"Нас постійно підтоплює, з підвалу страшний запах": тернополянка скаржиться на роботу служб

"Нас постійно підтоплює, з підвалу страшний запах": тернополянка скаржиться на роботу служб
  • Жителька одного із будинків на вулиці Корольова в Тернополі розповідає, що підвал у її будинку вже близько двох років підтоплює. Зовні та всередині будинку 
  • За словами жінки, комунальники ніяк не реагують на скарги. Що робити, якщо приватне підприємство (далі - жек) вас ігнорує - читайте у матеріалі. 

- Ми живемо у такому під'їзді, де підвал постійно підтоплює, - говорить тернополянка пані Галина (прізвище відомо ред.). - Нас вже багато років підтоплює. Там плавають фекалії, по коліна води. Запах нестерпний сягає третього поверху. Пройти повз будинок теж неможливо. 

Жінка каже, що переживає, що будинок просто може впасти, адже вода у підвалі не висихає практично ніколи. Чрез зсув грунту сходи також змістилися. 

У обслуговуюче підприємство мешканці звертались неодноразово. Вони кажуть, що усі звернення жек ігнорує. Його роботою загалом люди незадоволені. 

Відео дня

Що кажуть у ЖЕКу

У ПМП «СОВР», яке обслуговує будинок, кажуть, що вини підприємства у підтопленні немає, але всі можливі дії для врегулювання ситуації вони вже застосовують.

- До підприємства зверталася обурена жителька будинку на Корольова, 10, яка не представилася і зверталася до працівників підтоплення підвального приміщення фекаліями, -  коментує директор ПМП «СОВР» Володимир Білик. - Керівницво підприємства вже звернулося до КП «Тернопільводоканал» із проханням прочистити дворову каналізацію.

А також тут обіцяють, що підвал почистять вже у найближчі дні. Щодо причин підтоплення, то, ймовірно, винні самі жителі або їхні сусіди.

- Нашої вини у тому, що підтоплює підвали через забиту каналізацію, немає,  - продовжує керівник підприємства. -  Для ефективного функціонування водовідвідної мережі необхідно дотримуватись правил користування, пам’ятати, що дозволено скидати в унітаз лише фекальні маси та рідини, що не мають клейкових властивостей. У даному випадку,  можливо, самі жителі не винні, оскільки будинок знаходиться дещо нижче за сусідні, відповідно і дворовий колодязь нижче. Тому може бути, що колодязь забитий через недобросовісних сусідів.

- Відходи, кинуті в унітаз, спричиняють повернення відходів під тиском до підвальних приміщень з дворової каналізації, - пояснює Володимир Білик. – Другою проблемою, що спричиняє проблеми із каналізацією, є жири, які накопичуються на стінах труб. Вони поступово звужують їх діаметр, а іржа, пісок, ганчірки, поліетиленові вироби осідають або блокують місця поворотів каналізаційної траси, створюючи інколи настільки серйозні закупорювання, що усунути їх можливо лише за допомогою спецтехніки. Недбайливе ставлення до каналізації призводить до того, що в каналізаційних трубах утворюються «пробки», які забивають систему. Відповідно, усі стоки потрапляють не в каналізаційні мережі, а заливають підвали та квартири на перших поверхах. Відтак і спричиняють проблему і потерпають і потерпають від неї мешканці, страждають самі мешканці, при цьому часто нарікають на роботу комунальних служб, вкотре забуваючи, що унітаз – це не смітник і не потрібно його використовувати не за призначенням.

Пані Галина та інші мешканці надіслали скаргу на дії приватного підприємства. Наразі очікують на відповідь. 

Довідка 

Забороняється скид до мережі централізованого водовідведення побутових та будівельних відходів, засобів особистої гігієни, продуктів харчування, ганчір’я, підгузків, целофанових плівок тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Лілія

    У нашому будинку по вул.Руській,3 також доволі часто таке трапляється. В основному це через студентів-винаймачів квартир, а також через такі ПОПУЛЯРНІ тепер ГОТЕЛІ на ДОБУ!!! Люди поводять себе відповідно і не тільки по відношенню до користування вбиральнями! О, а які крики чутно з тих квартир! Клієнти так званих Готелів поводять себе як на острові! Вони не хочуть пам"ятати про те, що це звичайний житловий будинок з різними людьми, котрі мають право на спокійне існування... Клієнти ьак званих
  • Галина

    Дуже дякую за вашу пораду. На жаль, ми ще не знайшли таку людину, яка б розумілася у всіх цих питаннях.

