Сьогодні, 8 вересня: Міжнародний день грамотності та солідарності журналістів

Сьогодні, 8 вересня: Міжнародний день грамотності та солідарності журналістів
  • Міжнародний день грамотності — один із міжнародних днів, що відзначаються в системі Організації Об'єднаних Націй.
  • 8 вересня іменини відзначають: Адріан, Віктор, Димитрій, Георгій, Марія, Наталія, Петро.
  • Сьогодні,8 вересня, Різдво Богородиці за Новоюліанським і Григоріанським календарями.

 

Різдво Пресвятої Богородиці більшість Православних Церков світу і католики, у тому числі візантійського обряду, святкують 8 вересня, а ті Церкви, що дотримуються Юліанського календаря, — 21 вересня (із 13-денним запізненням).

Про це повідомляє РІСУ.

Відомості про Різдво Пресвятої Богородиці черпає Церква з апокрифічного Євангелія Якова, написаного в другому столітті. З цього апокрифу довідуємось, що батьки Богородиці – Йоаким та Анна, довгий час були бездітними, що вважалось ганьбою серед народу. Адже за переданням кожна праведна людина мала б дати потомство Ізраїлю. Через це Йоаким, попри всі свої багатства, був зневажений перед народом і не міг першим принести дари Богові.

Відео дня

В пошуках відповіді від Бога Йоаким йде постити на сорок днів і ночей в пустелю, водночас з тим й Анна молиться вдома про дарування дитя, яке вона посвятить Господеві. Бог відповідає на молитву Анни та Йоакима і через ангела повідомляє, що вони зачнуть дитя, яке буде прославлене серед усіх народів. Йоаким з великою радістю вертається додому, роздаючи народу і священикам чисельні дари, а через дев’ять місяців Анна народжує дівчинку, якій дає ім’я Марія.

Апокрифічне євангеліє Якова швидко набуло популярності, але окреме свято Різдва Богородиці виникло не відразу. Хоч вже з четвертого століття можемо з впевненістю говорити, що до Матері Божої звертались у молитвах та серед народу і низового духовенства звершували богослужіння на її честь. Найдавніші згадки про окреме Богородичне свято датовані п’ятим століттям. Найперше Марійне свято оспівує її як Дівицю і Родительку Бога та не стосується якоїсь окремій події з життя Божої Матері.

Розвиток пошанування Діви Марії призвів до того, що за імператриці Пульхерії, яка й сама прийняла обіт дівицтва, відбувся Ефеський Собор (431 р.), де догматично був закріплений статус Марії як Богородиці. Найвірогідніше, внаслідок цього почали розвиватись й інші Богородичні свята.

8 вересня відбулась низка важливих історичних подій:

1296 — у Флоренції відбулася урочиста церемонія закладання собору Санта-Марія-дель-Фйоре

1504 — у Флоренції на площі Сіньйорії встановили 5-метрову статую "Давид" роботи Мікеланджело Буонарроті

1514 — Битва під Оршею між 30-тисячним військом князя Костянтина Острозького, гетьмана Великого князівства Литовського та 80-тисячним московським військом

1522 — завершена перша навколосвітня подорож, почата під керівництвом Фернана Магеллана. Із 5 кораблів Магеллана назад повернувся лише один — під командою Хуана Елькано. Інша дата, що зустрічається в різних джерелах, — 6 вересня

1529 — турецькі війська взяли Буду (Угорщина)

1791 — у паризькому Луврі художники вперше виставили на огляд свої картини

1886 — засновано Йоганнесбург, найбільше місто ПАР

1888 — відбувся перший матч Англійської футбольної ліги

1914 — біля села Воля-Висоцька (тепер Жовківський район, Львівська область) штабс-капітан Петро Нестеров здійснив перший в історії повітряний таран, під час якого загинув і він, і екіпаж австрійського літака.

1941 — в ході Другої Світової війни німецькі війська повністю оточили Ленінград і взяли його в кільце

1943 — у Донбасі радянські війська оволоділи 150 населеними пунктами, зокрема, містами Сталіно (Донецьк), Червоноармійськ, Ясинувата.

