Сьогодні, 17 жовтня: Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів

Сьогодні, 17 жовтня: Міжнародний день боротьби за ліквідацію злиднів

Генеральна Асамблея ООН започаткувала відзначення Міжнародного дня боротьби з бідністю у 1992 році.

 

Також цього дня відзначають Всесвітній день травм та День яскравого одягу.

17 жовтня сталась низка важливих історичних подій:

Відео дня

1113 — споруджений Києво-Михайлівський Золотоверхий собор
1483 — Папа Римський Сікст IV заснував іспанську інквізицію
1831 — Майкл Фарадей відкрив електромагнітну індукцію
1902 — у Детройті випущений перший автомобіль марки «Кадилак»
1905 — Микола II підписує Маніфест про дарування ліберальних свобод і надає Державній Думі законодавчі повноваження
1918 — Угорщина проголосила незалежність від Австрії
1927 — відбувся ІІ Всеукраїнський собор УАПЦ.
1956 — в Англії відкрита перша атомна електростанція
1959 — південноафриканська компанія «Де Бірс» оголосила про те, що нею вироблені перші штучні алмази
1962 — гурт «Бітлз» уперше виступив на британському телебаченні
1967 — у Нью-Йорку відбулася прем'єра мюзиклу «Волосся»
1989 — у Києві відкрився I Всесоюзний фестиваль анімаційних фільмів «Крок».

1990 - перемога "студентської революції на граніті": Верховна Рада УРСР ухвалила постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в місті Києві з 2 жовтня 1990 року" ("за" - 314, "проти" - 38), повідомляє "Історична правда"
Голова ВР Леонід Кравчук оголосив про відставку комуністичного голови Ради міністрів Віталія Масола, як того вимагали голодуючі студенти.
Стосовно вимоги проведення нових виборів: "Впродовж другої сесії Верховної Ради УРСР прийняти закон про референдум Української РСР, закон про політичні партії та організації Української РСР, закон про статус народного депутата Української РСР, передбачені порядком денним, та закон про вибори Української РСР на багатопартійній основі. У 1991 році провести в Українській РСР всенародне голосування-референдум з питань довіри Верховній Раді Української РСР 12-го скликання і за його результатами вирішити питання про проведення нових виборів до кінця року".
Стосовно націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України: розглянути висновки Міністерства юстиції і Державного арбітражу УРСР про таку націоналізацію і до 1 грудня утворити тимчасову комісію Верховної Ради з цього питання.
Стосовно Союзного договору: "спрямувати всі зусилля Верховної Ради УРСР на стабілізацію політичної, економічної ситуації в республіці, на побудову правової суверенної Української держави, прийняття нової Конституції республіки, і поки цього не досягнуто - укладання союзного договору вважати передчасним".
Постанова також передбачала "забезпечити проходження строкової військової служби громадянами України поза межами республіки тільки за добровільною згодою громадянина. З цією метою до 31 грудня 1990 р. прийняти закон про проходження строкової військової служби громадянами України на території республіки, закон про альтернативну військову службу, а також утворити необхідні державні органи".

У 1991 році в СРСР з'явився оператор Гласнет, перший оператор інтерактивного, в початковому варіанті - термінального доступу до мережі Інтернет в країні.

1991 - президія Верховної Ради України прийняла рішення не підписувати договір про економічну співдружність між республіками колишнього СРСР

У 2017 «Куалкомм» оголошує про створення першого мобільного з'єднання формату 5G, яке має швидкість передачі даних в 1 Гбіт/с. (Qualcomm - компанія з розробки і дослідження бездротових засобів зв'язку, а також SoC, розташована в Сан-Дієго, Каліфорнія, США)

17 жовтня народились:

1696 — Август ІІІ Фрідерік, король Польщі і курфюрст Саксонії.
1770 — Йоган Християн Енґель, німецько-австрійський історик
1814 — Яків Головацький, український поет, письменник
1912 — Іван Павло I, 263-й папа Римський.
1936 — Іван Драч, український письменник, засновник РУХу, депутат Верховної Ради
1937 — Нонна Суржина, українська оперна співачка
1972 — Емінем, американський реп-виконавець (справжнє ім'я — Маршалл Матерс).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nata Koko

    Всесвітній день травм?🙄
  • David Starr

    Як символічно: боротьба із бідністю у день випуску першого Кадилака )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up