Партнер рубрики Події

Бандера, Крушельницька та інші. Ми «оживили» фото відомих людей, які пов'язані з Тернополем

Бандера, Крушельницька та інші. Ми «оживили» фото відомих людей, які пов'язані з Тернополем
  • Сучасні технології справді дивують. Наприклад, з допомогою додатків можна оживити фотографії. Побачити міміку людини. Неначе у фільмі про Гаррі Поттера фото чи картина оживає.
  • Як могли виглядати відомі історичні постаті, які пов'язані з Тернопільщиною? Дивіться, що з цього вийшло! 

Спробувати оживити фото можна за посиланням нейронної мережі Deep Nostalgia. Можна завантажити фото чи навіть картинки. Головне – максимально чітка фотографія, щоб нейронна мережа змогла розпізнати обличчя. Для того, щоб самому "оживити" фото – потрібно зареєструватися.

Ян-Амор Тарновський

Безумовно, розпочати варто із засновника Тарнополя. 1540 року він заснував місто Тернопіль. Видав грамоту про права та обов'язки міщан, рівність латинського та грецького обрядів. Помер засновник Тернополя у 1561 році, ще задовго до появи перших фотографій. Але нам вдалось оживити його портрет.

Відео дня

Іван Багряний

Багряний – український поет, прозаїк, публіцист, політичний діяч. У Тернополі він перебував у січні 1944. Тут він написав свою поему «Гуляй-Поле». Західні дослідники творчості Івана Багряного відзначали унікальну здатність письменника до „кошмарного гротеску“, неабиякого гумору серед відчаю, оптимізму — серед трагедії в глухій війні, що проводиться на величезних просторах євразійської імперії.

Василь Барвінський

Це видатний український композитор, піаніст, музичний критик, педагог та диригент, який народився у Тернополі. Барвінські були відомими діячами української культури. На честь Василя Барвінського у місті названа музична школа №1.

Ігор Ґерета

Ігор Ґерета – український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-політичний діяч. Заслужений діяч мистецтв України. Він написав понад 120 розвідок й статей у енциклопедіях, збірниках та періодичних виданнях України так і Канади, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини. Він — видавець більше як 30 книжок Інституту національного відродження України, а також співавтор трьох академічних досліджень про археологічні пам'ятки Прикарпаття і Волині. Зараз його бронзовий пам'ятник стоїть на вулиці Валовій.

Соломія Крушельницька

Напевно, кожен тернополянин знає це ім'я. Соломія Крушельницька – українська оперна співачка, яку визнали найвидатнішою співачкою світу. А народилась вона в селі Білявинці, нині Бучацького району. Співати почала з юних років. Навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики»[7]. Основи музичної підготовки отримала у Тернопільській класичній гімназії, в якій складала іспити екстерном. Тут вона зблизилася з музичним гуртком гімназистів, членом якого був також Денис Січинський — згодом відомий композитор, перший у Галичині музикант-професіонал. Її пам'ятник стоїть в самому центрі  Тернополя на бульварі Тараса Шевченка. На її честь називають вулиці та оперні театри. Встановлюють пам'ятник та знімають фільми. Її ім'я увійшло у світову історію.

Лесь Курбас

Лесь Курбас – український режисер, актор, драматург, публіцист. Він навчався та працював у Тернополі. Зробив чималий вклад в розвиток української культури. Через участь в УВО (Українській військовій організації) його заарештували у 1933 році. Фото, яке ми «оживили» - зроблено в перший день арешту Курбаса.  Його було вислано на будівництво Біломорсько-Балтійського каналу, на Медвежу Гору, потім його відправили на Соловки. 3 листопада 1937 року його розстріляли.

Іван Пулюй

Одного з найвидатніших вчених 19-го століття світу подарувало містечко Гримайлів (нині СМТ Гусятинського району). Пулюй став автором близько 50 наукових праць українською, німецькою та англійською мовами. Але найбільш відоме відкриття Пулюя – Х-промені. Саме він зробив перші «рентгенівські знімки» та показав їх своєму колезі Вільгему Рентгену. Йому ж він і подарував одну зі своїх «ламп Пулюя». Пулюй не надав своєму відкриттю великого значення. А от Рентген почав широко опубліковувати результати цих досліджень і отримав в 1901 р. Нобелівську премію. На думку ряду українських і закордонних вчених, пріоритет винаходу Х-променів належить саме Івану Пулюю.

 

Степан Бандера

Ім'я цієї постаті одне з найбільш суперечливих. Для одних Степан Бандера – герой, для інших –злочинець. Але для більшості українців це той, хто боровся за незалежну Україну. У Тернополі Бандеру шанують за патріотизм та протистояння окупаційним ладам на теренах країни. На його честь названо проспект, встановлено пам'ятник біля входу в парк Тараса Шевченка. Бандера має статус почесного громадянина Тернополя. 2009 та 2014 роки на Тернопільщині проголошені Роками Степана Бандери.

ДОВІДКА

Сервіс MyHeritage створив нейронну мережу Deep Nostalgia. З допомогою останньої і зробили нашу підбрку.

А кого б ви ще хотіли побачити? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ростислав Гарасимчук

    Аплодую стоячи! Чудова просвітницька робота!
  • Бодя Олегович

    Золоті люди!!! Честь їм і хвала.а не то шо зараз.

keyboard_arrow_up