Партнер рубрики Події

Матеріали про Тернопіль збирав 20 років

Матеріали про Тернопіль збирав 20 років
Історико-краєзнавча хроніка “Тернопіль” - спроба по-новому осмислити минувшину рідного краю. Уперше на її сторінках опубліковані переліки почесних громадян та назви вулиць міста у різні часи

Майже двадцять років мистецтвознавець Ігор Дуда збирав матеріали для своєї книги “Тернопіль: 1540-1944”, яка днями побачила світ у видавництві “Навчальна книга - Богдан”. Презентація книги відбулася 21 вересня в обласній універсальній науковій бібліотеці.
Автор книги Ігор Дуда працює директором обласного художнього музею. Майже все життя присвятив мистецтвознавству. Але, як каже, ще зі шкільної лави небайдужий до історичних розвідок.
- Видати книгу за свої кошти - досить дорого, тож я чекав, поки хтось відгукнеться. І от дочекався - видавництво взяло на себе всі витрати, - розповідає він.
Увесь інформаційний матеріал, за розповіддю упорядника, почерпнув із польських, українських, частково радянських та німецьких видань. Багато часу автор витратив на збір архівних матеріалів шістнадцятого століття, які сьогодні є великою рідкістю для пересічних громадян.
Левову частину матеріалів з історії Тернопільщини знайшов у львівських архівах,- говорить пан Дуда.- Думаю, не одну історичну таємницю міста можна було б відкрити, якби в мене була змога поїхати ще й у Польщу. Переконаний, що на полицях польських архівів можна віднайти досить цікаві факти,
Проблемно, за його словами, було віднайти ілюстраційний матеріал.
Спочатку я мав лише десять світлин старого Тернополя. Згодом ще сімдесят знайшов у краєзнавчому музеї, - каже пан Дуда. - Пригадую, довго не міг знайти фото архикнязя Вільгельма Габсбурга. Я “перелопатив” усі можливі джерела. І врешті-решт таки знайшов його зображення в Інтернеті.
На презентації книги пан Дуда наголосив, що він по-новому підійшов до висвітлення подій Першої та Другої світових воєн. У хроніці відсутній розділ “Велика Вітчизняна війна”.
Автор перший серед істориків знайшов та опублікував переліки посадовців та почесних громадян Тернополя. Також у кінці книги представив синхронну таблицю вулиць міста.
До опублікування впродовж чотирьох років монографія проходила апробування на сторінках місцевої газети “Тернопіль вечірній”.
Із народженням видання пана Дуду привітали відомі в області журналісти, літературознавці, історики. За їх словами, автор представив громадськості якісно новий історичний матеріал.
Ми можемо шукати багато недоліків, пропонувати свої варіанти подачі, але повинні усвідомити, що випустити у світ таку книгу - пекельна робота, - акцентує давній знайомий краєзнавця, журналіст Ярослав Гулько.
Тим часом видавець книги Богдан Будний назвав доробок пілотним проектом. Адже “Навчальна книга - Богдан” разом з паном Дудою готують до друку його продовження - “Тернопіль: 1945-2000 рр.”
Сподіваємося, що книга з'явиться на полицях магазинів та бібліотек уже в наступному році, - зазначає він.
Пан Будний стверджує, що перший том історико-краєзнавчої хроніки “Тернопіль” читачі можуть знайти майже у всіх книжкових магазинах міста. Її видавнича ціна - 50 грн за один примірник. Стартовий тираж видання - 1000 шт.

Наталія БУРЛАКУ,
0-97-445-82-67,
[email protected]

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    купив її кілька днів тому, читаю із захоплення. велике спасибі автору
  • Anonymous

    Молодець!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up