Мешканці будинку незадоволені головою ОСББ: що робити та куди звертатися

Мешканці будинку незадоволені головою ОСББ: що робити та куди звертатися
  • В редакцію «20 хвилин» звернувся мешканець будинку №37 на вулиці 15 Квітня. Він не задоволений головою ОСББ.
  • Що робити, коли вас не задовільняє голова ОСББ та куди скаржитися – дізнавався журналіст «20 хвилин».  

Як розповідає мешканець будинку Олексій Робота, їх голова ОСББ не виконує своїх обов’язків.

- Наш голова ОСББ постійно щось обіцяє, але практично нічого не робить, – бідкається мешканець будинку Олексій Робота. – Єдине що в нас роблять – прибирають територію будинку. Голова обіцяє робити фінансовий звіт, але ніяк не робить. Кажемо йому, щоб показав, куди йдуть гроші, але він постійно знаходить причини, щоб цього не робити. Зараз він казав мені, що грошей на рахунку у нас немає, а куди вони діваються – незрозуміло.

Як розповідає пан Олексій, мешканці будинку хотіли б замінити голову ОСББ. Для цього варто зібрати підписи мешканців. Однак охочих це робити немає.

Відео дня

- Ми обрали нашого голову, але зараз відсотків 80 мешканців проти нього, – розповідає пан Олексій. – Люди вже навіть говорять між собою, що голова збирається виїхати за кордон. А куди гроші поділись – хто його знає. Правда одного разу він пропонував мені показати звіт, але чому його не показати усім мешканцям?

Однак голова ОСББ Віктор Баран, на якого скаржиться мешканець, пояснює, що фінансовий звіт він планує сформувати уже найближчим часом. Для цього потрібно скликати спеціальну комісію, до якої входять кілька мешканців будинку.

- Відповідно до закону повинна бути створена ревізійна комісія, в яку входить як мінімум троє людей, – пояснює Віктор Баранов. – Минулого тижня я назначав членам ревізійної комісії зустріч, але зібратися вони не змогли. Зараз я планую знову їх зібрати, щоб до нового року прозвітувати за поточний та попередній рік. Якщо вдасться збори проведемо у неділю, 1 грудня, адже мені тримати ці всі документи також не дуже добре.  

Як розповів голова ОСББ, про те, що на нього скаржаться мешканці будинку, він дізнався зі слів журналіста.

- Один чоловік до мене телефонував, щоб я показав фінансовий звіт, навіть пустили чутку, що я всі гроші заберу і втечу за кордон, – розповідає Віктор Баранов. – Ми провели ремонті роботи покрівлі будинку. Минулого року витратили на це 130 тис. гривень, а цього року – близько 35 тис. гривень. Ще маємо погасити заборгованість підряднику. Це близько 10 тис. гривень. Тому, скоріше за все, доведеться підіймати тариф з 1 січня. Він у нас не змінювався три роки.

Чи наважаться мешканці змінювати голову ОСББ наразі невідомо, оскільки для цього потрібно не тільки зібрати більшість голосів, а і висунути кандидатуру на посаду голови ОСББ.

Коментар експерта:

Сергій Лупак, голова ГО «Рада Голів ОСББ міста Тернополя»:

- Оскільки голову ОСББ обирають мешканці будинку на загальних зборах, то і змінити його вони можуть так само на загальних зборах. Ні управління ЖКГ, ні інша служба допомогти в таких випадках не може, оскільки люди обрали самостійну форму управління будинком. Щоб замінити голову, ініціативна група повинна провести загальні збори, про які мають повідомити за 2 тижні до дати проведення. На зборах мають бути присутні не менше трьох мешканців. Відповідно до закону, ініціативна група має 15 днів на те, щоб зібрати підписи більшості мешканців. Але, як показує практика, навіть якщо більшість погоджується замінити голову ОСББ, не завжди є кандидатура на заміну голови, адже будинком має хтось керувати. Що стосується фінансової звітності, у будинку є ревізійна комісія та члени правління. По закону, звітувати мають не менше ніж один раз на рік.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up