    Анонім reply Галина

    Для початку проведіть серед мешканців розяснювальну роботу щодо користування каналізацією .Це ж у ваших силах . Вода просто так в підвалі не зявляється оскільки мешканці 1-го поверху можуть вибивати прочистку , вибивати дири в чугуну лище з тою метою щоб їхні квартири не затопило . Якщо вони таке роблять то нехай вчасно повідомляють у водоканал чи ПП оскільки самі ж потім і страждають ,що мають підвищену вологість у своїх помешканях . Якщо не знайшли людину яка б розбиралася то почитайте такий документ як " Правила утримання житлових будинків і прибудинкової території" там все детально розписано ,що ЖЕК чи ПП  і в яку пору року  ,що має робити . Є таблиці періодичних оглядів обладнання ,таблиці ресурсу обладнання . Згідно цього документу ПП ,ЖЕК мають два рази на рік прочищати каналізацію в якості профілактики і усунення заростання труби . У Вас є договір перечитайте які у вас є права і ,яка відповідальність сторін .Ви повне право маєте заставити працювати ПП . Є інструменти це акт-претензія ,суд , скарги в управління ЖКГ ,управління захисту споживачів. Я по фото так дивлюсь той ПП навіть дашок на підвал не зробив . ПП тим і користуються  ,що беруть переписують  із року в рік роботи які мали виконати на протязі року  бо знають ,що люди не цікавляться , що ЖЕК ПП має зробити для їхнього будинку . Я свій ПП заловив на такій діяльності ,що вони розписують одну роботу яка тягнеться вже 3 роки ,а є ще купа побічної роботи ,яку вони не контролюють і не виконують . Є майстер дільниці який має знати все ,що робиться на його дільниці ,і щось планувати . Якщо хочете щоб будинок не заливало то треба згуртуватися і контролювати кожен день підвал ,а ще краще оснастити підвал датчиками витоку води . Або переходити на ОСББ і самім заключати договори з конторами які б обслуговували будинок і з них питати за якість робіт.

    Галина reply Анонім

    Яким чином можна контролювати роботу жеку 15 "Совр", якщо його працівники не хочуть навіть чути про проблеми мешканців. Особисто мене гол. інженер виставив за двері. Інші мешканці нашого будинку розповідають, що керівник, шановний пан Білик, нахабно поводиться в розмові з людьми і навіть може просто втікти з кабінету в невідомому напрямку.

    Анонім reply Галина

    Щоб контролювати треба іти по процедурі :
    1) Ідете в ПП,ЖЕК подаєте заявку
    2) Слідкуєте за тим щоб в приймальній записали заявку в журнал
    3. Записуєте собі № заявки ,дату ,і хто прийняв .
    4.Запитуєте який термін виконання даної робити
    5. Оговорюєте щоб акт виконаних робіт підписали особисто ви ,а не мешканці першого поверху чи ще хтось хто не проконтролювавши підпише їм папір і все.
    Якщо ж в термін не було виконано вашу заявку ,або виконано халтурно ви пишете заяву на імя директора ПП ЖЕКу щоб направили представника ПП для складання акта претензії взірці є в інтернеті . Якщо представник ПП не прийшов значить берете двох мешканців і складаєте цей акт в двох примірниках ,підписуєтесь , і заносите в приймальну ПП де реєструєте цей акт .Повино бути № вхідного і дата . Якщо є додатки значить пишеться кількість сторінок . Одночасно можна зібрати підписи мешканців за один вечір і скаргу направити в міську раду .Повірте після такого ПП буде вимушене виконати все ,що ви перерахуєте в скарзі . Далі тільки суд ,але то вже вам рішати . В любому випадку ПП має відкачати воду з підвалу ,а не чекати пока вода сама в грунт піде .

    Галина reply Анонім

    Дякую за пораду. Бачу, я на правильному шляху.

    Галина reply Анонім

    2 дня тому я подала заяву, бо зрозуміла що говорити ні з ким. Описала ситуацію, чим я незадоволена і що повинен жек зробити. Заяву забрав директор. Лише номера заяви я не знаю.

    Анонім reply Галина

    Заява і заявка то троха інші речі .Заявку ви подаєте в прийомній ,а Заяву пишете на листу з вимогами щодо усунення аварійної ситуації ,але вони і без заяви це мають робити .

    Галина reply Анонім

    Я написала заяву з вимогами.

    Анонім reply Галина

    Все правильно ви зробили . Ще б до цієї заяви треба було б приложити підписи всіх мешканців.

    Галина reply Анонім

    В одному з радіоефірів пан Надал сказав, що "Совр" - єдиний жек, на який він не може вплинути. Що робити в такому випадку?

    Анонім reply Галина

    Писати скаргу в управління ЖКГ в місті Тернополі, або подавати в суд але при цьому  пройти по процедурі починаючи з акта -претензії . Другий варіант, якщо у Вас один підїзд то просто відказатися від їхніх послуг ,створити ОСББ і заключати договора з фірмами, які будуть обслуговувати ваш будинок.

