Партнер рубрики Події

Ми перевірили, як під час тривоги відкривають і закривають укриття на зупинках

Ми перевірили, як під час тривоги відкривають і закривають укриття на зупинках
  • На десятьох зупинках Тернополя міська рада встановила «мобільні укриття». Туди можуть сховатися під час тривоги тернополяни. Однак на деяких тепер грати.
  • Чи відкривають укриття під час повітряної загрози? Ми перевірили.

На прохання читачів журналісти «20 хвилин» у січні перевірили стан деяких укриттів. Те, що ми там побачили, м’яко кажучи, шокувало. Бруд, сміття, недопалки, порожні пляшки, презервативи та фекалії. Тоді  міськраді запевняли, що за укриттями стежать і мають прибирати щодня, якщо є така потреба.

Читайте також:

Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

Відео дня

Через два місяці ми оглянули захисні споруди. Знову сміття, порожні пляшки з-під горілки та жовті калюжі.

А на найбільш проблемних укриттях, які перетворювали на туалети, з’явилися решітки та замки. Це активно обговорюють місцеві у соціальних мережах. 

– Поставили і гроші списали.А прибирати немає кому . От, якби не журналісти, ще й досі було б брудно, – пише Ольга Шонь.

– Поставити не грати, а відеоспостереження, а потім в інстаграм чи фейсбук, хай всі бачать цих "високоморальних та культурних" людей. А потім віники та ганчірки в руки і по черзі прибирати всі укриття, – пише Вероніка Єрмаченкова

– Треба ставити двері на укриття, а ключі мають бути у комунальників і водіїв пасажирського транспорту на маршруті яких встановлені укриття, щоб під час тривоги відкривали їх для пасажирів. На жаль менталітет наших людей не дозволяє обійтись без замків і дверей, але є і інша проблема - громадські туалети, яких дуже мало, тому це треба міським владам вирішувати, – вважає Віталій Маскіс

– Мені сумно і соромно за наш народ, адже чисто не там де прибирають, а там бе не смітять. Зробили ж для людей а гадять же самі ж люди, – пише Іванна Красюк Парубій.

– Нікому ці бетонні будки непотрібні, хіба що, тим хто гроші потратив, не свої, а наші, гроші громади, – пише Галина Бровчук

Повинні відкривати під час тривоги

Грати встановили на двох зупинках – на вулиці Київській та біля Залізничного вокзалу. У міській раді повідомили, що ключі до захисних решіток мають двірники прилеглих територій та працівники технагляду які, у випадку сигналу «Повітряна тривога», відкриють укриття, щоб мешканці могли сховатися від небезпеки. А на час відсутності тривоги укриття будуть закриті.

Як ми помітили, на вулиці Київській укриття відкрито, навіть якщо повітряної загрози немає. Місцеві, яких ми зустріли, розповіли, що укриття зачиняють на ніч.

А от біля залізничного вокзалу укриття закрите на замок, коли тривоги немає.

Чи відкривають укриття

Під час повітряної тривоги, яка розпочалась у четвер, 30 грудня, о 13:27, журналісти «20 хвилин» побували біля зупинки. Відкриття було відчинено. Всередині – порожньо. Тернополяни чекали громадський транспорт на вулиці. Однак хтось вже встиг залишити сміття.

О 13:44 повітряна тривога скінчилась і вже приблизно за дві хвилини до укриття прийшла двірниця з ключем. Вона оглянула, чи немає нікого всередині, забрала сміття і зачинила грати. Ми поспілкувалися з нею. Як розповіла прибиральниця – вона працює поруч і має ключ.

– Я прибираю цю територію, працюю тут неподалік, за дві-три хвилини я вже тут, – розповіла двірник пані Лариса. – Поки тут не поставили решітку – жах, що робилося. Не встигали прибирати. Зробили тут туалет...

Жінка запевнила – відчиняє та зачиняє уриття швидко. Однак чи має хтось ще ключ про всяк випадок – не знає.

Скільки коштів витратили на укриття

Як свідчать дані на сайті державних закупівель – загалом місто витратило 2 975 000 гривень за 10 захисних споруд. Це майже по 300 тисяч за укриття.

Виконавець замовлення – Товариство з обмеженою відповідальністю «Тернопільбуд». Це єдиний учасник конкурсу. Як свідчать дані сайту держзакупівель, оголосили закупівлю 24 листопада. У цей же день його і завершили, обравши переможця.

Як йдеться в умовах договору, виконавець замовлення гарантує якість укриттів протягом 60 місяців. Також постачальник зобов’язаний замінити неякісний товар або виправити недоліки, якщо такі виявлять.

Як розповів начальник управління технагляду міськради Вітик, обслуговуючі організації не отримують додаткові кошти за прибирання мобільних укриттів.

Також, каже, не виділяють кошти для сплати електроенергії.

– Мобільні укриття під’єднані до ліній вуличного освітлення, відповідно, у денний час світла та електроенергії там немає. Окремо кошти на електроенергію мобільних укриттів не виділяються, вони входять у витрати за вуличне освітлення, – пояснює.

У відділі Технічного нагляду закликають тернополян дбайливо ставитися до комунального майна, а якщо ви стали свідком вандалізму – повідомляти про це правоохоронців.

А як вважаєте ви – чи потрібні решітки на укриттях? Проголосуйте та напишіть свою думку у коментарях!

Опитування

Чи потрібні решітки на укриттях біля зупинок громадського транспорту?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач46

    Скільки попадалось мені бути в дорозі під час тривоги ніхто не поспішав в укриття. люди продовжували рух вулицею. поспішали по потребах а укриття одиноко  сиротіло в стороні. Навіть військові біля шостого магазину перебувають на свіжому повітрі, а в укриття не заходять. Не розумію для чого файне місто витратило таку кругленьку суму на ці укриття якщо ними ніхто не користується. Марно викинуті народні податки на вітер.
  • Олександра Шевчишин

    Укриття мають бути потрібні в любу мить. І ніхто не має смітити,бо не буде не тільки укриття а й держави.Якось карати тих що смітять:штрафи за найменший папірчик і.т.далі

keyboard_arrow_up