Ми перевірили, у якому стані підземні та надземний переходи Тернополя

Ми перевірили, у якому стані підземні та надземний переходи Тернополя
  • У Тернополі є лише два підземних пішохідних переходи та один надземний, який з'явився кілька років тому. Ми перевірили, у якому вони стані. 
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

У місті крім звичайних регульованих та нерегульованих пішохідних переходів є лише два підземних. Один розташований біля «Ватри» на вулиці Микулинецька. Ще один – біля «Оріону» на вулиці 15 Квітня. Також тут є новий надземний перехід. 

Ми подивилися, у якому вони стані. Чи легко скористатися ними маломобільним групам населення або тернополянам з візочками? Чи чисто там? 

«Ватра»

Цей підземний перехід розташований біля зупинки громадського транспорту напроти підприємства «Ватра». Поруч немає звичайних пішохідних переходів. Найближчий – за кількасот метрів в напрямку Великої Березовиці.

Відео дня

Лише з одного боку є відповідний знак про перехід. Він старий та пошарпаний. Дерев'яні перила вже старі та прогнилі. Зі стін падає штукатурка та стирчать металеві елементи. Сходи заростають травою. 

Внизу стояло кілька картонних коробок, які виконують роль смітників. У них була купа пляшок з-під алкоголю. Хоча з двох боків є місце, де можна викинути сміття – на підлозі багато обгорток та папірців.

Близько 14:00 освітлення було вимкнено, хоча всередині було досить темно. Всі стіни у графіті,  різних написах та залишках старих оголошень.

На сходах немає пандусів. Без сторонньої допомоги скористатися переходом людині на інвалідному візку або з дитячим візком буде важко. 

«Оріон»

Біля входів немає відповідних знаків, що тут знаходиться пішохідний перехід. Сходи в поганому стані, тож треба бути обережним та добре дивитися під ноги. Підлога в ямах та вибоїнах. Сходи заростають травою.

Стіни обшарпані, з них сиплеться штукатурка. Вони помальовані. Зі стелі в деяких місцях звисають дроти. Є по дві лампи на входах.

Всередині було багато сміття, розбита пляшка, фекалії. Решітки для забору дощової води забиті різним сміттям.

Тут також не було пандусів, тож скористатися маломобільним групам населення переходом не вдасться. Однак поруч є регульований пішохідний перехід зі світлофором. Він розташований приблизно за 50 метрів від підземки. 

Надземний перехід

Це єдиний надземний перехід у місті. Він запрацював у листопаді 2020-го року. Його збудувала компанія «Креатор-Буд» за власні кошти, без залучення грошей місцевого бюджету у рамках інвестиційної угоди з міською радою. 

Перехід обладнаний ліфтом. Він працював. Всередині та зовні є камери відеоспостереження. Однак це не завадило вандалам зробити написи всередині. Графіті «прикрашає» і сам перехід в деяких місцях. 

А от сходи вже руйнуються. У деяких місцях, де був бетон – щебінь. Загалом перехід був чистий. Було лише кілька залишків від реклами, яку наклеїли на металеву конструкцію. 

А як вважаєте ви – чи потрібно у місті облаштовувати надземні та підземні переходи? На яких вулицях? Пишіть у коментарях!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (33)
  • Ольга Вадзюк

    А в час війни це могло би бути укриття. Але бандюки при владі…, кого цікавлять життя і безпека людей?
  • Mykola Semus

    То не переходи ,а печери жаху
  • Andrij Andrzej Nazarenko

    Колись вони були в обісьцяному стані.
  • Roman Skill Hands

    Поставити мафи

keyboard_arrow_up