Партнер рубрики Події

Мешканці на на Морозенка 5 — без укриття. До найближчого бігти хвилин 15-20, що каже влада?

Мешканці на на Морозенка 5 — без укриття. До найближчого бігти хвилин 15-20, що каже влада?
Ще рік тому на вході до підвалу був напис "Укриття". Зараз його змили, а в підвалі по котики води, скаржаться мешканці
  • До шкіл не пускають, поки там навчаються діти, до найближчого укриття біля заводу «Оріон» — значна відстань. А в підвалі будинку води — по котики.
  • Тернополян кажуть, що неодноразово просили ЖЕК (приватне підприємство) дати раду трубам, але їх не чують, наражаючи на небезпеку.

Мешканці Морозенка, 5 поскаржились до редакції, що під час тривог не мають куди із дітьми подітись. У школи поруч не пускають, поки триває навчання. Поблизу інших укриттів немає, а в підвалі, де хотіли обладнати для себе і діток сховище, весь час мокро. Труби старі і топить регулярно. Скільки оббивали пороги ЖЕКу, а ті не реагують. Або приїдуть, підлатають, а воно знову тече. А після втручання журналістів, кажуть мешканці, взагалі повідомили людям, що тепер нічого не робитимуть, бо ті посміли поскаржитись. 

У садочки і школи вдень не пускають

Люди кажуть, писали і до міського голови, майже рік тому. Їх запевнили, що на місце виїде комісія та з’ясує, що і до чого. Але вже минув рік, а ні комісії, ні укриття, ні цілих труб. За місяць будинок сплачує 48 тисяч. То за ці гроші, припускають, можна всі труби на нові поміняти. А що кажуть в управителя? 

— Щоразу, як оголошують повітряну тривогу, органи влади попереджають – пройдіть в укриття. А нам йти нікуди, — поділилась із журналісткою «20 хвилин» мешканка будинку, що на вул. Морозенка, 5, Анастасія Доскоч. — Найближче стаціонарне й добротне сховище на «Оріоні», відстань туди десь півтора кілометра. І йти хвилин 20, а як з дитиною на руках, то ще довше. Поки малу дитину піднімеш, одягнеш, побіжиш, — не встигаємо.  

Відео дня

До розмови доєднались й інші мешканці. Люди кажуть, неподалік є школи №№28 і 29, садочок, але якщо тривога вдень, туди не пускають, бо навіть для школярів та вчителів місця в сховищі ледь вистачає. Не раз від початку повномасштабного вторгнення хотіли облаштувати укриття у підвалі свого будинку. Готові були знести крісла та інші потрібні речі й засоби. Зробити елементарний ремонт та поприбирати все, аби було куди з малими дітьми спуститись і перечекати небезпеку. Але труби у підвалі старі, і приміщення весь час топить. Часом і фекалії плавають. Сирість, цвіль, грибок… Зарадити могла б ситуація, якби ті діряві труби поміняли. Про що неодноразово говорили управителю — ПП «Вікторія-М». 

Готові самі облаштувати, але топить

— У нас в дворі багато мам з малими дітками, ми готові для себе все облаштувати, але куди йти, де облаштовувати, коли води по котики? — обурюється Анастасія Доскоч. —Тривоги тепер щоночі, а нам фактично ховатись нікуди. Не дай Боже прилетить… От тоді тільки почнуть розбиратись, хто і що де мав облаштувати? Нам це допоможе? 

Після того, як люди поскаржились до редакції, кажуть, від ЖЕКу прийшов якийсь чоловік. Він оглянув підвал, а після цього видав, що, мовляв, поскаржились журналістам? Тепер ми взагалі нічого не робитимемо. І додав: нехай на першому поверсі не кидають нічого в унітази, то й не топитиме, кажуть мешканці.  

— Рік тому я написала на сторінку міського голови Сергія Надала, де повідомила про нашу проблему, — згадує пані Анастасія. — Тоді відписали, що направлять до нас комісію. Рік минув — ні комісії, ні укриття, ні змін. 

Перед минулими вихідними підвал в під’їзді знову затопило. Люди з острахом чекають сезону дощів, бо тоді до підвального приміщення зайти буде взагалі неможливо. 

Нещодавно допис «Укриття», який був на вході до підвалу, — стерли. Хто й коли це зробив, мешканці не знають. 

— Коли лунає чергова тривога і з’являються дописи на офіційних каналах «негайно пройдіть в укриття», для нас це звучить як цинізм, — каже пані Анастасія. — То прийдіть нарешті і подивіться, куди ми маємо спускатись. Добре, що поки нас обминає. Але хто дасть гарантію, що так буде завжди?.. Чого чекаємо? Як завжди — поки грім не вдарить?

