Партнер рубрики Події

"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?

"Меню в руки не давати і не більше двох людей за столиком". Як працюватимуть літні майданчики кафе?
  • Компаніями не посвяткуєш: відстань не менше 1, 5 м стіл від стола та одно-двомісне розміщення клієнтів за одним столом.
  • Чи потрібен спеціальний дозвіл від міськради, аби почати роботу літнього майданчика, цікавляться читачі.
  • МОЗ дало рекомендації, за яких умов можлива робота літніх терас та закладів харчування. Пояснили правила для працівників закладів та відвідувачів.

 

Після 11 травня у Тернополі можуть розпочати роботу заклади громадського харчування «на виніс», а також літні майданчики.

Закладам громадського харчування, приміром, рекомендують брати замовлення дистанційно або через спеціальне вікно. Вхід відвідувачам до приміщення бару чи ресторану – заборонено.

Головний санлікар Віктор Ляшко видав роз’яснення для роботи бізнесу, які обіцяють доопрацювати спільно з підприємцями.

Відео дня

Водночас тернополяни, які дотичні до літніх майданчиків, цікавляться, чи потрібен спеціальний дозвіл на роботу – від міськради чи місцевого штабу для боротьби з коронавірусом.

  • Інформація, як саме організувати роботу, є лише на всеукраїнському рівні, - каже шеф-кухар одного з комплексів пан Андрій (прізвище просив не вказувати. Редакції воно відомо). – Чи потрібен якийсь спеціальний дозвіл від міськради чи штабу, аби розпочати роботу?

Питання ми адресували до міськради. Там пояснили, що особливих розпоряджень міськрада надавати не має. Робота має відбуватись, згідно з рекомендаціями головного санітарного лікаря України. Однак, має бути дозвіл та документи саме на роботу літнього майданчика. 

Отож, що відомо про роботу закладів харчування та літніх майданчиків.

Проект тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів при роботі закладів громадського харчування

Обслуговування в закладах громадського харчування здійснюється, відповідно до санітарних норм та правил з урахуванням наступних тимчасових рекомендацій, які спрямовані на запобігання ускладнення епідемічної ситуації внаслідок поширення коронавірусної хвороби:

  1. Проведення температурного скринінгу всіх працівників перед початком робочої зміни з подальшим не допусканням до виконання обов’язків працівників, в яких виявлено температуру понад 37, 2 градуси, або в яких виявлено ознаки ГРВЗ. При проведенні вимірювання температури тіла контактними засобами вимірювання, необхідно забезпечити обов’язкову дезінфекцію засобу для контактного вимірювання після кожного його використання.
  2. Обслуговування в закладах громадського харчування дозволяється виключно на виніс за попереднім замовленням та/або на літніх майданчиках під відкритим небом при умові забезпечення дотримання відстані не менше 1, 5 м стіл від стола та одно- двомісного розміщення клієнтів за одним столом.
  3. На вході до закладу необхідно організувати місця для обробки рук антисептиками спиртовмісними з концентрацією активно діючої речовини понад 60% для ізопропілових спиртів та понад 70% для етилових спиртів.
  4. Вхід відвідувачів до приміщення закладів громадського харчування забороняється.
  5. Замовлення здійснюється дистанційно (телефоном, з використанням засобів телекомунікацій) через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу. Видача замовлень та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері.   
  6. Місце видачі замовлень та розрахунку повинно:
  • Унеможливлювати вхід відвідувачів до приміщень закладу;
  • Мати можливості безготівкового (безконтактного) розрахунку;
  • Бути обладнане столиком/поличкою для передачі замовлення без особистого контакту з клієнтом.
    6. Адміністрація/персонал самостійно забезпечує/контролює виконання умов з недопущення черг та скупчення навколо місць видачі замовлень. Біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для перебування в черзі з дотримання дистанції між клієнтами не менше 1, 5 м.
    7. Працівники, що видають замовлення та здійснюють розрахунок, повинні бути одягнені в медичні маски або респіратор та одноразові рукавички.
    8. Меню повинні бути розміщені для ознайомлення поруч з місцем видачі замовлень. Видача клієнтам меню заборонена.

Суб’єкт господарської діяльності повинен забезпечити:

  • Працівників 5-денниим запасом засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів й організувати контроль за ними.
  • Інформування клієнтів щодо встановлених обмежень та умов обслуговування при вході до закладу, при проведенні записів телефоном, на сторінках в Інтернеті та соцмережах.
  • Вологе прибирання виробничих приміщень та поверхонь на літніх майданчиках з використанням миючих та дезінфекційних (в кінці зміни) засобів не рідше ніж кожні 2 години, перед відкриттям та після закінчення робочої зміни.
  • Тимчасове відсторонення від роботи осіб з групи ризику (особи, які досягли 60-річного віку, що мають хронічні захворювання, які пригнічують імунітет).

Працівники повинні:

  • Регулярно мити руки з рідким милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години. Та після відвідання громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо.
  • Прикривати рота та носа при кашлі чи чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою.
  • Утримуватись від дотиків обличчя руками.
  • Утримуватись від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі тощо.
  • Самоізолюватись в разі виникнення респіраторних захворювань.     

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ігор Дуда

    Дегенерату саші кресту з купою інших кличок ( нижче додався ще й "олег" - так само безграмотний)
    Ти, може, ЧМО,  не згодне , що ти хвалькувате бидло?
    З твоїх дебільних вихвалянь маячні це досить добре видно:
    Саша Крест 30 квітня 2020 р. дурість... 5000 гривнів то навіть не гроші зараз...
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Groshi/potriben-bude-pasport-schobi-perekazati-koshti-v-chomu-sut-zakonu-pro--11055870.html
    Саша Крест 30 квітня 2020 р. 500 баксів? це такі хабарі дають зараз? якась дєшовка... я давав у десять разів більше за кредит... але то у Києві...
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kryminal/u-ternopoli-na-garyachomu-zatrimali-posadovtsya-z-500-dolarami-habara--11055822.html
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/Kryminal/u-ternopoli-pyaniy-vodiy-proponuvav-patrulnim-5000-griven-11056317.html

  • олег

    дуда - згинь - невже не зрозуміло  що ти всім надоів

    Ігор Дуда reply олег

    В людини завжди  вихід: не хочу - не читаю,
    Та це - коли з людиною ти справу маєш,
    Коли ж це новий клон дебіла креста саші -
    З ним справа трохи тяжча та інакша:
    Воно вже знов наверх залазити почало -
    Оскільки, як жінкам до бороди не діставало,
    Під ноги підставляло табуретку,
    олежку-сашо, ти вже з'їло із гівна котлетку?
    Тобі, дебіл, смачного хочу побажати
    А також пригадать, хто перший почав "срати"
    На сайтах: я , чи ти, тупа бидлото?
    Що заварило - те і пхай тепер до рота
  • Галина Древніцька

    Пандемія для рабів в намордниках
  • Коля

    Ніхто не буде постійно мити руки, не торкатись обличчя і т.д. Умови для "галочки"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер юний захисник з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up