Партнер рубрики Події

Мати чотирьох дітей просила суд заборонити бабі наближатися до них. Але їй відмовили

Мати чотирьох дітей просила суд заборонити бабі наближатися до них. Але їй відмовили
  • Справа чотирьох діток Тетяни Богданевич із Горинки, яких била баба, — на розгляді у суді. Ідеться як про відібрання дітей у матері, так і про заборону бабці наближатись до доньки й онуків. 
  • Усе село продовжує боротьбу за молоду матір. «20 хвилин» дізналися подробиці історії.

16 лютого у пані Тетяни відібрали дітей після того, як з’явилось відео, як її мати, бабуся діток жорстоко б’є одного із онуків. Відео зняла найстарша дочка і переслала мамі, яка тоді була на роботі у Києві. Події відбувалися ще у 2022 році. 

За фактом жорстокого поводження з онуком поліція розпочала кримінальне провадження, повідомляли у поліції Тернопільщини.

— Зі слів потерпілого хлопчика, бабуся неодноразово вчиняє насильство відносно нього, — повідомили у поліції. — У той день вона жорстоко з ним поводилася через те, що він не хотів виконувати її вказівки та допомагати у господарстві. 

Відео дня

Відомості за даним фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за частиною 1 статті 127 Кримінального кодексу – катування.

«Ще буває гірше»: прокоментувала свої дії баба, яку у підозрюють у катуванні онуків. Судячи із відео, яке отримала редакція, літня жінка нічого страшного не бачить у тому, що била кропивою онука, більше того, додає, мовляв, ще буває гірше, а дітей у них не забирають…

Била, принижувала і ображала 

Справа пішла до суду. Служба у справах дітей подала позов про відібрання малих у матері, адвокатка Тетяни подала зустрічний позов про повернення дітей. Зараз ця справа на стадії підготовчого провадження, каже адвокатка Ірина Сідорова. 

— Ці дві справи об’єднані в одну, — і наш зустрічний позов, і позов органу опіки про відібрання дітей, — каже Ірина Сідорова. — На наш зустрічний позов орган опіки написали відзив, де зазначили, що в Тетяни був дохід за минулий рік 151 110 грн і що це їй дозволяло зняти житло, аби не проживати разом із матір’ю. Але якщо розбити щомісячний дохід і кількість утриманців, сума не покриватиме навіть сукупного для сім’ї прожиткового мінімуму. 

Звернулись до суду також із заявою за видачею обмежувального припису, щоб заборонити бабі наближатись до дочки і внуків. Кременецький райсуд 25 березня відмовив. Чому саме — поки невідомо, адже повного рішення суду поки немає, каже адвокатка. Проте його однозначно оскаржуватимуть в апеляції. 

— Є кримінальне провадження за фактом не лише насильства, а катування, — каже Ірина Сідорова. — Водночас дотичні органи не поспішають захищати права потерпілих від домашнього насильства. А суд, як бачимо, не спішить допомогти і захистити їх. Нам доведеться звертатися в апеляцію. 

«Моя мати Б.Н. систематично вчиняє домашнє насильство психологічного та фізичного характеру щодо мене та чотирьох моїх малолітніх дітей, — написала багатодітна матір у заяві. — Упродовж усього свого життя я звикла до поганого ставлення до себе з боку матері, яка мене постійно принижувала та ображала, обзивала нецензурною лайкою, називаючи таку поведінку методом виховання. Однак останнім часом моя мати стала набагато агресивнішою, окрім мене почала кривдити також моїх малолітніх дітей, залякувати їх, ображати, заподіювати їм тілесні ушкодження».

Жінка згадує, як була на роботі і отримала відео від доньки, на якому матір била кропивою та палкою свого онука, старшого сина Тетяни Максимка. 

— Я відразу хотіла звернутися в поліцію, однак мати побила і мене та залякала тим, що у мене відберуть дітей і позбавлять мене батьківських прав, бо я погана мати і не вмію виховувати дітей, — згадує багатодітна мама. — Злякавшись погроз своєї матері, я стала шукати окреме помешкання для себе та своїх дітей.

