зможуть почитати всі гості фестивалю. Найцікавіше із життя у містечку, про виконавців і гостей заходу, фоторепортажі – буде максимум позитивної і пізнавальної інформації. 

А ще – уже з 19 липня, на сторінках сайту «20 хвилин» у соцмережах ми будемо цілий тиждень розігрувати квитки на всі дні відвідування фестивалю «Файне місто».

 

А як ви плануєте йти на фестиваль? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up