Партнер рубрики Події

"Ми хочемо гарну зелену зону, а не смітник": тернополяни збирають підписи, щоб облаштувати сквер на Злуки

"Ми хочемо гарну зелену зону, а не смітник": тернополяни збирають підписи, щоб облаштувати сквер на Злуки
  • У суботу, 17 липня, на проспекті Злуки громадські активісти та мешканці прилеглих будинків збирали підписи, щоб звернутися до міської ради. Люди просять, щоб ділянці з зеленими насадженнями надали статус скверу та провели там благоустрій.
  • Ми дізналися, що просять мешканці та що хотіли б бачити на місці чагарників.

Невеликий сквер на проспекті Злуки розташований на ділянці між Церкви святого апостола і євангеліста Івана Богослова до парку Національного відродження. Край дороги ростуть тополі. Однак люди скаржаться – за цією ділянкою ніхто не доглядає, а вночі місцеві стараються не ходити там.

Хочемо, щоб був сквер

Жителі мікрорайону «Сонячний» організували збір підписів, щоб зелену зону офіційно визнали сквером. Потім там можна буде провести благоустрій.

Відео дня

– Ми організувалися, щоб на проспекті Злуки облаштували сквер, – розповідає громадський активіст Віталій Чубатий. – Наразі на благоустрій цієї зеленої зони не виділяють коштів. Щоб тут можна було щось зробити – зелена зона має отримати юридичний статус скверу. У 2018 році виконавчий комітет приймав рішення, де був затверджений план озеленення міста. Відповідно того плану дана територія визначена як сквер. Але юридично цю процедуру не закінчили, і наразі ця зона не отримала статусу скверу. За годину ми зібрали вже 70 підписів. 

Відповідно до генерального плану міста, частина цієї ділянки позначена як зона зелених насаджень загального користування, а інша частина – як зона зелених насаджень спеціального призначення.

За насадженнями ніхто не доглядає

Ми поспілкувалися з місцевими жителями, які охоче підписували звернення. Вони розповідають – за цією зоною ніхто не стежить. Нещодавно лише позрізали сухі дерева.

– Я підтримую таку ініціативу, і дуже хотіла б, щоб це вдалось реалізувати, – каже тернополянка Тетяна. – Я за хороший сквер і проти того, щоб тут почали щось будувати. Зелених зон у місті не так багато. Пам’ятаю своє дитинство, коли місто дуже зеленим. Зараз з цим біда. Звичайно, цей сквер варто окультурити, щоб він був охайний, прибраний, щоб було вночі світло. Адже тут вночі є і наркомани, і пияки.

Підписи неподалік церкви збиратимуть і в неділю. Активісти планують зібрати кілька тисяч підписів, щоб влада зрозуміла, що зелена зона потрібна для міста.

Як кажуть місцеві – там можна було б облаштувати комфортну зону для відпочинку.

– Я б хотіла, щоб це місце стало кращим, – каже тернополянка Наталя Чушенко. – У мене є пес, і я маю багато друзів та знайомих, у яких теж є домашні улюбленці. Я б хотіла, щоб тут провели благоустрій і виділили частину для вигулу собак. У місті таких зон бракує. Немає ніяких майданчиків для тренувань собак. Немає загороджених окремих територій, де можна було б вигулювати улюбленців. Тут не завадило б замінити асфальт на тротуарах, встановити ліхтарі, лавочки, смітники.

Бракує біля зеленої зони і сходів та пандусу. Щоб перейти дорогу – треба вилазити на підйом. Батькам з візочками ще важче. До того ж, після дощу на тротуарі калюжі та багнюка – кажуть люди.

Як помітив журналіст «20 хвилин», там дійсно давно не косили траву. У деяких місцях бур'яни вже вище голови перехожих. Поміж кущів та дерев валяється сміття. Асфальтові доріжки поміж деревами в ямах. Місцеві кажуть – алею не ремонтували з того часу, як вона там з’явилася.

Створили петицію

Окрім збору підписів, мешканці також створили петицію до міської ради, щоб ділянці надали статус скверу та провели там благоустрій. 

Підписати петицію можна за посиланням:

https://petition.e-dem.ua/ternopil/Petition/View/1371

– Наш перший крок – добитися, щоб цей статус скверу таки затвердили, каже Віталій Чубатий. – Далі тут можна буде проводити благоустрій. Усі мешканці мікрорайону цю ідею підтримують, адже, самі бачите, це просто чагарники і смітник.

Як розповідає пан Володимир, якщо на благоустрій не виділять кошти – спробують подати проєкт на громадський бюджет.

А ви підтримуєте таку ініціативу? Чи готові самі підписати петицію? Проголосуйте та напишіть у коментарях! 

Опитування

Чи підтримуєте ви ідею облаштування скверу на Злуки?

Журналісти «20 хвилин» надіслали інформаційний запит до міської ради, щодо зеленої зони. Ми дізнаємося, чи не планують забудувати ділянку та чи зможуть провести благоустрій на Злуки. Більше – згодом.  

А ви підтримуєте ініціативу мешканців? Як гадаєте, чи варто провести благоустрій на цій ділянці? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • thirtydollarsaday thirtydollarsaday

    Місто повинно будуватись. А чагарники хто любить, мерщій до лісу)). Лісовикам в місті не місце))
  • thirtydollarsaday thirtydollarsaday

    Нехай будують. Я тільки за. Я за те щоб все місто заасфальтували і забетонували, і щоб кругом були висотки. Я за мера)). Він герой. Хватить нам тих мусорних свалок. Нехай земля не пропадає. Хочу щоб гуртожитки потонули в новобудовах)))
  • Nataliia Kindrat

    Там справді чудове місце для скверу. І буде дуже жахливо якщо все забудують.

    Підтримую цю ініціативу. І дуже тішить, що є люди які готові щось робити.
  • Vitalii Chubatyi

    Орган місцевого самоврядування зобов'язаний використовувати і розпоряджатися територією в іниересах громади. Тому якщо мешканцям тут потрібен сквер, то має бути сквер. Для цього подане звернання до голови, та створена петиція!

keyboard_arrow_up