Партнер рубрики Події

Ми підрахували, у кого та за скільки купують їжу для тернопільських садочків та шкіл

Ми підрахували, у кого та за скільки купують їжу для тернопільських садочків та шкіл
  • Фрукти, молочка, яйця, крупи і не тільки. Ці продукти закуповують для міських закладів освіти, щоб готувати їжу для малечі. Закупівлі проводить міський відділ освіти. Однак чи роблять це прозоро?
  • Журналісти «20 хвилин» проаналізували відкриті дані сайту державних закупівель.Чи проводили аукціони та скільки коштують придбані товари у магазинах?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Продукти для навчальних закладів міста закуповує Управління освіти і науки Тернопільської міської ради. На сайті державних закупівель ми проаналізували відкриті дані про те, що, у кого та за скільки купував відділ освіти, зокрема – їжа для навчальних закладів. 

Як проходять закупівлі

Від початку року, станом на 13 березня, відділ освіти проводив 16 закупівель продуктів харчування. Не всі вони були успішні. Деякі були скасовані або не знайшлося підприємців, які погодились би виконати замовлення.

Відео дня

Наразі 12 з них закінчились успішно укладанням договору. Ще чотири не відбулися.

Більшість закупівель проводять у форматі аукціону. Це дозволяє різним підприємцям брати участь та пропонувати свою ціну на виконання. Чверть – оголошували без використання електронної системи, тобто відділ освіти самостійно обирав підприємця і укладав з ним договір без відкритих торгів. 

Закон України «Про публічні закупівлі» передбачає можливість проведення закупівель без використання електронної системи. Це означає, що замовник може укласти прямі договори з обраним надавачем послуг без аукціону, тобто не даючи можливості різним підприємцям пропонувати свої послуги дешевше. 

У зв’язку з воєнним станом правила проведення відкритих торгів змінилися. Тепер простіше укладати договори напряму з підприємствами, без аукціонів. Нові вимоги регулює постанова Кабінету міністрів України «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування».

Зокрема, відкриті торги можна не проводити якщо:

  • закупівля здійснюється для заходів мобілізації та цивільного захисту;
  • здійснюється для будівництва, реконструкції, капітального ремонту та облаштування місць проживання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб;
  • будівництва, реконструкції, капітального або поточного ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, у тому числі подвійного призначення, найпростіших споруд, укриттів;
  • існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку з виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником;
  • відмінено відкриті торги через відсутність учасника процедури закупівлі 
  • здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури.

Також, аукціон можна не проводити, якщо вартість закупівлі не перевищує наступні межі:

  • придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких не перевищує 100 тис. гривень;
  • послуг з поточного ремонту, вартість не перевищує 200 тис. гривень.;
  • робіт, вартість яких не перевищує 1,5 млн гривень.

Скільки зекономили на аукціонах

Серед 12 оголошених аукціонів вісім успішно завершені. Решта не відбулися або через дискваліфікацію учасників (три аукціона), оскільки вони не відповідали встановленим вимогам, або через те, що ніхто з підприємців не подав пропозицію.

Однак серед усіх оголошених аукціонів і конкуренції не було. Брали участь по одному учаснику. Лише в одних відкритих торгах є два учасники – це закупівля оброблених фруктів. Очікувана вартість закупівлі – 1 285 000 гривень. Переможець ФОП Маник Неля Іванівна запропонувала виконати замовлення за 1 152 000 гривень. З нею і уклали договір.

Загалом на закупівлю продуктів через відкриті торги відділ освіти витратив 5 135 000 гривень міського бюджету від початку року. Зекономити вдалося 282 336  гривень. Це приблизно 5% від очікуваної суми закупівель. 

Що та у кого купували

Ми проаналізували, що купував відділ освіти та за скільки. На інфографіці наведено основні продукти харчування, у якій кількості та в якого підприємця брали. Також ми розрахували вартість за кілограм. 

Відповідно до укладених договорів, придбані продукти виконавець замовлення повинен регулярно доставляти невеликими партіями за вказаними адресами закладів освіти. Тобто заклади не отримують продукти одразу на кілька місяців наперед, а їх привозять із певною періодичністю та в зазначений час, відповідно до договору. 

Виконавець замовлення повинен також виконувати доставку власним транспортом. 

Загалом ми не помітили товарів, вартість яких була б завищена, аніж можна придбати у звичайних магазинах та супермаркетах. 

До прикладу, кілограм цукру обійшовся в 34,8 гривень. Таку ціну запропонувало ТОВ «ПРОДЛЮКС ПЛЮС» на відкритих торгах. Загалом придбали 20 000 кг цукру на суму 696 000 гривень. В середньому вартість кілограму цукру в магазинах від 33 до 38 грн за кілограм. 

Кілограм борошна коштував 15,5 грн. Замовлення виконувала ФОП Дутка Надія Петрівна. У магазинах ціни на борошно від 15 до 22 гривень за кілограм.

Вартість гороху за кілограм – 26 грн. Замовлення виконував ФОП Двораківський Ігор Іванович. У магазинах він в середньому коштує від 27 до 43 гривень за кілограм.

Також відділ освіти купував молочну продукцію, чай, фрукти тощо. Детальніше дивіться на інфографіці.

Деякі продукти закупили на 2023-ий наприкінці минулого року. До прикладу, відділ освіти придбав 350 тисяч курячих яєць для 39 закладів у ФОП ЖУК А. В. Коштували вони 1 900 500 гривень. Це 5,43 грн за штуку. Їх підприємець зобов’язаний періодично доставляти до закладів впродовж усього року. 

Ми продовжимо стежити, на що витрачають кошти міського бюджету.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Світлана Світлана

    Деколи діти пільговики відмовляються від безкоштовного обіду,бо назва страви одна а кастрюлі дві.
  • Марія Якимів

    А чому молочку не закупити і "Молокії"-якість і податки у місцевий бюджет. І по-суті це був "вибір без вибору", дуже мало конкурентів,що прийняли участь.

    Лариса Філь reply Марія Якимів

    Марія Якимів тому що Молокія не ходить на торги, а закуповувати напряму заборонено законом, лише коли вартість до 100 тис.
  • Ліза Ребар

    ЗадоволеНі
  • Nataliya Wolyanska

    Відновіть їдальні,які були у 90 .

keyboard_arrow_up