Партнер рубрики Події

Миготить світло і вийшла з ладу електрика – відсудити компенсацію можна, - юрист

Миготить світло і вийшла з ладу електрика – відсудити компенсацію можна, - юрист
  • Для фіксації порушення умов постачання електричної енергії необхідно викликати представника ПАТ "Тернопільенерго" чи Тернопільського міського РЕМу і скласти двосторонній акт.
  • Позивач зафіксував на телефон, що на лічильнику електроенергії протягом 5 хвилин напруга у мережі змінювалась від 110 до 370 вольт. Внаслідок цього, у нього зіпсувався холодильник, телевізор, музичний центр та мікрохвильова піч.

У разі перебоїв зі світлом - фіксуйте ці випадки, викликайте представника постачальника, складайте двосторонній акт, або фіксуйте перепади напруги на відео.

Як діяти, якщо через перепади напруги згоріла техніка. І хто відшкодовуватиме збитки в такому разі, коментує керуючий партнер ТОВ «Юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайло Самуляк.

  • Національна комісія з питань регулювання електроенергетики України у своєму листі № 3087/15 / 61-15 нагадала споживачам, якщо електроенергія, що постачається, не відповідає якості, або параметрам, що встановлені у договорі з вини постачальника, то сам постачальник несе відповідальність перед споживачем і повинен сплатити йому штраф у розмірі 25% вартості такої електроенергії, - пояснив СМихайло Самуляк.

Для фіксації порушення умов постачання електричної енергії необхідно викликати представника енергопостачальника - ПАТ "Тернопільенерго" чи його структурного підрозділу  Тернопільського міського РЕМу і скласти двосторонній акт, про те, що електроенергія постачається за межами параметрів, встановлених у договорі, радить адвокат.

Відео дня
  • Якщо представник енергопостачальника не приїде, то можна викликати спеціаліста, який спеціальним сертифікованим приладом здійснить вимір та фіксацію цих перепадів, - каже Михайло Самуляк. - Дані результати можна зафіксувати на відео.

Якщо ж все таки, наслідки перепадів чи постачання електроенергії з перебоями дали про себе знати, а це може вилитись у псування побутової техніки, виводу її зі строю, то докази постачання неякісної електроенергії - акти, відеодокази, - стануть Вам у пригоді, наголошує адвокат.

У Єдиному реєстрі судових рішень можна відшукати судове рішення щодо відшкодування збитків, завданих неякісним постачанням електроенергії.

  • Позивач зафіксував на телефон, що на лічильнику електроенергії протягом 5 хвилин напруга у мережі змінювалась від 110 до 370 вольт, - розповів Михайло Самуляк. - Внаслідок цього, у нього зіпсувався холодильник, телевізор, музичний центр та мікрохвильова піч. Ми залучили спеціаліста, який надав висновок, що ці прилади вийшли зі строю внаслідок перепаду напруги. З цими доказами позивач звернувя до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих неякісним постачанням електроенергії та відшкодуванням моральної шкоди.

Енергопостачальна компанія довго затягувала процес, надаючи клопотання про проведення всіляких експертиз. У результаті позивач домігся відшкодування 13 000 грн. та 5 000 грн. моральної шкоди, пригадує адвокат.

  • Таким чином, у разі перебоїв зі світлом - фіксуйте ці випадки, викликайте представника постачальника, складайте двосторонній акт, або фіксуйте перепади напруги на відео, - наголошує Михайло Самуляк. - Адже у разі настання негативних наслідків ви зможете захистити себе як споживача та власне майно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    Все так ,але представники мереж можуть підняти договір який заключений між мережами і мешканцем ,а там написано "Дозволена споживана потужність становить 2,2 кВт на всю квартиру" . І після складання акту напишуть ,що в квартирі є праска на 2 кВт ,бойлер на 2,5 кВт , електродуховка на 2 кВт ,пральна машина на 2 кВт ,пилосос на 1,8 кВт і ось наприклад згорів бойлер , пралка , пилосос ну і так далі .Ось вони беруть сумують все до купи ,а потім ідуть до поверхового щита ,а там автоматичний вимикач на 25 А і ось не вони вам будуть платити ,а ви через порушення договору . Пора розуміти ,що алюмінієва проводка 2,5 мм витримує 19 А .Мережі мали чітко поставити автоматичні вимикачі на 16А і все і тоді був би порядок ,а оскільки внутрішніми мережами "опікуються" ЖЕКи то в поверхових щитах царює безпорядок і порушення і хто який автомат хоче такий і ставить

    Michael Samulyak reply Анонім

    Однак судова практика не на користь постачальників електроенергії, ситуації бувають різні, але шансів виграти справу у споживача більше

    Анонім reply Michael Samulyak

    А які питання до постачальника в даному випадку обленерго чи міський рем, якщо у них зараз все автоматизовано і все записується ,і ймовірність того ,що у них напруга не відповідає дуже мала  оскільки моніторинг у них 24/7 . Все ,що після відно-розподільчого пристрою будинку за це відповідає ЖЕК ,і перебої з електрикою, якщо в мережі напруна від 100В до 380 це вже факт того ,що відгорає ноль в будинку ,і тут як кому повезе де саме більше навантаження там і буде більша напруга .

keyboard_arrow_up