1943 — король Віктор Еммануїл III оголосив про капітуляцію Італії перед військами союзників

1951 — у Сан-Франциско представники 48 країн підписали мирний договір з Японією за підсумками Другої світової війни. СРСР у цій акції участі не брав, і дотепер Росія як його спадкоємниця формально перебуває в стані війни з Японією

1952 — вийшло перше книжкове видання повісті Ернеста Гемінґвея «Старий і море»

1989 - у Києві почався установчий з'їзд Народного руху України за перебудову (8-10 вересня).
1109 делегатів представляли близько 280 тисяч членів. Головною метою діяльності Рух визначив "відновлення парламентським шляхом державної незалежності України, побудову демократичного й гуманного суспільства, в якому буде досягнуто справжнє народовладдя, добробут народу й умови для гідного життя людини, відродження та всебічний розвиток української нації, забезпечення національно-культурних потреб усіх етнічних груп республіки".
Головою Руху обрано Івана Драча

Виступ хору "Гомін" на установчому з'їзді НРУ

1991 — у Києві зареєстрована найвища температура повітря 32 °C для цього дня року

1993 — створена Всесвітня організація міст культурної спадщини ЮНЕСКО

2005 — Президент України Віктор Ющенко своїми указами відправив у відставку уряд Юлії Тимошенко, а також звільнив із займаних посад секретаря Ради національної безпеки і оборони України Петра Порошенка, голову СБУ Олександра Турчинова, президента Національної телекомпанії України Тараса Стецьківа та голову Державної митної служби Володимира Скомаровського. Того ж дня В. Ющенко призначив виконувачем обов'язків прем'єр-міністра України Юрія Єханурова.

У 2016 році аналіз ДНК скелетних останків в Лондоні підтверджує, що Yersinia pestis була бактерією, відповідальної за Велику чуму 1665 року.

8 вересня народились:

1157 - народився Річард I Лев'яче Серце, король Англії з династії Плантагенетів, герцог Аквітанії й Нормандії, граф де Пуатьє, Анжуйський, Турський і Менський.
Із десяти років свого правління Річард провів в Англії лише півроку. Попри героїчний імідж, його царювання, що почалося з єврейських погромів у Лондоні і Йорку (винуватці були покарані Річардом), різко відрізнялася в гірший бік від царювання його батька. Річард прославився своїми військовими подвигами, але його споживацьке ставлення до Англії звело управління країною в основному до стягування величезних податків на фінансування армії та флоту. Він звільнив від васальної клятви короля Шотландії Вільгельма I за 10 тисяч марок, став торгувати державними землями й посадами. Всі кошти були спрямовані на підготовку до хрестового походу.

Король Річард


Під час ІІІ Хрестового походу (1190-1992) війська Річарда взяли Мессіну, Кіпр та Акру в Палестині. На зворотному шляху корабель Річард був схоплений в околицях Відня Леопольдом V, який звинуватив англійського короля у смерті свого кузена Конрада, і переданий імператору Священної Римської імперії Генріху VI. З ув'язнення Річарда звільнили за 150 тисяч марок - дворічний дохід англійської корони - шляхом стягнення непомірних податків.
Помер король від поранення в шию з арбалета при облозі замку Шалю-Шаброль у Лімузені, повідомляє "Історична правда".

1474 — Лудовіко Аріосто, італійський поет епохи Відродження

1830 — Фредерик Містраль, провансальський поет і лексикограф, лауреат Нобелівської премії з літератури за 1904 рік.

1841 — Антонін Леопольд Дворжак, чеський композитор

1897 — Юхим Голишев — український композитор у Франції, скрипаль та художник. Був одним із перших відомих та визнаних композиторів додекафоністів.

1898 — Наталія Ужвій, українська акторка театру та кіно, Народна артистка СРСР, Герой Соціалістичної Праці, лауреатка двох Сталінських та Шевченківської премій

1913 — Петро Войновський, український політичний, військовий і громадський діяч

1928 — Василь Сологуб, український письменник.

1931 — Олександр Івахненко, український художник

1970 — Неко Кейс, американська співачка і автор пісень, українка за національністю.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ірина Белякова

    о!)
  • Я

    Скажіть мені, як так получилось що Янукович шапки крав і в тюрмі сидів АЛЕ  зА нього долар  був 8 гривень і куб газу 0,72 гр тобто  8 : 0,72=11,1 куба на долар,, коли до влади дорвались " Нвші рідні щирі патрійоти",, не які небуьь а патрійотично   налаштовані долар став 28 гривень а куб газу ,8,60,, тобто   28 : 8, 8,6=3,25 ..    11,1-3,25=7,85    то кому **** в кмшеню пішло 7, 85 куба газу????? ЧОМУ  за    бандитської влади  Януковача  було краще я  для людей як за парійотичної?????????????? Ну а команді Зеленского  прийшлось розгрібати все щр натворили майдануті.

keyboard_arrow_up