 

Майже рік шукала житло

Спочатку, каже жінка, вона зверталася декілька разів за допомогою до старости села, просила знайомих односельчан та вчителів школи допомогти їй у пошуку житла. Тоді дізналась, що у селі є такий будинок, куди могла би переїхати разом з дітками. 

28 серпня 2023 року жінка звернулася із письмовою заявою до Кременецького міського голови, у якій вказувала на важкі житлово-побутові умови за місцем свого проживання, на самостійному утриманні чотирьох малолітніх дітей та просила надати їй для проживання будинок у с. Горинка, який стояв пусткою.     

— У відповідь на вказане звернення листом № 482 від 14 вересня 2023 року Кременецька міська рада повідомила мене, що вказаний житловий будинок не є власністю Кременецької міської територіальної громади, а є відумерлою спадщиною, — згадує Тетяна Богданевич. — Відтак цей будинок не міг бути наданий мені для проживання.

Жінка каже, що далі самостійно зайнялася пошуком житла для найму. У лютому 2024 року домовилася з односельцем про найм іншого житла. З власником уклали договір найму, за яким Тетяна отримала у тимчасове користування з правом подальшого викупу житловий будинок з господарсько-побутовими будівлями. 

— Я була залякана своєю матір'ю, що у мене відберуть дітей, я дуже боялася звертатися до правоохоронних органів щодо її поведінки і робила все для того, щоб самостійно знайти житло і втекти від кривдниці разом зі своїми дітьми, — переконує жінка. — Але коли у лютому 2024 року моя мати черговий раз завдала шкоди моїй дочці Богдані, я не могла вже мовчати і приховувати всі ці факти насильства. Тому надіслала відеозапис, який отримала від дочки, сімейному лікарю, а та в свою чергу надіслала цей запис у Кременецьку лікарню. Таким чином насильницькі дії моєї матері стали відомі Службі у справах дітей та поліції.  

Дітей у Тетяни тоді вилучили, наймолодшу донечку помістили у Будинок дитини, невдовзі її звідти забрала хресна мама, а старших — до реабілітаційного центру. 

Тетяна вже проживає окремо від своєї матері у помешканні, яке винаймає. Але, як каже сама, боїться, що та може приходити до нового помешкання та весь цей жах повториться. Тому звернулась до суду за обмежувальним приписом, який забороняв би протягом пів року бабі Надії наближатись ближче ніж на 300 м до нового житла, школи і садочку, які відвідують старші діти. А також забороняв би спілкуватись з донькою та онуками в будь-який спосіб. Суд відмовив Тетяні у цих проханнях і спробі захистити себе і дітей. 

 

Що кажуть психологи

Щодо стану багатодітної матері, яка роками потерпала від дій баби Надії, психологи надали свої висновки. 

У результаті дослідження психологом встановлено, що Тетяна Богданевич достатньо глибоко розуміє потреби та стани всіх своїх дітей, турбується про їх належний розвиток, знає їх особливості й відповідально ставиться до процесу виховання, — надала свої висновки кандидат психологічних наук, доцент, практичний психолог Тетяна Надвинична. — Богданевич Т.Я. має достатньо чітке уявлення про своє особисте та професійне майбутнє, бажання і можливість працювати за фахом, а також рішуче налаштована облаштувати власне життя, позбавлене залежності від інших.

Психологиня дійшла висновку, що за поточних умов та обставин, зважаючи на психоемоційний стан та рівень мотиваційної та поведінкової активності, «протипоказання чи заборони для самостійного виховання нею власних дітей не виявили».

Крім того, протягом трьох місяців у 2021 році Тетяна проходила тренінгові програми із психологом, а з 1 січня 2024 року є учасницею шестимісячних курсів з питань сім’ї. 

Боротьба мами за своїх дітей не залишила байдужими її односельців, які, відколи у неї відібрали діток, оббігали чимало дотичних інстанцій — були у поліції області, у прокуратурі, спілкувались із обласною службою у справах дітей. 

— Всюди, куди ми звертались і надавали докази, отримували підтримку та розуміння, але кременецька служба дітей все ж продовжує наполягати на тому, аби дітей у Тані відібрати, — каже мешканка Горинки, вчителька місцевої школи, керівник фонду «Світ дітей» Ірина Олексюк. — Ми обіцяємо, що не залишатимемо цієї справи і будемо з Танею до кінця. Вона достойна людина і дуже хороша мама.  Кому це краще знати, аніж людям, у яких на очах вона виросла і які роками живуть поруч із нею. 

