Партнер рубрики Події

Містяни обурені станом тротуару навпроти Автовокзалу: ми дізнались, коли відремонтують

Містяни обурені станом тротуару навпроти Автовокзалу: ми дізнались, коли відремонтують
  • Тернополяни скаржаться на вигляд тротуару на вулиці Торговиця – по протилежній стороні від автовокзалу у напрямку «Рогатки».
  • Мовляв, там жахливі ями, а бруківка – через одну.
  • Ми перевірили, чи дійсно це так. А ще запитали у міській раді, як влада відреагує на скарги містян та чи очікувати людям ремонту цієї ділянки у 2023 році.

Фотографію тротуару на Торговиці, який без перебільшень – у жахливому стані, надіслала в один з місцевих пабліків в Інстаграмі тернополянка Марія. Жінка позначила міського голову Тернополя і обурилась, як така ситуація можлива поблизу Автовокзалу – де щодня проходять сотні людей.

– Ну як? Вже більше двох років таке. Автовокзал, прохідне місце. Як мамам з візочками тут ходити? А людям з інвалідністю, які повертаються з фронту і за нас воювали? – написала mariam.soul.

Відео дня

«20 хвилин» вирішили на власні очі подивитись, у якому стані тротуар навпроти одного з найбільш людних місць у Тернополі – Центрального автовокзалу. Ми пройшлись по протилежній стороні вулиці Торговиця від її перетину з вулицею Шептицького та майже до перехрестя – «Рогатки».

Калюжі навіть у спеку, а покриття – немає

Частина тротуару навпроти торгового центру Rich Town – всуціль у ямах. Рівне асфальтове покриття залишилось у деяких місцях. А здебільшого тут вимиті ділянки та калюжі, у яких стоїть вода.

Трохи далі, наближаючись до «Новуса», бачимо, що тротуар закладений бруківкою. Переважно плитки немає, вона через одну, тож проїхати коляскою чи на велосипеді або самокаті тут складно.

Йдемо далі, і ситуація тільки гіршає. Тротуар взагалі залишається без покриття, і замість нього лише каміння чи щебінь. Натрапляємо ми і на те місце, звідки зробила світлину пані Марія.

Це неподалік «Ощадбанку». Тут вибоїни, в окремих ділянках покриття немає, а в інших – воно надто «виступає», тому і пішки пройти непросто.

Збоку, біля бордюрів, росте трава, яка пробилась крізь асфальт. Помічаємо, що люди оминають проблемні ділянки, а мами з дітьми у візочку – намагаються об’їхати.

Тротуар навпроти автовокзалу пообіцяли обстежити

Нагадаємо, 15 лютого 2016 року у нашому місті відкрили оновлену будівлю автовокзалу. Як зазначав мер Тернополя Сергій Надал, нове приміщення допоможе пасажирам комфортніше купувати квитки, очікувати на прибуття свого рейсу та формувати позитивні перші враження туристів від міста. Кошти у реконструкцію вклали інвестори, а міськрада допомогла виготовити документацію для початку робіт.

– Також за кошти міського бюджету провели благоустрій прилеглої до автовокзалу території, а минулого року (себто, у 2015-му – прим.) капітально відремонтували вулицю Живова (теперішня Торговиця – прим.), – розповідав на відкритті автовокзалу Сергій Надал.

І якщо тротуари та прилеглу до Автовокзалу ділянку зробили ще сім років тому, то про протилежну сторону Торговиці, вочевидь, забули. Там працюють безліч різних магазинів і торгівельних точок, банки, аптеки, є великий торговий центр. А ось нормального асфальтового покриття бракує. Хіба це формує «позитивні враження»? А чи комфортно тернополянам ходити по такому тротуару?

У «Титульному списку капітального ремонту та реконструкції об’єктів шляхово-мостового господарства Тернопільської міської територіальної громади на 2023 - 2024 роки» пункту про ремонт тротуару на Торговиці ми не знайшли. Тому звернулись за коментарем до речниці міської ради Мар’яни Зварич і запитали, якою буде реакція влади на скарги містян і чи планують ремонт ділянки.

– Дані ділянки обстежать працівники управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології. Ми розглянемо проведення поточного ремонту тротуари за умови виділення додаткового фінансування, – відповіла пані Зварич.

За її словами, титульний список капітального ремонту тротуарів у Тернополі на 2023 рік у міській раді не сформували і не затверджували через воєнний стан та обмежені фінансові можливості.

Куди звертатись, аби тротуар відремонтували?

Нагадаємо, що містяни, які хочуть, аби тротуар на їхній прибудинковій території або на вулиці відремонтували, можуть надсилати колективні або індивідуальні звернення у відділ звернень міської ради (вул. Листопадова,6) чи електронною поштою на адресу: [email protected]. У листі вкажіть дані заявника та суть своєї заяви (відповідно до ЗУ «Про звернення громадян»).

– Списки ремонтних робіт формуються на підставі отриманих звернень і за результатами обстежень працівниками управління ЖКГ, які інспектують вказані місця. Також тротуари біля проїжджих частин намагаються ремонтувати під час ремонтів дорожнього покриття, – розповіла Мар’яна Зварич.

 

Читайте також:

Розбиті вщент, бруківка через одну, а у калюжах купаються птахи. Ми перевірили стан тротуарів у місті (ОГЛЯД)

У Тернополі визначилися, хто з громадськості контролюватиме виконання робіт на об’єктах благоустрою

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • микола ніколаєнко

    Більшість тротуарів Тернополя, це просто жах!
  • Людмила Людмила

    Якщо журналісти вражені станом тротуару на Торговці, то вони ще не бачили тротуару на вул. Миру від п'ятачка до повороту на Карпенка. Обіцяю вам незабутні враження!!!
  • Андрій Грубінко

    Містяни обурені вже не один рік і станом тротуару на Довженка, 1. Зараз тривають роботи з вкладання бруківки біля прилеглого будинку Лесі Українки, 8, а тротуар біля Довженка, 1 ще більше доруйнували тракторцями. Там не те що з дитячою коляскою, пішки давно складно пройти, щоб ноги не повивертати. Вже зверталися мешканці сусідніх будинків до влади, депутатів міськради - нічого не робиться. Робити треба не лише двори для улюблених бабусь на лавочках, а для тисяч тернополян центральні тротуари. Встидно комусь місто показати.
  • Teren Teren

    Ні, ну ви вже тоже не наглійте! Маєте Циганку, Дальній пляж, на Вишневецького кам`яну клумбу ліплять, деревця в черговий раз зрізали-посадили... То ви ще й тротуари по місту хочете?!

keyboard_arrow_up