Місто муралів: тернополяни хочуть прикрасити стіни старих будівель велетенськими малюнками

Місто муралів: тернополяни хочуть прикрасити стіни старих будівель велетенськими малюнками
  • Понад 20 волонтерів, художників та дизайнерів об'єднались в соцмережах, щоб прикрасити Тернопіль новими муралами.
  • Містяни вже створили проєкти стінописів, і до них може приєднатись кожен, хто мріє змінити місто. 
  • Пробний мурал вже почали малювати. Щоправда, мешканка одного з будинків почала обурюватися. Тому роботу припинили. 

Про ідеї появи нових муралів у Тернополі журналістам розповіла головна волонтерка проєкту Віта Зварич. Дівчина каже, що вона та друзі звернули увагу на проблему із старими будівлями у місті, які давно потребують ремонту.

- Ми розуміємо, що для того, аби повністю відремонтувати дім треба багато ресурсів та витрат, а от мурали - досить економний, а ще мистецький варіант, - каже Віта. - Тому ми вирішили прикрасити стіни муралами. Ідея була автора проєктів Володимира Шмаргая. Він вперше розповів про це в соцмережах, а далі небайдужі почали підтримувати ідею. Щоб комунікувати було зручно, створили телеграм-канал для організаторів. Зараз там 26 людей. Серед них  волонтери, художники та дизайнери. І кожен вносить свою лепту у втілення ідеї.

Пробну роботу завершити не дали...

Розпочати роботу планували із пробного мурала, присвяченого Героям Небесної Сотні. Його планували зробити у вигляді величезного лева. Але наразі ідею відклали.

Відео дня

- Ми хотіли зробити першу роботу, щоб подивитись скільки фарби потрібно, скільки триватиме робота. Спочатку хотіли зробити лева, але зрозуміли, що це занадто масштабно для першої роботи, - каже волонтерка. - Тому мої друзі вирішили розмалювати вхід до одного із будинків неподалік вулиці Валова. Там планували намалювати три веселих фрукти. Вже розпочали роботу, але одна із мешканок будинку почала обурюватись. Тому роботу вирішили відкласти. Тим більше, у холодну пору мурали малювати практично неможливо.

Волонтерка каже, що наразі роботи лише планують. Дозволи планують брати через міську раду, а роботи узгоджувати з допомогою збору підписів мешканців. 

Вже є ескізи для кількох стінописів

У телеграм-каналі вже розмістили кілька проєктів стінописів, які створили дизайнери. Але місця наразі ще не затвердженні. Автори переконані, що ці будівлі будуть виглядати значно краще із такими прикрасами. 

Скільки буде таких муралів в місті теж наразі невідомо. Організатори кажуть: усе залежить від фінансів та активності тернополян. Щоб залучити їх до мистецької ініціативи, планують ще провести опитування, під час якого містяни зможуть вказати свої місця та будинки, де б вони хотіли бачити такі малюнки. 

- Ми наразі не можемо передбачити скільки всього буде стінописів. Основна їх частина буде за кошти партнерів. Здається, вже є один магазин ремонтних матеріалів, який погодився надати фарбу. Але наразі для нас головне - заручитись підтримкою тернополян, - каже Віта Зварич. 

Де у Тернополі вже є мурали

1. Портрет Кузьми Скрябіна на вул. Б.Хмельницького був одним з найвідоміших муралів в Тернополі. Але, минулого року мешканці ирішили термомодернізувати будинок. А мурал замалювати.

Деталі читайте ТУТ

2. Патріотичні рядки із вірша Вікторії Невідомської поблизу Катедрального собору.

3. Мурал Митрополиту Андрею Шептицькому на вул. на вулиці Брюкнера  

4. Стіна, на якій тернополяни залишають написи про справи, які повинні встигнути зробити, перш ніж померти. Її встановили 4 жовтня 2015 року.

Тоді це була перша в Україні стіна міжнародного інтерактивного мистецького проекту «Before I Die». До її створення долучилися студенти ТДМУ, міська рада, місцева кав'ярня і дизайнерська студія та студенти ТНТУ

5. Студенти на палаючих шинах. Стріт-арт на вул. Валова

6. Графіті Кобзаря в націоналістичних кольорах. Вул. Руська

7. Розфарбована арка із картинами Тернополя та цитатами про рідну мову біля входу в міську бібліотеку на вул.Руській.


9. Філософська цитата Гамлета в одному із дворів на вул. Руській.

Що ще у Тернополі  малював відомий харківський вуличний художник Гамлет Зіньковський дивіться ТУТ.

10. Розмальовують і будівлі всередині дворів. На вулиці Старий Ринок можна побачити казкове місто.

А вам подобається така ідея? Напишіть у коментарях, чи підтримуєте волонтерів. Якщо ви хочете долучитись до команди ініціаторів проєкту, телефонуйте за номером 096 754 3132 Головний волонтер Віта Зварич. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач12

    не погано
  • Тетяна Тетяна

    Хороша ідея
  • Тетяна Тетяна

    Весела 25
  • Petro Protsak

    А потім утеплять пінопластом, як з Кузьмою було біля тунелів😒
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up