    Галина reply Анонім

    Підписи, мабуть, краще будуть фігурувати в заяві-претензії, оскільки я особисто зможу контролювати сам результат і підписати акт виконаних робіт.

    Анонім reply Галина

    У Вас все получиться головне не боятися оскільки по факту роботодавець ви і решта мешканців, і гроші плотите ви ,а не головний інженер чи директор ПП

    Анонім reply Галина

    Заяву треба реєструвати по іншому потім не докажете ,що ви зверталися . І все ж таки вимагайте щоб замінили частину чугунної труби  яка в землі іде від будинку до колодязя  на пластикову рожевого кольору . У мене в будинку ця труба була згнивша , тріснута ,і забита ,коли помінялм то затоплювало дуже рідко .
  • Анонім

    Значить ,що можу сказати по даному випадку. Можливо моя інформація буде комусь корисна для цих мешканців. Я скажу так ,що комусь із мешканців ,а може навіть і декілька мешканців треба згуртуватися ,вибрати людину ,яка хоча б розбирається в технічних питаннях і почати контролювати підвал,комунікації ,дах , контролювати виконання робіт які заплановані на рік ПП ,ЖЕКом і вимагати пояснення чому не зроблена робота . Я з 2013 року самостійно взявся слідкувати за технічним станом підїзду і в подальшому всі мешканці мене обрали як старшого по підїзду . Я скажу так ,що я постійно контролюю стан підвалу , комунікацій (проводка,сантехніка,опаленння ) .Колнтролюю стан даху . Також я контролюю план-графік який вивішують ПП  і постійно їх тормошу чому не виконується робота . Пора розуміти ,що якщо ти зробив ремонт в квартирі то це не означає , що в один прекрасний момен через постійні підтоплення підвалу може рухнути весь будинок в тому числі і твоя квартира з євроремонтом . У наших людей така думка "Я вікна ,двері ,ремон зробив(ла) і мені пох.... ,що робиться в підвалі , що робиться в щитовій ,а за дах так взагалі кажуть , що це питання мешканців 9-го поверху . Ні шановні все ,що в будинку це є спільна власність мешканців за, котру ви спільно відповідаєте .

    Тепер щодо даної причини постійних затоплень  то тут є декілька варіантів :
    1 . Тріснута чугунна труба ,яка виходить з будинку до дворової каналізації через поступове просідання будинку
    2. Тріснула труба в самому підвалі.
    .Вирішення цієї проблеми :
    - зібрати підписи всіх мешканців і направити скаргу в міську раду .
    -скласти в присутності представника ПП акт-претензію де виложити суть проблеми, провести обстеження  і заставити замінити трубу від будинку до дворової каналізації , а можливо навіть в самому підвалі замінити на пластик .Згідно правил утримання будинків чугунна каналізація має термін 40 років від часу здачі будинку в експлуатацію.
    3 . Є мешканці котрі в унітаз дійсно кидають памперси і всякий мусор . В моєму підїзді були такі унікуми котрі в унітаз умудрялися кидати качани від капусти , кістки, металеві кришки від банок , жмих з вина , памперси і теж постійно затоплювало підвал . Після проведення розяснювальних робіт ,контролю за каналізаційними трубами , постійний контроль ПП це дало свій результат , що підвал сухий , каналізація замінена частинами на пластик . Моя порада людям підніміть ви нормативно -правові акти , правила утримання житлових будинків і прибудинкової території і почитайте там все доступно написано , що має робити ПП ,ЖЕК ,що входить в їхні обовязки , і коли вони мають ліквідовувати подібного роду підтоплення .
  • Ната Ли

    Ооо!!Потрібна тема!А наш підвал не тільки підтоплює, він взагалі аварійний,там впали всі підвальні перегородки,купи сміття Але ПП"Сзіднмй" не реагує на вимоги привести підвальне приміщення у належний стан!Зате приміщення самого ПП дуже гарно відремонтоване, облаштоване сучасною оргтехнікою.Непогано вони заробляють на комунальних платежах.Людям-нічого ,собі-все)))))

    Анонім reply Ната Ли

    Вони не тільки все облаштовують ,але і нормальні зарплати мають ,але ще і бідкаються ,що вони  у збитку. Проблема наших ПП ,ЖЕКів так це те ,що вони набирають на обслуговування купу будинків ,і перекидають бабки з одного будинку на інший ,плюс ще персоналу два чоловіка наприклад по електриці при купі будинків і це ж ніхто не контролює ,а вони будинки собі прибавляють ,а обслуговувати хто буде 2 чоловіка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up