"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?

"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?
  • Компаніями не посвяткуєш: відстань не менше 1, 5 м стіл від стола та одно-двомісне розміщення клієнтів за одним столом.
  • Чи потрібен спеціальний дозвіл від міськради, аби почати роботу літнього майданчика, цікавляться читачі.
  • МОЗ дало рекомендації, за яких умов можлива робота літніх терас та закладів харчування. Пояснили правила для працівників закладів та відвідувачів.

 

Після 11 травня у Тернополі можуть розпочати роботу заклади громадського харчування «на виніс», а також літні майданчики.

Закладам громадського харчування, приміром, рекомендують брати замовлення дистанційно або через спеціальне вікно. Вхід відвідувачам до приміщення бару чи ресторану – заборонено.

Головний санлікар Віктор Ляшко видав роз’яснення для роботи бізнесу, які обіцяють доопрацювати спільно з підприємцями.

Відео дня

Водночас тернополяни, які дотичні до літніх майданчиків, цікавляться, чи потрібен спеціальний дозвіл на роботу – від міськради чи місцевого штабу для боротьби з коронавірусом.

  • Інформація, як саме організувати роботу, є лише на всеукраїнському рівні, - каже шеф-кухар одного з комплексів пан Андрій (прізвище просив не вказувати. Редакції воно відомо). – Чи потрібен якийсь спеціальний дозвіл від міськради чи штабу, аби розпочати роботу?

Питання ми адресували до міськради. Там пояснили, що особливих розпоряджень міськрада надавати не має. Робота має відбуватись, згідно з рекомендаціями головного санітарного лікаря України. Однак, має бути дозвіл та документи саме на роботу літнього майданчика. 

Отож, що відомо про роботу закладів харчування та літніх майданчиків.

"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?, фото №1 на сайті 20minut.ua

Проект тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування

Обслуговування в закладах громадського харчування здійснюється, відповідно до санітарних норм та правил з урахуванням наступних тимчасових рекомендацій, які спрямовані на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби:

  1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим не допусканням до виконання обов’язків працівників, в яких виявлено температуру понад 37, 2 градуси, або в яких виявлено ознаки ГРВЗ. При проведенні вимірювання температури тіла контактними засобами вимірювання, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію засобу для контактного вимірювання після кожного його використання.
  2. Обслуговування в закладах громадського харчування дозволяється виключно на виніс за попереднім замовленням та/або на літніх майданчиках під відкритим небом при умові забезпечення дотримання відстані не менше 1, 5 м стіл від стола та одно- двомісного розміщення клієнтів за одним столом.
  3. На вході до закладу необхідно організувати місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  4. Вхід відвідувачів до приміщення закладів громадського харчування забороняється.
  5. Замовлення здійснюється дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій) через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу. Видача замовлень та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері.   
  6. Місце видачі замовлень та розрахунку повинно:
  • Унеможливлювати вхід відвідувачів до приміщень закладу;
  • Мати можливості безготівкового (безконтактного) розрахунку;
  • Бути обладнане столиком/поличкою для передачі замовлення без особистого контакту з клієнтом.
    6. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує/контролює виконання умов з недопущення черг та скупчення навколо місць видачі замовлень. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотримання дистанції між клієнтами не менше 1, 5 м.
    7. Працівники, що видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичні маски або респіратор та одноразові рукавички.
    8. Меню повинні бути розміщені для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлень. Видача клієнтам меню заборонена.

"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?, фото №2 на сайті 20minut.ua

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

  • Працівників 5-денниим запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів й організувати контроль за ними.
  • Інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні записів телефоном, на сторінках в Інтернеті та соцмережах.
  • Вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь на літніх майданчиках з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочої зміни.
  • Тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, що мають хронічні захворювання, які пригнічують імунітет).

Працівники повинні:

  • Регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години. Та після відвідання громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо.
  • Прикривати рота та носа при кашлі чи чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою.
  • Утримуватись від дотиків обличчя руками.
  • Утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо.
  • Самоізолюватись в разі виникнення респіраторних захворювань.     

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ігор Дуда

    Дегенерату саші кресту з купою інших кличок ( нижче додався ще й "олег" - так само безграмотний)
    Ти, може, ЧМО,  не згодне , що ти хвалькувате бидло?
    З твоїх дебільних вихвалянь маячні це досить добре видно:
    Саша Крест 30 квітня 2020 р. дурість... 5000 гривнів то навіть не гроші зараз...
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Groshi/potriben-bude-pasport-schobi-perekazati-koshti-v-chomu-sut-zakonu-pro--11055870.html
    Саша Крест 30 квітня 2020 р. 500 баксів? це такі хабарі дають зараз? якась дєшовка... я давав у десять разів більше за кредит... але то у Києві...
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kryminal/u-ternopoli-na-garyachomu-zatrimali-posadovtsya-z-500-dolarami-habara--11055822.html
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kryminal/u-ternopoli-pyaniy-vodiy-proponuvav-patrulnim-5000-griven-11056317.html

  • олег
    дуда - згинь - невже не зрозуміло  що ти всім надоів
    Ігор Дуда reply олег
    В людини завжди  вихід: не хочу - не читаю,
    Та це - коли з людиною ти справу маєш,
    Коли ж це новий клон дебіла креста саші -
    З ним справа трохи тяжча та інакша:
    Воно вже знов наверх залазити почало -
    Оскільки, як жінкам до бороди не діставало,
    Під ноги підставляло табуретку,
    олежку-сашо, ти вже з'їло із гівна котлетку?
    Тобі, дебіл, смачного хочу побажати
    А також пригадать, хто перший почав "срати"
    На сайтах: я , чи ти, тупа бидлото?
    Що заварило - те і пхай тепер до рота
  • Галина Древніцька
    Пандемія для рабів в намордниках
  • Коля
    Ніхто не буде постійно мити руки, не торкатись обличчя і т.д. Умови для "галочки"

keyboard_arrow_up