Що каже управитель?

Надія Коваль, директор ПП «Вікторія – М», підтвердила: у будинку на вулиці Морозенка, 5 у підвальному приміщенні справді минулого четверга, 14 вересня, трапився витік, спричинений неправильною експлуатацією мешканцями каналізаційних мереж. 

— Втім мешканці не звернулися оперативно в аварійну службу КП «Тернопільводоканал», і протікання тривало всю ніч, — повідомила Надія Коваль. — Наступного дня проблему було усунено працівниками  ПП «Вікторія – М», які виконали всі можливі роботи у межах своєї компетенції.  

При огляді у каналізаційній мережі несправностей не виявили, просто вона не призначена для тих відходів, які іноді викидають мешканці, нарікають у ЖЕКу. 

— При свідомому користуванні мережами підтоплень не виникатиме, — запевняє Надія Коваль. — Цілком зрозуміле бажання мешканців провести капремонт каналізаційних мереж, однак виконання таких робіт  не передбачені тарифом на обслуговування багатоквартирних будинків. 

У ПП «Вікторія – М» наголошують, що укриттями можна вважати лише ті підвальні приміщення, які нанесені на інтерактивну карту у додатку  е-Тернопіль. Найближчим укриттям для жителів будинку на вулиці Морозенка, 5  є підвальне приміщення багатоповерхівки на бульварі Дмитра Вишневецького, 4 та ЗОШ 28 і 29. 

Де шукати укриття

На інтерактивній карті захисних споруд Тернополя, опублікованій на сайті міськради, ми знайшли поруч із вул. Морозенка лише кілька укриттів. 

MAPA PREDIAL OFICIAL 2023

А в додатку е-Тернопіль відшукали поруч із вул. Морозенка 4: це школи №№28 і 29, дитячий садочок і те ж ПП «Вікторія — М», що на вул. Д. Вишнивецького, 4. Або бігти в протилежний бік — до «Сільпо», що у ТРЦ «Подоляни». В школи і садки не пускають, а до інших укриттів й справді є що бігти, особливо вночі і з маленькою дитиною на руках. 

 

То що робити мешканцям Морозенка, ми поцікавились у міськраді. 

— На карті є усі укриття. Поруч є 28 та 29 школи, які знаходяться за дві три хвилини ходьби від цього будинку, — зазначила речниця міськради Мар’яна Зварич. — Цей підвал не може бути укриттям. Сховища нанесені на мапу, вони повинні відповідати певним нормами і результатами перевірки уповноважених органів. У школах укриття пускають усіх мешканців з 18.00 до 08.00 год. щодня. Удень під час сигналу оповіщення «Повітряна тривога» доступні лише для учасників навчального процесу. 

Що робити, якщо тривога лунає від 8 до 18 год, у міськраді не повідомили. 

Але зазначили, що перелік укриттів оновлюється на сайті міської ради та у додатку е-Тернопіль в режимі реального часу, як тільки вносять зміни: 
ttps://giscid.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=07691e5aec27459bb282268818419d46&fbclid=IwAR1x_ZVZeNThMuxmnbIOykJdpkxs2Pjuv5Vaz2IclluHusgDh_Bfj4GUxD0

Нагадаємо, знайти захисні споруди, які доступні у місті громадяни можуть у мобільному додатку «е-Тернопіль» у розділі «Мапа укриттів» та на сайті міської ради у розділі «Е-сервіси».


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Андрейчук

    Добре шо в Надала є тамбор,а ми під відкритим небом Нас Бог буде обіригати..Хіба про нас хтось думає......
  • Читач01

    Та скільки вже люди можуть ,звертатися до влади ,що зараз всі кошти треба спрямувати на необхідне,що пов'язане з війною .Укриття ,допомога хлопцям на передовій ,поприїзджали в відпустку і розповідають ,що потрібні ,дрони ,с автомобілі просто черемет вкладають свої гроші ,,колеса потрібно ,іде зима ,.Яка мова може бути за бруківку парки ,пляжі ,тільки по закінчені війни ,військові без цього живуть.
  • Читач04

    Лисому г@ндону  не до укриттів, важливіше дальній пляж і гольфове поле .
  • Teren Teren

    А давайте вгадаю, той будинок обслуговує Будсервіс.

    Жарти жартами, але, напевно, в 90% будинків міста "укриття" не в кращому стані. Тай укриттям підвал панельного будинку назвати тяжко. Ну, хіба, щоб всіх разом в одній ямі...

keyboard_arrow_up