Митці та волонтери об'єдналися навколо родини загиблого Героя-поета

Митці та волонтери об'єдналися навколо родини загиблого Героя-поета

На підтримку багатодітної сім'ї загиблого Героя з Тернопільщини Назара Мялікгулиєва в  обласному краєзнавчому музеї відкрили артвиставку «Від війни до мистецтва»

Експонатами стали предмети війни, перетворені митцями в артоб'єкти, футболки з символічним принтом та збірки віршів Назара Мялікгулиєва.

 

Мета виставки — зібрати кошти на придбання квартири, яку родина Героя орендувала із правом викупу.  У Назара залишилося троє діток віком 12-ти, чотирьох і одного рочку.  

— Назар мав оплачувану роботу за кордоном, та коли почалася повномасштабна війна — повернувся, щоб воювати і загинув, — розповіла нам співорганізатор виставки депутат обласної ради Вікторія Кривоніс. — На наступний день, після страшної звістки прийшов власник квартири зі словами «або сплачуйте, або виселяйтеся». Звісно, він не знав про той страшний збіг, тепер готовий почекати до вересня. Паралельно харківська громадська організація «Вірне Серце родин загиблих» почала діяти. Я особисто знаю вдову Героя Галина Шупер, вона звернулася до мене з питанням, чи можливо організувати виставку в Тернополі. А уже на мою пропозицію відреагували і директор музею Ярема Шатарський, запропонувавши розтягнути виставку в часі до Дня Незалежності, і депутати районної ради Тетяна Четвертак та Михайло Паламарчук, взявши на себе організаційні обов'язки. 

Відео дня

За словами ідейниці проекту, керівниці згаданої громадської організації Олени Вовк, артоб'єкти уже були готові до організації проекту. Експонати привезли із Харкова.

 

— Тут є роботи роботи кількох художників: Ірини Ільїнської, родини Пилипенко, Ігоря Сенькіна і мої, — каже Олена Вовк. — Ігоря Сенькіна, на жаль, уже немає. Це Золотий Фонд України, ми отримали дозволи родини на право представити їх на виставці. 

Серед робіт митців — розписані гільзи, каски, ящики з-під військового спорядження. 

Окремо представлені футболки принтом глибокого змісту. Автором розробки є Ірина Ільїнська. Кольори, за задумом авторки, символізують зв'язок військового з цивільним. По центру — серце з тризубом,  дві пташки та підпис «тьох-тьох»,  це — і солов'їний спів, і биття в такт українських сердець.   

 — Назар знав, що буде війна і він піде воювати, — ділиться дружина.  — Його не зупинило те, що на початок війни він був аж в Португалії. Був дуже великим патріотом і потужним генератором ідей. З шести років писав глибокі проникливі вірші сповнені любові до Батьківщини. Завжди казав: «Україну кохайте, а державу любіть». 

Галина не може допустити, щоб задуми і цілі чоловіка згасли після його смерті. Тому відчуває на собі відповідальність за їх втілення. 

Також додала, що це далеко не єдиний проект, який збираються втілити після загибелі Героя. 

Зусиллями організації уже зібрано 3/4 від необхідної суми. 

Виставка діятиме до кінця серпня.  Долучитися може кожен, підтримавши родину матеріально. Номер картки дружини Галини:    4731219647025802

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галя Шупер

    Дякую за підтримку і пам'ять!

keyboard_arrow_up