Масове отруєння дітей на Збаражчині: як почуваються юні пацієнти

Масове отруєння дітей на Збаражчині: як почуваються юні пацієнти
  • До юних пацієнтів нас не пустили, однак медики запевняють: їхній стан стабільний і щораз покращується, температури немає, а динаміка – позитивна.
  • Цілий день фахівці Держпродспоживслужби займаються обстеженням хворих та тих, хто з ними контактував, - персоналу закладу, їдальні і гуртожитку, де проживають діти.

25 пацієнтів перебувають в інфекційному відділенні Збаразької райлікарні. Чотирьом з них – більше 18 років, решта – неповнолітні.

Всі вони – курсанти Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою. Тринадцятеро потрапили до лікарні вночі, решта – вдень 19 лютого.

Відео дня
  • Стан усіх пацієнтів стабільний, динаміка позитивна, температура тіла в нормі або близька до неї. Вони всі хочуть їсти, а це вже ознака того, що одужують, - запевнив журналістку «20 хвилин» в.о. директора комунального некомерційного підприємства «Збаразька центральна лікарня» Валерій Суконнік. – Якщо ситуація не змінюватиметься, вже за день-два може йти мова про виписку.

 

Нічний переполох з такою кількістю юних пацієнтів примусив мобілізуватись працівників лікарні. Вони з журналістами говорили неохоче, але «не на камеру» зізнались та вже навіть жартували, мовляв, примусили малі нас похвилюватись, але ми впорались. Допомогу всім надали вчасно і на належному рівні. До юних пацієнтів журналістів не пустили – кажуть, в інфекційне відділення вхід закритий. Чи дозволили б батькам пройти до своїх дітей – поки так питання не стояло, адже жоден з батьків юних пацієнтів до лікарні не звертався.

У коледжі діти теж небагатослівні – щойно бачили журналістів – розвертались і йшли в інший бік. Або відмовчувались, або пояснювали, що дуже поспішають. Не на камеру декілька слів все ж сказали. Та поділились, що одному з вихованців батьки передали харчі. Скоріш за все – ними всі й отруїлись. І запевнили – більшість тих, хто опинився у лікарні, у їдальні напередодні не харчувались.

Версію про передачу продуктів харчування одному з учнів озвучив і очільник коледжу Вадим Ластовицький.

Коли ми вже залишили коледж, стали свідками того, як група курсантів купувала продукти у крамниці, розташованій саме перед входом до закладу. Що саме брали діти – ми не бачили. Однак кілька з них смачно відкушували щось на зразок хот-догів. Щойно журналіска підійшла ближче – курсантів і слід простиг.

Як вдалось з’ясувати, усі діти, які потрапили до лікарні, вчаться у різних класах і на різних курсах. Проживають теж у різних кімнатах, більше того – на різних поверхах. 25 чоловік навряд чи могли отруїтись однією батьківською передачею. Що ж стало причиною масового отруєння – попередній висновок буде за п’ять днів.  

Діти, які потрапили до лікарні, повністю забезпечені ліками і всім необхідним. Пофінансував все - навчальний заклад, запевнив його керівник.

Роботу їдальні поки призупинили. Чим і як харчуватимуть решту вихованців – питання вирішує комісія, яка засідала у коледжі в обідню пору 19 лютого. Заклад працює в штатному режимі. Принаймні, навчального процесу ніхто не відміняв. А вихованці вже спокійно реагують на різного роду чиновників, рятувальників у формі та фахівців у масках і халатах, яких чимало як у коледжі, так і на території поруч з ним.  

Коментарі

Нінель ЦЯПА, начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління Держпродспоживслужби в області:

- Чи це отруєння інфекційного походження, чи іншого – ми наразі це все з’ясовуємо. Якщо у такому закладі є їдальня, і в ході розслідування буде з’ясовано, що причиною отруєння може бути саме робота їдальні – комісія вирішуватиме питання про припинення її роботи.  Питання не стільки закрити одну їдальню, скільки організувати харчування усіх дітей. Це буде тривати день-два, чи довше. Паралельно з рішенням територіальної комісії, начальник головного управління Держпродспоживслужби виноситиме власне розпорядження. Паралельно ми працюємо з Лабораторним центром щодо встановлення причини. Якщо попередній діагноз дітей – харчова токсикоінфекція, медики думають про те, що причиною захворювання були продукти харчування чи питна вода.  

 

Вадим ЛАСТОВИЦЬКИЙ, начальник Тернопільського професійного коледжу з посиленою військовою та фізичною підготовкою:

 - Такий випадок в нашому навчальному закладі стався вперше. Щодо підбору підрядників, договорів щодо закупівлі продуктів – ми до цього ставимося дуже відповідально. Всі договори надали фахівцям Держпродспоживслужби. Наразі триває слідство. І я впевнений – всі, хто винен в отруєнні дітей – будуть покарані. В нашому закладі також буде проведена службова перевірка і внутрішнє розслідування. Окрім того, в закладі сьогодні побували працівники управління держслужби з надзвичайних ситуацій, поліції і прокуратури. Триває розслідування.

 

Тетяна ЗАСТАВНА, лікар-епідеміолог Тернопільського обласного Лабораторного центру:

- Ми розпочали епідрозслідування з подальшим введенням протиепідемічних заходів, щойно надійшли перші повідомлення (про отруєння дітей - прим. авт.) від інфекціоніста райлікарні. Станом на 2.30 було зареєстровано 13 хворих дітей з ознаками кишкової інфекції. Клініка у всіх була ідентичною: підвищена температура тіла, багаторазова блювота, болі в животі. Всім виставлений діагноз харчова токсикоінфекція, всі госпіталізовані. Станом на 13.30 госпіталізовано 25 дітей, серед яких четверо – 18-річні. За всіма контактними особами, які з ними проживають, навчаються – встановлений медичний нагляд. Нами проведено збір змивів із зовнішнього середовища, як у харчоблоці, так і в корпусі, де вони проживають. Відібрані продукти і вода для лабораторного дослідження. І проведена дезінфекція спального корпусу.  

 

Богдан ТАБАКА, начальник Збаразького районного управління головного  управління Держпродспоживслужби в області:

Наразі відібрали всі харчові проби – сніданок, обід, вечеря, відібрали проби зі всіх продуктів харчування, в т.ч. і досліджували питну воду. Досліджувати взірці будуть дві акредитовані лабораторії – обласного Лабораторного центру і регіональна лабораторія Держпродспоживслужби. Доки дослідження тривають, будь-які висновки робити рано. Наразі ми проводимо засідання робочої групи, до якої увійшли фахівці дотичних служб і прийматимемо рішення щодо обмеження роботи харчоблоку. Відповідно, якщо до навчального закладу доправлятимуть гаряче харчування, хто це робитиме і за чий кошт.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up