Партнер рубрики Події

Майстер-клас для дітей переселенців та підтримка військових: у Тернополі проведуть джаз-фестиваль

Майстер-клас для дітей переселенців та підтримка військових: у Тернополі проведуть джаз-фестиваль
  • У Тернополі відбудеться міжнародний джаз-фестиваль. Для дітей переселенців проведуть навчання з музики. Частину коштів спрямують на підтримку армії.
  • Чому вирішили проводити захід під час війни та в яких містах відбуватиметься фестиваль – про це у матеріалі.

Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики Jazz Bez – наймасштабніший за територією поширення джазовий фестиваль Європи. Це 17 фестиваль, який відбудеться у Тернополі з 2006 року. Цього року фестиваль в Україні відбудеться також у Львові, Рівному та Дрогобичі.   

Чому під час війни

Як розповіли організатори, фестиваль минулого року не проводили, однак цьогоріч вирішили організувати захід, щоправда у скороченому вигляді. У Тернополі відбудеться майстер-клас для дітей внутрішньо-переміщених осіб у креативному кластері «Na пошті» у четвер, 7 грудня о 16:00. Долучитися можуть усі охочі.

– Вперше за роки проведення фестивалю відбудеться безкоштовне музичне заняття для 30 дітей переселенців від 5 до 10 років, – каже менеджерка фестивалю Марічка Юрчак. – Його проведе запрошена львівська диригентка Ірина Вакуліна. Також діти отримають солодкі подарунки. Ми хочемо цим підкреслити, що джаз – це музика, яка доступна кожному.   

Відео дня

Також відбудеться джаз-концерт у обласному драматичному театрі у суботу, 9 грудня. Як пояснюють організатори, культурні заходи допомагають підтримувати населення. Частину виручених коштів спрямують на підтримку армії. Також, на думку організаторів, участь міжнародних виконавців допоможе привернути увагу інших держав до війни та проблем в Україні.

 

– Ми розуміємо, що під час війни культурні заходи не на першому місці, – розповів директор тернопільської програми фестивалю Jazz Bez Олег Макогін. – Але під час культурних подій війни ми побачили, що вони виконують підтримуючу функцію. Майже всі культурні заходи допомагають армії донатами та збором коштів. Ми не виняток. Частина коштів з проданих квитків буде спрямовано на допомогу нашим військовим. Наразі ми вже закупили 200 літрів палива для військових.

Хто виступить у Тернополі

На сцену фестивалю вийдуть Рей Браун-молодший з колективом і нідерландсько-португальський бенд Spinifex.

Рей Браун-молодший – єдиний син «королеви джазу» Елли Фіцджеральд і одного з найвидатніших контрабасистів світу Рея Брауна.

Джазовий і блюзовий співак ріс і виховувався в оточенні справжніх «джазових титанів»: Оскара Пітерсона, Луїса Белсона, Дюка Еллінгтона, Нат Кінг Коула і Френка Сінатри. Але його історія – зовсім не той випадок, коли син використовує у своїй кар’єрі прізвище батьків. Рей Браун-молодший зумів віднайти власну манеру виконання, стилістику й поведінку на сцені, і на надзвичайно високому рівні продовжує традиції своєї славетної родини.

Рей Браун-молодший виступить також з українськими музикантами. На сцені буде грати на контрабасі українець Андрій Арнаутов, Михайло Євтушенко – на саксофоні, та Леонід Петкун на барабанах.

Spinifex – міжнародна збірна, що базується в Амстердамі. Група працює у напрямі, який критики визначають як «суміш авангардного року та вільного панк-джазу». Визначення досить розпливчасте, проте дає деяке уявлення про напрям творчих пошуків; самі ж музиканти бачать цей напрямок як «виклик у справі перетину стилістичних бар'єрів». Бар'єри ними справді перетинаються — вірніше, навіть просто знищуються.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavl Rebrov

    і форум шалав ше замутіть

keyboard_arrow_up