 

У дітей істерика… 

Начальниця Служби у справах дітей Кременецької громади Галина Мельник пояснила, чому не можуть відкликати заяву про відібрання у матері дітей без позбавлення батьківських прав, яка вже на розгляді у суді. 

— У цій справі відбулись кілька підготовчих засідань, які продовжаться 2 квітня, — каже Галина Мельник. — Ми ніяких дій зараз вчиняти не можемо, від позовної заяви відмовитись також не можемо. Кожна сторона має право надати свої докази і заперечення. Невдовзі у суді буде призначено цю справу до розгляду по суті. Словом, чекаємо рішення суду.

Старші дітки в безпеці, вони перебувають в центрі соціально-психологічної реабілітації — і вся відповідальність за дітей зараз на цій структурі. 

— Мама, знаємо, регулярно відвідує дітей, у них все добре, — каже Галина Мельник. — А ми вже ні на що вплинути не можемо, окрім як чекати на рішення суду щодо їхньої подальшої долі.  

Натомість мама каже, що дітям без неї дуже погано. Вона раніше приїжджала щодня, зараз старається бодай через день малих навідати. Бо щораз розлучатись із ними болісно для всіх. 

— У них істерика, а я нічого не можу з цим зробити, — Тетяна Богданевич зупинила розмову. Жінка плаче і намагається опанувати себе. — У них вже з цим всім психіка порушена. Вони там плачуть, дуже просяться додому і щораз питають, коли ти нас забереш. А що я їм можу сказати? Обіцяю, діточки, потерпіть, я скоро вас заберу… Вони мені поки вірять, а я не хочу йти від них… І щораз, коли це роблю, серце крається, а його частинка залишається з моїми дітьми… 

«20 хвилин» й надалі стежитиме за розвитком подій у цій справі та повідомлятиме про все читачів. 

 

Читайте також: 

Усе село постало за матір, у якої відібрали чотирьох малюків. Бо малих била баба

«Ще буває гірше»: як прокоментувала свої дії баба, яку у підозрюють у катуванні онуків

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач95

    Забрати у матері дітей- це жорстоко і не по- людському. Соціальні служби зобов*язані допомогти, а не розлучати дітей з матір*ю. Своїми необдуманими діями служби завдали психологічної травми дітям на все життя. Замість того. щоб допомогти із житлом. побутом служби пішли шляхом найменшого спротиву: забрали дітей. Не мама била дітей, а бабця то чом не ізолювати бабусю а так жорстоко карати дітей і маму, яку не замінить ніхто. Мама не п*яниця, не наркоманка то які підстави забрати у неї дітей? СУМНО І ГІРКо від таких недолугих служб що не врахували ні інтересів дітей, мами та родини. Знаємо які діти виростають в казенних будинках то для чого четверо дітей залишати материнської ласки, доброти і прив*язаності. Ваші сирітські будинки скалічать психіку дітей і хто зна хто з них виросте у бездушних стінах сиротинців. Як правило з цих дітей в інтернатах виростають  майбутні  люди із заниженою самооцінкою. надіюсь, що суд прийме рішення на користь майбутнього дітей і не скалічить їхні долі.А служби допоможуть облаштувати житло і побут, а не  діятимуть по- совдепівськи.
  • Юрій Самуляк

    Який батько ? Там мабуть 4 батьки ?!!!  Ця мама гуляє направо-наліво а тут з неї роблять ледь не святу

    Читач95 reply Юрій Самуляк

    а ви свічку тримали7 Як можна огульно звинувачувати жінку про яку нічого не знаєте. Ви з нею гуляли?
  • Наталя Гупало

    А де батько. Чому батька не судять за  покинутих на призволяще дітей. А все баба мати. Нехай наші органи опіки поможуть хоч через день посидіти а то говорити можна і судити а реально помогти нікому.
  • Irina Litvinenko

    Щоб від мами забрали дітей потрібно дуже вагомі причини!!!Але так як в нас органи опіки вміють НЕ ПРАЦЮВАТИ!!!Кому цікава їхня робота напишіть мені в приват!!!

keyboard_arrow_up