Партнер рубрики Події

Майже 13% справ на основі протоколів тернопільських патрульних розвалюються у судах. А що у сусідів?

Майже 13% справ на основі протоколів тернопільських патрульних розвалюються у судах. А що у сусідів?
Фото ілюстративне, зі сторінки Патрульної поліції Тернопільщини
  • Одна з основних функцій патрульної поліції – безпека дорожнього руху й дотримання правил дорожнього руху учасниками.
  • Ми проаналізували роботу управління патрульної поліції Тернопільської області в цифрах. Для об’єктивності порівняли з роботою інших управлінь патрульної поліції Хмельницької, Рівненської, Івано-Франківської, Чернівецької та Львівської областей.

Служба патрульної поліції важка та небезпечна. Особливо з початку повномасштабної війни, адже на правоохоронців поклали додаткові функції забезпечення правопорядку та протидії загрозам. Однак про контроль за дотриманням правил дорожнього руху учасниками ніхто не забуває.

Справи розвалюються у судах

Ми вирішили дізнатися, а скільки ж зі складених проколів згодом розсипаються у судах. Для цього проаналізували ситуацію на Тернопільщині та у сусідніх обласних центрах.

Дані отримували з допомогою офіційних запитів на інформацію. Одразу повідомимо читачів, що ми не вказуватимемо чисельність патрульних в тій чи іншій області, зважаючи на війну. Та зазначимо – у Тернополі патрульних найменше.  Можливо, це впливає на результат складених протоколів й виносити постанови? Як ми бачимо із цифр, майже 13% справ про адмінправопорушення, зафіксовані та оформлені патрульними, судді закривають.  І така тенденція – не перший рік. Приміром, у 2022 році, коли суди закрили майже 12,4% справ з протоколами тернопільських патрульних, з протоколами рівненських патрульних закрили лише 2,3% від складених протоколів. На сусідній Львівщині відсоток таких скасувань – трохи більше 4%. Не краща ситуація й з винесеними постановами тернопільських патрульних. Наше управління – лідер за скасуваннях упродовж останніх двох років.

Відео дня
 

У чому різниця між протоколом і постановою

Ми звернулись до адвоката аби коротко пояснив читачам різницю між складеними протоколами і винесеними постановами, а також допоміг розібратись в причинах такого лідерства наших правоохоронців.

Отож, є два види документів, які працівник патрульної поліції вправі оформити щодо водія – це постанова або протокол по справі про адміністративне правопорушення. Постановою водія одразу притягують до відповідальності за порушення Правил дорожнього руху. Протоколом лише фіксують факт порушення, а саму постанову, у випадку складання протоколу, виноситиме суд.

Який документ складається щодо водія, залежить від виду інкримінованого йому порушення.

– Постанову патрульні виносять на місці, коли правопорушення не надто «важке», – пояснює адвокат Андрій Кукурудза. – Учасник дорожнього руху може одразу сплатити за порушення за вказаною статтею, а якщо не визнає провини – оскаржити. Постанов правоохоронці виносять в рази більше, аніж складають протоколів про адмінправопорушення. Їх розгляд відбувається не на місці події. Це, приміром, справи про ДТП без потерпілих чи керування в нетверезому стані. Чому у нас такий високий відсоток скасування у суді – сказати важко. Причини можуть бути найрізноманітніші серед яких, приміром, загострене бажання тернополян в судах довести свою правоту або ж помилки в матеріалах з боку самих патрульних.

Також у запиті ми запитали про заробітні плати керівництва патрульної поліції в області. Ці дані в департаменті патрульної поліції  України нам не надали, зіславшись на непрацюючу систему котра обліковує фінанси. Натомість в управлінні патрульної поліції області – не відмовили. Отож, начальник управління Богдан Шевчук в 2021 році отримав загалом 367859 гривень. Його заступник Сергій Ганський – 299256 гривень. Ще один зам Дмитро Домс – 276086 гривень. У 2022 ж році зарплати патрульних майже подвоїлись завдяки виплатам, пов’язаним з війною. Пан Шевчук отримав 719203 гривні, а заступники – 655483 та 636425 гривень, відповідно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Alex Gud

    Фальсифікатори.
  • Валерий Рацюк

    То питання до керівництва. Це ще судді на багато огріхів закривають очі.
  • Ірина Хмара

    Краще б перевірили скільки судді виносять рішень про закриття, та проаналізували причини таких їх рішень! А то закрив суд, а поліцейський винен!

    Alex Gud reply Ірина Хмара

    Ірина Хмара Фальсифікатори.
  • Александр Комыш

    За кожну відмінену постанову треба накладати штраф на поліцейського. Заставити його компенсувати моральну шкоду людині. Хай платить із зарплати. Тоді буде повага поліції до людини і закону.

keyboard_arrow_up