Партнер рубрики Події

Ми перевірили, чи є у тернопільських магазинах товари з Росії

Ми перевірили, чи є у тернопільських магазинах товари з Росії
  • Вже восьмий рік в Україні триває війна. Проти Російської Федерації запроваджують санкції. Однак на полицях українських магазинів можна знайти товари, які приїхали до нас від агресора. 
  • Ми перевірили, чи багато таких товарів в магазинах Тернополя. Що до нас приїздить з Росії та чи є маркування, що товари виготовлені в РФ? Про це у матеріалі.

Після зухвалих заяв президента Росії про визнання ЛДНР незалежними ми в черговий раз переконалися, хто наші сусіди. Однак українські політики закликають не панікувати, а об’єднуватися. Адже паніка та нестабільна ситуація в державі – те, чого добивається агресор. 

Ми ж перевірили, чи є на полицях тернопільських магазинів товари з Росії. Як виявилось – вони є, незважаючи на восьмий рік війни. Ми закликаємо торгівельні мережі забрати з полиць товари з країни агресора, а тернополян – купувати товари нашого виробництва та підтримувати наших виробників! 

Чи обов’язкове маркування російських товарів у Тернополі

Відео дня

Ми побували в різних мережах супермаркетів, магазинів побутової хімії та засобів гігієни. Як ми помітили, товари з Росії є. Однак на цінниках немає жодних вказівників, звідки саме прибув до нас товар.

Про те, яка країна виробляє товар вказують перші три цифри штрих–коду. Товари Російської федерації мають штрих–код, який починається цифрами «46» (діапазон 460–469). Код українських товарів починається з цифр «482». 

Після початку агресії в Тернополі депутати міської ради прийняли рішення про маркування російських товарів в магазинах. 

Ще 18 липня 2014 року депутати підтримали рішення рекомендувати магазинам спеціальне маркування продуктів російського виробництва та відведення їм у магазинах спеціальних місць, щоб тернополяни бойкотом цієї продукції висловлювали свою громадську позиції.

Таке ж рішення знову підтримували 5 жовтня 2018 року. Тоді депутати рекомендували магазинам маркувати товари російського виробництва та забрати їх з прилавків біля кас.

Ми звернулися за коментарем до міської ради, щоб дізнатися, чи діють ці вимоги, чи обов’язкові вони до виконання та чи контролюють це органи влади. Як пояснила речниця міськради Мар’яна Зварич, рішення мають рекомендаційний характер. Тож в магазинах можуть дотримуватися цього, або ні. 

– Дане рішення має рекомендаційний характер. На рівні держави таких заборон не було впроваджено. Нових обмежень останнім часом не приймали, – пояснила вона. 

Тож фактично держава не зобов’язує торгівельні мережі відмовлятися від продукції з Росії чи принаймні маркувати її, щоб покупцю одразу було помітно країну виробника. 

Що є у тернопільських магазинах

У пошуках російської продукції ми побували в кількох мережах супермаркетів – «АТБ», «Сільпо» та NOVUS, а також в магазинах побутової хімії та засобів гігієни Eva, Watsons та «Щодня». 

Серед продуктів харчування, в супермаркетах ми не знайшли товарів з Росії. Переважна більшість продукції виготовлена в Україні. Є імпортні товари – солодощі, напої, бакалія, тощо. 

На початку агресії в магазинах було багато солодощів, які виготовляли в Росії. Тепер же їх імпортують з країн Європи. 

Не помітили ми російського серед товарів для тварин, хоча такі були на початку війни в магазинах.

А от з товарами гігієни та побутовою хімією справи інакші. В кожному магазині ми знаходили російські товари. Засоби гігієни від відомих брендів, як ми помітили, можуть імпортувати з різних країн, включно і Росії. Так поруч може стояти зубна паста, дезодоранти чи засоби для догляду зі шкіри від однієї торгової марки. Однак один вид продуктів виготовлено, до прикладу, у Швейцарії, а інший – в Російській Федерації. 

В супермаркеті NOVUS ми помітили зубну пасту Splat Special. Деякі види виготовлені в Швейцарії, а деякі – в Росії. Поруч – зубна паста R.O.C.S. – теж з РФ. Також є зубні щітки Splat з Росії. Знайшли воскові смужки для епіляції з Росії Veet. На полиці  кілька видів смужок від українських та іноземних виробників з нижчими цінами. Тож знати альтернативу таким товарам не проблема – вона є на полицях.

У супермаркеті «АТБ» ми знайшли освіжувач повітря Air Wick. На етикетці назва українською мовою, однак штрих-код вказує на походження товару з Росії. Були зубні щітки Colgate з РФ, хоча поруч є такі ж комплекти, але виготовлені в Нідерландах. До слова, коштують останні дешевше. 

У «Сільпо» ми помітили один вид дезодоранту Dove з РФ. Всі інші види дезодорантів цієї фірми косметики – з Нідерландів. Були і російські смужки для епіляції Veet. 

У магазині Watsons ми знайшли один з видів дезодоранту Dove та воскові смужки Veet з Росії.

Такі ж смужки для епіляції з Росії були і в магазині Eva. На одній з полиць продукція ESTEL для догляду за волоссям з Росії.

Багато дитячих засобів гігієни з Росії ми помітили в магазині «Щодня». Це продукція російської компанії «Невская косметика». Деякі товари від цього виробника виготовлені в Україні, про що свідчить інформація на етикетці та штрих-код. Також деяка продукція «Ушастый нянь» від «Невской косметики» приїхала з Росії. Деякі товари цього бренду виготовили в Україні. Були і зубні щітки Colgate з РФ.

Чи є російські ліки

Ми також побували в кількох аптеках – «АНЦ», «Подорожник» та «Доброго дня». Як нам розповіли – препаратів чи медичних засобів російського виробництва не мають. Є препарати від відомих виробників інших країн. Більшість ліків є від українських фармкомпаній.

На сайті пошуку та замовлення ліків tabletki.ua також не вдалося знайти препарати від російських виробників у тернопільських аптеках. 

А ви звертаєте увагу на виробника товарів, які купуєте? Чи ігноруєте російську продукцію? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач71

    Звичайно є. Більшість покупців звертають увагу на ціну, а не на виробника. Немає в нас ще економічного спротиву. Також зверніть увагу, що на деяких товарах не вказується країна-виробник, а тільки де розфасовано. Так також маскують походження товару.

keyboard_arrow_up