Партнер рубрики Події

Майже два тижні текла вода, затопило городи і підвали, а людей футболили від однієї інстанції до іншої

Майже два тижні текла вода, затопило городи і підвали, а людей футболили від однієї інстанції до іншої
Скрін з відео, яке в редакцію "20 хвилин" надіслали читачі
  • Люди кажуть, що сусідам позаливало городи і підвали. Мешканці дзвонили до керівництва громади, до водоканалу, але зарадити їм ніхто не міг — вода й далі текла канавками, що вирили люди.
  • У громаді пояснили, чому ремонт затягнувся і що вони зробили, аби ситуацію виправити. А що кажуть у водоканалі?

Майже два тижні мешканців вул. Лесі Українки у Петрикові топило. Почалось все з того, що жителька одного із будинків помітила, як з-під землі б’є три невеличких струмочка. Одразу ж повідомила аварійні служби. І, поки одні футболили до інших, потік збільшувався. Та так, що сусідам позаливало городи і затопило підвал. Врешті мешканцям воду перекрили — взагалі. Майже на три дні.

Два тижні текло, тепер засуха

Голова Великоберезовицької громади пояснив, що труба, яка текла, за документами, фактично, нічийна. І зазначив, що робила влада, аби ситуацію виправити. А що «20 хвилин» пояснили у водоканалі?

До редакції звернулась Галина Осадчук, яка проживає у Петрикові на вул. Лесі Українки, 5. Жінка обурюється, бо коли мешканців закликають до економії ресурсів, вода просто стікала, наробивши людям біди. Натомість мешканці намагались ситуації зарадити, звертались і до керівництва громади, й кликали аварійну водоканалу. Але їх звідусіль просто футболили, відправляючи від одних дверей до інших.

Відео дня
Топить і городи, а в підвалі, на фото справа, по коліно води

— Третього серпня я прийшла з роботи і побачила, як з-під землі б’є вода, небагато, буквально три маленькі бульбашки, якраз на загородженій ділянці. Я все розгородила і викликала аварійну, — поділилась із журналісткою Галина Осадчук. — Бригада приїхала і майстри видали, мовляв, ще подивимось, на чиєму балансі пошкоджена труба.

Аварійники поїхали, потік води збільшувався. Жінка далі згадує, що куди тільки не дзвонила. На аварійній водоканалу запевняла, що ще кілька днів подавала заявку. Там обіцяли з’ясувати все і скеровували до керівництва громади. Сусіди звертались до голови ОТГ, бо струмки щораз збільшувались, а звідти мешканців знову скеровували до аварійників. І так по колу. В той час потім води ще збільшувався, сусідці пані Галини затопило город і підвал.

Скільки води витекло даремно

— Майже два тижні минуло, а до нас нікому й діла немає? — обурюється пані Галина. — Скільки води витекло даремно, і це коли на кожному кроці кажуть, треба економити. Я вже і в сільраду дзвонила, і знов по колу в аварійну, сусіди до керівництва ОТГ звертались. І ніякої реакції.

У понеділок, 14 серпня, у сільраді пані Галину запевнили, що передали відношення до водоканалу, мовляв, вони відремонтують, а громада оплатить ці роботи. І питання трохи зрушилось з мертвої точки, коли при розмові вже здали нерви та погрожувала, що звертатиметься до журналістів і поліції.

— То вони приїхали і перекрили воду в понеділок, 14 серпня, увечері, — каже пані Галина. — Ціла вулиця третій день не має води. Зранку приїжджає аварійна, розвідують обстановку, але нічого не роблять, повертаються і їдуть.

Днями громада відправила на місце аварії трактор, аби розрив місце, де стався витік. Але водій не ремонтник, тому не знає, де прокладені комунікації. Тому, ймовірно, припускають мешканці, під час роботи зачепив трубу і зігнув її. Так та труба і стоїть.

— Вода перекрита, в сусідки два колодязя, цілий город затоплений, в підвал затекло води, — а водоканал посилає нас в ОТГ, а ті до водоканалу, — обурюється пані Галина. — А ми себе відчуваємо безпорадно. Обурює й те, скільки кубів води витекло, — хто платитиме? Ото така економія в нас в державі. Звертаємось до журналістів, бо з таким стикнутись може хто завгодно. І мучитись, так як ми зараз мучимось…

Що кажуть у водоканалі?

Третього серпня диспетчерська служба КП «Тернопільводоканал» отримала звернення зі зазначеної адреси, підтвердив речник комунального підприємства Антон Федорців.

— Про незначний витік на сторонній мережі аварійно-диспетчерський відділ сповістив Великоберезовицьку ОТГ, — каже Антон Федорців. — Згодом представники громади звернулися до підприємства з проханням допомогти в ліквідації пошкодження, оскільки раніше в подібних ситуаціях ми співпрацювали.

Проте у серпні цьогоріч «Тернопільводоканал» продовжує виконувати чимало комплексних робіт у межах міста, зокрема на вулицях Гайова та Михайла Грушевського. Отже, вільної техніки, наприклад, екскаваторів, — для допомоги сусідній громаді немає, каже речник.

— Як варіант, підприємство запропонувало Великоберезовицькій ОТГ допомогти в разі потреби вже тоді, коли її комунальники чи інша підрядна організація розкопають ділянку, — повідомив Антон Федорців. — Зі слів місцевих мешканців, громада вирішила виконувати роботи самостійно.

Мережа нічийна?

Андрій Галайко, голова Великоберезовицької громади, запевнив журналістів «20 хвилин», що майстри вже виїхали на місце ремонтувати трубу.  

— Так, проблема виникла ще 3 серпня, старостинський округ звернувся до водоканалу, розрили, подивились і повідомили, мовляв, нехай то роблять ОТГ, — телефоном розповів Андрій Галайко. — Ми хотіли вирішити проблему на рівні старостату, не вдалось. Тоді я дав команду КП «Аквасервіс», вони надають послуги по Великій Березовиці,  щоб трубу залатали.

Ця вся мережа не на балансі ані в ОТГ, ані у водоканалу, каже Андрій Галайко. Тому так вийшло із ремонтом.

— Ми виділили 200 тисяч гривень, проведемо інвентаризацію, візьмемо на баланс селищної ради і наступним рішенням сесії передамо на баланс водоканалу, — повідомив Андрій Галайко. — Ця мережа потребує масштабних ремонтів. В даний час саме перехідний період, тому як кажуть мешканці, їх футболили. Люди не винні. Невдовзі таких проблем більше не буде. Інвентаризовуємо, передаємо на баланс трубу водоканалу і вже вони опікуватимуться та ремонтуватимуть у разі виникнення подібних аварій.  

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач09

    Бардак в отг тому

keyboard_arrow_up