Партнер рубрики Події

Для чого тернополяни рахували та фотографували безпритульних собак

Для чого тернополяни рахували та фотографували безпритульних собак
  • Три дні понад два десятки людей вдосвіта виходили на вулиці міста в пошуках тварин, які не мають дому. Вуличних собак фотографували та збирали про них дані.
  • Волонтери вважають, підрахунок є обов'язковим для зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міста.
  • Під час акції небайдужі зуміли обійти майже половину міста і кажуть, результати здивують усіх.

- Відсутність визначеної кількості вуличних тварин у місті може стати приводом маніпулювання цифрами, непрозорого та, як наслідок, неефективного здійснення програми регуляції чисельності тварин, - каже зоозахисниця, активістка ГО "Вірне Серце" i UAnimals Людмила Чеховська. -  Як правило ініціатива з підрахунку собак йде від міста, але ми не можемо спокійно чекати поки органи місцевої влади вирішать проблему, ми вже роками чекаємо.

Тому волонтери проконсультувались з фахівцями та взяли ініціативу в свої руки. За власні та частково спонсорські кошти активісти замовили послуги модерування підрахунку та використання програмного забезпечення з обчислення тварин від команди Animal ID.

- Для комфорту волонтерів, ми поділили місто на сектори, - розповідає організаторка. - За декілька тижнів до акції, усі тернополяни, які хотіли допомогти, реєструвались волонтерами. Далі вони отримували доступ до спеціального мобільного додатку для підрахунку собак і  з 4 по 6 травня виходили на свої сектори. З 7 до 9 ранку небайдужі ретельно обходили підпорядковану територію, фотографували тварин, яких знайшли, та вносили дані про стать собаки, її приблизний вік, стан здоров'я та чи стерилізована у додаток. 

Відео дня

Результати підрахунку волонтери отримають впродовж кількох днів від модераторів Animal ID, які за формулою мають визначити кількість тварин та інші статистичні дані.

Проте зараз волонтери кажуть, що тварин насправді менше, ніж всі вважають. Під час дослідження не зафіксували великої кількості собак навіть у промислових секторах міста, а кількість стерилізованих серед знайдених, за словами волонтерів, сягає лише близько 20%.

- Ми з чоловіком взяли собі 3 сектори і виходили усі три дні, бо не могли собі дозволити залишатись вдома, поки інші шукають собачок, - каже пані Чеховська. - Перший сектор у суботу був у промзоні, зате пощастило з погодою, дощ розпочався вже після підрахунку. А вчора і сьогодні вже гірше: болото, інколи бездоріжжя і місцями доволі сильний дощ, парасолю не потримаєш, в одній руці смартфон, в іншій гостинці для собак, під кінець підрахунку куртка промокла наскрізь. Ми не боялись дощу, бо собакам ж завжди холодно там бути. 

Людмила Чеховська каже, що допомагала в організації підрахунку, тому не могла собі дозволити спати у теплому ліжку доки інші в непогоду шукають собак. Жінка переконана, що зміни неможливі, якщо не виходити з власної зони комфорту.

За коментарем, щодо ситуації з вуличними тваринами в Тернополі, ми звернулись до прес-служби Тернопільської міської ради. Наразі очікуємо відповідь на інформаційний запит. Деталі читайте згодом. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Д

    Чому тільки собак,  коти теж потребують притулку
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up