Партнер рубрики Події

Ми дізналися, кого з тернопільських деканів викликають на допит через передвиборчі махінації. Що він каже?

Ми дізналися, кого з тернопільських деканів викликають на допит через передвиборчі махінації. Що він каже?
  • "Повісткою викликають у ролі свідка. Це виглядає на замовну справу, яка шита білими нитками, - каже пан Володимир. Очевидно, хочуть «збити» саме напередодні виборів – як політсилу, так і кандидата".
  • Ректор педуніверситету, де працює декан, щодо реєстрації студентів говорить, що вони легалізували своє місце проживання в юридичній площині – і це не заборонено Законом. Просто все «збіглось» в часі з проведенням місцевих виборів.

Поліція проводила обшуки

Нагадаємо, 22 жовтня Нацполіція оприлюднила інформацію, що викрили осіб, які штучно збільшували кількість виборців у межах окремих виборчих дільниць. Правопорушення зафіксували в Одеській, Житомирській і Тернопільській областях. 
Під час слідчо-оперативних заходів поліцейські встановили, що зловмисники здійснювали зміну виборчої адреси значній кількості осіб та подавали заяви до Державного реєстру виборців про зміну місця голосування. На одній адресі фігуранти реєстрували від 50 до 300 осіб. Заяви про зміну місця голосування надавалися як у паперовій, так і в електронній формі.
- У Тернопільській області декан одного з університетів організував «схему» серед студентів, які змінювали виборчу адресу за грошову винагороду, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацполіції. - До того ж перереєстрацію і подачу заяви в електронній формі до органу введення Реєстру здійснювали у приміщенні університету.


21 жовтня працівники Департаменту захисту інтересів суспільства і держави спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора провели 11 одночасних санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях та за місцями мешкання фігурантів на території Одеської, Житомирської та Тернопільської областей. У результаті поліцейські вилучили документи, мобільні термінали та комп’ютерну техніку, з якої вносилися неправдиві відомості у бази даних Державного реєстру виборців. Усю техніку направлено на експертизу.
- За фактом виявлення ознак протиправної діяльності розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 158 (Фальсифікація виборчих документів, документів референдуму чи фальсифікація підсумків голосування, надання неправдивих відомостей до органів Державного реєстру виборців чи фальсифікація відомостей Державного реєстру виборців) Кримінального кодексу України, - повідомили в управлінні комунікації Національної поліції України.

Що каже декан?

Жодних слідчих дій з деканом не проводили, запевняє він.

Відео дня

- Я не є прямим фігурантом кримінального провадження, водночас в соцмережах мене вже встигли обвинуватити, засудити і винести вирок, - Володимир Місько, декан історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету ексклюзивно для «20 хвилин» прокоментував скандал з «пропискою» студентів. – Так, я отримав повістку і наступного понеділка мене запрошують в Слідче управління поліції в Київ. Але у ролі, наголошую,  свідка!

Натомість соцмережі кишать гучними повідомленнями, що він мало не головний фігурант кримінального провадження. Сам пан Місько це заперечує.

  • Моє ім’я – мій найбільший капітал, я свою репутацію і авторитет здобував довго і будував по цеглинках, тепер в одну мить комусь потрібно її зруйнувати. Не вдасться, - запевнив Володимир Місько. – Навіщо це потрібно? На мою думку, це очевидно – «збити» і політсилу, і мене як кандидата за кілька днів до виборів. Але я впевнений в тому, що тернополяни розберуться. Я отримую шалену кількість дзвінків зі словами підтримки від колег, друзів, тернополян. Дуже вдячний їм усім за підтримку.  

Збіг чи ні?

Щодо того, кому потрібен цей скандал напередодні виборів, Володимир Місько теж має свою думку: скоріш за все – діючій владі. Принаймні, це схоже на її почерк, каже декан.

  • За опозицію до влади я критикував суди, пов’язані з православною церквою, переслідування політичних опонентів, "червону зону" – давав владі червону картку, яку відправили Президенту – тоді я став на захист інтересів тернополян, - каже Володимир Місько. – Завжди зі студентами був на передовій. Від 2015 р. – депутат міськради. Раніше – депутат Монастириської райради. Від 2001 - активний учасник та ініціатор акції «Україна без Кучми», очолював комітет «Опору за правду». Також очолював страйкові комітети під час Помаранчевої революції та Революції гідності. А, виходячи з цього, можна зробити висновки, кому це потрібно.

Кримінальне провадження розпочато ще наприкінці липня. Обшуків чи інших слідчих дій з Володимиром Міськом не проводили, запевняє декан. Обшуки були в студента – одного із лідерів  студентського самоврядування, члена профкому. Володимир стверджує, що був до цього причетний лише, як керівник факультету, де навчається цей студент. І, збіг чи ні, - цей студент також балотується на місцевих виборах. Але – від іншої політичної сили.  

  • Я сподіваюсь, розслідування у цій справі швидко завершиться, і нарешті можна буде поставити крапку в цій неприємній історії, - підсумував Володимир Місько.

Більш детальні коментарі з цього приводу у поліції нам не вдалося отримати наразі. Ми очікуємо на відповідь. І опублікуємо її, як тільки-но отримаємо.

Коментар

Богдан БУЯК, ректор Тернопільського національного педагогічного університету:

 - Студенти легалізували своє місце проживання в юридичній площині – і це не заборонено Законом. Просто збіглось в часі з проведенням місцевих виборів. Те, що їм допомогли зробити цей крок, надаючи консультації і наскільки це правомірно – в цьому розбиратимуться правоохоронці. Неприємним і неприйнятним є той факт, що в соцмережах поширювали неперевірену і неправдиву інформацію. Жоден декан нашого  університету не проходить в цьому кримінальному провадженні в якості підозрюваного! Кому і навіщо це потрібно – не знаю. Припускаю, що це політичні розбірки, в яких ні я, ні університет не братиме участі.

Я, як керівник установи, не отримав жодного документу про вилучення чи обшуки від слідчих органів. Відбувались розмови правоохоронців з причетними, на їхню думку, студентами. Університет був, є і залишається поза політикою та працює в штатному режимі. Навколо університету йдуть політичні розбірки, але ми ніколи не забороняли чи то викладачам, чи студентам займатись політичною, громадською чи волонтерською діяльністю. Прикро, що університет втягнули до цього. Ми налаштовані сприяти правоохоронним органам в розслідуванні і виявленні реальних порушників законодавства Україні в плані обмеження прав виборців.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оксана Вагіна

    Розстріляти підарасів-хабарників!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up