Баталії за районну лікарню тривають. Міська рада не отримає приміщення в центрі Тернополя?

Баталії за районну лікарню тривають. Міська рада не отримає приміщення в центрі Тернополя?
  • Нагадаємо, довкола Тернопільської районної лікарні тривають судові баталії. Медики районної лікарні та пацієнти закладу фактично стали заручниками конфлікту районної та міської рад, які не можуть вирішити, кому належатиме приміщення.
  • То що вирішив суд? Про це – у матеріалі!

Судові баталії тивають ще від початку року. Суперечка виникла через те, що в області відбулось об’єднання районів, і влада не може домовитися, кому ж належатимуть приміщення та майно.

Чому суперечка?

Депутати Тернопільської райради 17 листопада 2020 року прийняли рішення, за яким майно районної лікарні розділили між шістьма громадами колишнього Тернопільського району  – Білівська, Великоберезовицька, Байковецька, Великогаївська, Підгороднянська і Великобірківська. Обранці виходили з того,  що закон №1009, який визначає порядок передачі майна районів до об’єднаних територіальних громад, зобов’язує їх до 1 липня 2021 року передати майно ліквідованого району у комунальну власність тих громад, на території яких вони знаходяться. Ще одним рішенням районні депутати затвердили статут райлікарні в новій редакції, яким було змінено власника нерухомого майна на шість співвласників.

Тернопільська міська рада оскаржила листопадове рішення Тернопільської райради в Господарському суді області. Вона вимагала визнати його незаконним та скасувати. Натомість – визнати право отримати в комунальну власність Тернопільської міської громади об’єкти нерухомого майна, які знаходяться в межах Тернополя, оскільки приміщення перебуває на території міста. 

Відео дня

Серед них – адмінкорпус райлікарні, стаціонарний корпус, поліклініка, гараж, овочесховище в самому в центрі Тернополя, що на вулиці. Острозького, 9.

24 лютого депутати райради прийняли рішення передати комунальне майно Тернопільської районної лікарні – основні засоби та товарно-матеріальні цінності із спільної власності територіальних громад, сіл, селищ та міст Тернопільського району до комунальної власності Великобірківської селищної територіальної громади.

– Дане рішення є виважене і правильне та головне дасть змогу лікарні функціонувати повноцінно, і зберегти приміщення закладу та усі робочі місця, – відзначив Віктор Козорог, голова Тернопільської районної ради.

Що вирішив суд

У травні Господарський суд Тернопільської області задовольнив позов міської ради.

– Тернопільска міська радда вважала, що майно лікарні повинно перейти до власності Тернопільської громади, оскільки приміщення розташовані на території міста, – адвокат, який представляє інтереси Великобірківської селищної ради Михайло Самуляк. – Тому вони звернулися до тернопільского обласного господарського суду про визнання незаконним та скасування рішення районної ради щодо лікарні та визнання за міською територіальною громадою право на отримання в комунальну власність майна районної лікарні. Рішенням господарського суду 12 травня цей позов задовольнили частково і скасували рішення районної ради.

Однак 18 жовтня Західний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції.

– Великобірківська та Великогаївська селищна рада звернулись з апеляційною скаргою до Західного апеляційного господарського суду, – продовжує адвокат. – Відбулось засідання і суд задовільнив ці скарги повністю. Рішення суду першої інстанції скасували і в позові міської ради відмовили. Тобто рішення районної ради чинне. Приміщення передані територіальним громадам, які знаходяться навколо міста Тернопіль. А саме – Білівська, Великоберезовицька, Байковецька, Великогаївська, Підгороднянська і Великобірківська.

Однак міська рада може звернутися з касацією до Верховного суду України.

– Рішення Західного апеляційного господарського суду набуло законної сили з моменту проголошення, – пояснює Михайло Самуляк. – Але міська рада ще може звернутися з касацією до Верховного суду. Чи буде вона це робити – невідомо. Але Верховний суд не так часто відкриває касаційні провадження. Тому це не так просто, що справа дійде до Верховного суду. Тож будемо бачити згодом, як розвиватимуться справи.

Яка позиція влади

Ми звернулися до міської ради Тернополя та Тернопілської районної ради з інформаційним запитом, щоб дізнатися про їх подальші дії щодо лікувального закладу.

Нагадаємо, міський голова Сергій Надал запевняв – лікарня працюватиме, як і працює, а міська рада діє в рамках закону. Ось що він писав на своїй сторінці у Фейсбуці:

– Відповідно до адміністративної реформи усі приміщення, які були на балансі районної ради у зв’язку з ліквідацією районів переходять тій громаді, на території якої вони розміщені. Згідно із цим законом, Тернопільська районна лікарня знаходиться в межах Тернопільської міської територіальної громади, тому має перейти у власність міської територіальної громади. Тернопільська міська рада діє строго в межах закону. Ми зобов’язані захистити і зберегти майно, яке має належати громаді Тернополя і не дати його комусь привласнити. Мені дуже прикро, що політикани та колишні керівники цього закладу поширюють неправдиву інформацію. Працівники лікарні стали заручниками спекуляцій та ігрищ попередніх директорів

Голова районної ради Віктор Козорог каже, що утримання лікарні потребує значних коштів, тому не можна розглядати лікарню як об’єкт для заробітку.

 – Сама процедура децентралізації сформувала момент, що районні лікарні передають на фінансування окремих громад, – каже голова Тернопільської районної ради Віктор Козорог. – Оскільки районний рівень не має фінансів на утримання цих закладів, потрібно було передавати їх вибірково окремим громадам. Я вважаю цей процес кардинально неправильним, і це стосується не лише районної лікарні. Заклади не виконували функцію для конкретної громади, вони працювали на різні громади району. Якщо взяти Збараж, який увібрав у себе увесь Збаразький район – тоді це логічно, щоб передавати Збаразьку районну лікарню Збаразькій громаді. Але у Тернопільській районній лікарні з цим проблема. Зараз районну лікарню чомусь багато розглядають як об’єкт заробітку. А це потребує постійного вкладання коштів. Логічно, що кожна громада має своє бачення, саме тому і виник цей спір.

Тож наразі рішення районної ради від 17 листопада 2020-го року лишається чинним. Майно районної лікарні розділили між шістьма громадами колишнього Тернопільського району  – Білівською, Великоберезовицькою, Байковецькою, Великогаївською, Підгороднянською і Великобірківською.

Райлікарня є багатопрофільним закладом, що надає медичну допомогу населенню Тернопільського району, а також всім пацієнтам, незалежно від місця проживання. Заклад надає клініко-діагностичну та лікувально-профілактичну допомогу. Має стаціонарні відділення – хірургічне, анестезіології та інтенсивної терапії і лікувально-діагностичне відділення. Працює стоматологічне відділення, відділення фізіотерапії та реабілітації.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за розвитком подій навколо районної лікарні.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Konstantin Savchuk

    Без авторизації не дочитаєш...
  • Оксана Жулицька

    Нажертися не можуть!

keyboard_arrow_up