Майже 30 млн грн на допомогу «Азову». Що придбали організатори фестивалю «Файне місто» захисникам

Майже 30 млн грн на допомогу «Азову». Що придбали організатори фестивалю «Файне місто» захисникам
  • Після початку повномасштабної російсько–української війни організатори одного з найбільшого фестивалю України «Файне місто», який проходить у Тернополі, розпочали збір допомоги на підтримку наших захисників.
  • Майже 30 млн гривень вдалось зібрати на допомогу бійцям «Азову». Що вдалося придбати на ці кошти та скільки зібрав благодійний онлайн–фестиваль – про це у матеріалі.  

Після початку війни колектив «Файного міста» передав тернопільській територіальній оборні рації, допомагали з амуніцією. Згодом почали допомагати з забезпеченням полку «Азов».

– 10 березня ми почали збирати кошти для полку «Азов», – розповідає співзасновник фестивалю Володимир Пасяка. – Ми зверталися до артистів, діаспор за кордоном, розміщували інформацію на наших сторінках. Так вдалося буквально за тиждень зібрати приблизно 2 млн гривень. Загалом, станом на 16 травня, ми вже зібрали 28 354 406 грн.

На ці кошти вдалося придбати 44 автомобілі, безпілотник, комплекти військової форми, бронежилети, плитоноски, плити, шоломи, розгрузки, підсумки, ремені, маскувальні сітки, спальники, біноклі, приціли, дрони, тепловізори планшети, тактичні аптечки та багато іншого, що потребували бійці.

Відео дня

Повний перелік придбаного спорядження та обладнання дивіться на фото:

Як розповіли організатори фестивалю, всі ці речі придбали відповідно до потреб бійців «Азову». Наразі є необхідність у літньому взутті. Необхідно придбати понад 300 пар. Для цього планують використати кошти, які зібрали під час триденного благодійного онлайн–фестивалю «Файне місто».

Скільки коштів зібрав онлайн–фестиваль

Фестиваль тривав три дні – з 13 по 15 травня. Спершу організатори планували провести його у офлайн та онлайн режимі, однак рада оборони області заборонила масові заходи. Тож фестиваль проходив лише у онлайн–режимі.

– Трансляцію ми планували з самого початку, щоб можна було залучити якомога більше людей, – розповідає продакт-менеджерка Христина Кізлик. – Також ще приблизно 300 глядачів могли придбати квитки на відвідування концертів. Але сталась така ситуація, що проводити фестиваль нам не дозволили, через це приблизно половину квитків ми втратили, дехто хотів повернути гроші. Але водночас, ця ситуація набула розголосу, люди заходили на онлайн–трансляцію та робили донати.

Загалом за три дні фестивалю трансляцію переглянули приблизно 10 тис. людей. Вдалося зібрати 384 847 грн.

Також організатори розповідають – витрати на організацію благодійного фестивалю вдалося покрити завдяки партнерам та спонсорам. Частину витрат, зокрема на приїзд виконавців до міста, взяли на себе організатори фестивалю за рахунок бюджету фестивалю «Файне місто 2022», який, на жаль, через війну довелося скасувати.

Артисти, які виступили на онлайн–фестивалі, зробили це безкоштовно.

Звернуться до ради оборони області

Організатори кажуть, ситуація з забороною на проведення благодійного фестивалю в офлайн–режимі їм до кінця не зрозуміла. В області проходять різні масові заходи, концерти та вистави.

– 5 травня ми зробили анонс фестивалю, а 7 травня на раді оборони області вирішили заборонити масові заходи на Тернопільщині, – каже співорганізатор фестивалю Максим Черкашин. – Нам не вдалося знайти інформацію про те що такі заборони приймали десь в інших регіонах. Однак в області відбувались масові заходи, концерти, релігійні заходи. Нам це було не зрозуміло, чому благодійний фестиваль, мета якого – збір коштів для «Азову», не дозволили, а інші заходи дозволені. Це не образа в сторону влади і ми хочемо вірити, що це не упереджене ставлення до нашого заходу та до організаторів.

Тому організатори написали звернення до ради оборони області з проханням встановити чіткі критерії погодження або заборони масових заходів.

– Ми просимо зробити чіткі критерії, щоб вони були зрозумілими, щоб не було суб’єктивного підходу, щоб дозволити або відмовити у проведенні заходів. І це стосується не лише нас, а і всіх інших, хто організовує масові заходи в області. Для всіх мають бути однакові правила. Ми не сваримося, ми пропонуємо рішення, щоб уникнути таких проблем у майбутньому.

Звернення організатори передадуть до ради оборони області. Про результат повідомлять згодом. Наразі ж команда «Файного міста» продовжує допомагати бійцям «Азову».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up