Партнер рубрики Події

«Мого батька із купою хвороб запакували в бус». У ТЦК кажуть — уже мобілізований

«Мого батька із купою хвороб запакували в бус». У ТЦК кажуть — уже мобілізований
  • 54-річний батько дві доби не виходить на зв’язок, і родичі нічого не знають про долю чоловіка, який зник після візиту в ТЦК. 
  • Як з'ясували, він вже… мобілізований. Однак, у якій саме частині перебуває, ні журналістам, ні рідним не кажуть. 

 

«Після інсульту і з купою хвороб запакували в бус ТЦК, і батько зник. На нього подивитись — тут ВЛК не треба, батько дуже хворий, навесні переніс інсульт, два зуба на весь рот, здоров’я не має, купа хронічних хвороб, вживає алкоголь вже років 30, а тепер він зник після відвідин ТЦК. У нас є інформація, що вже в сусідній області на полігоні, — до журналістів за допомогою звернулась донька зниклого Анжеліка Талабан. — Допоможіть знайти батька!» 

 

Кажуть, непридатний

54-річний Валерій Талабан, за словами доньки, повертався з риболовлі, під’їхав бус, чоловік сів до нього і поїхав у ТЦК. До цього, за словами рідних, він тричі приходив на ВЛК. Донька уточнює, що коли приходив на комісію, лікарі просто сміялись і відправляли його назад, мовляв, кого ви привели.
Востаннє з ним родичі спілкувались ввечері 8 червня. Валерій не мав при собі телефону і попросив мобілку в інших, аби подзвонити рідним ще з ТЦК. Відтоді не знають, де і що з ним. Вже звернулись за допомогою до адвоката, написали заяву до поліції, звернулись зі скаргою до Міністерства оборони, але жодної офіційної інформації про місце перебування батька жінка не має, як і інші родичі.   

Відео дня

— Мій батько косоокий, ледве пересувається через численні травми хребта та ребер, алкоголік, пʼє щодня та у великих кількостях, нещодавно переніс інсульт. У нього проблеми з легенями, причому серйозні. Він навіть на перший погляд точно не виглядає як здорова людина, яка нестиме користь на фронті,  — продовжує родичка. 

Вже після того, як Валерій зник, зі слів знайомих родичі дізнались, що спочатку його повезли до Гусятинського, а згодом до Чортківського ТЦК. Там ухвалили рішення відправити його до Тернополя на ВЛК. За словами доньки, медики з військово-лікарської комісії практично одразу заявили, щоб забирали його звідти і не витрачали їхній час, визнали його непридатним. А після цього,  за словами доньки, батька знову привезли назад до ТЦК  і ВЛК визнало його придатним. 

 

Пережив інсульт

— Коли почалась війна, батько сам двічі йшов до ТЦК, бо хотів воювати. Там же йому відмовили двічі, каже Анжеліка Талабан. — Цього року він пережив інсульт, був крововилив, здоров’я стало ще гіршим, — розповіла пані Анжеліка. 

Родичка надала деякі документи про стан здоров’я пана Валерія, які підтверджують вище зазначені недуги, але сам висновок цивільних медиків ми не публікуватимемо з етичних міркувань. 

— Два місяці тому він сам натрапив на ТЦК неподалік дому і сам же погодився на перевірку, він ніколи не ховався і не тікав. Там його знову визнали непридатним і відпустили додому. Він не здатен, за станом здоров’я, ні стріляти, ні окопи рити чи навіть картоплю чистити.

Рідні зараз хотіли передати чоловікові особисті речі: мобільний телефон, одяг, гроші. Але не знають, де він і як з  Валерієм чи звʼязатись. За останньою інформацією, яка була у рідних в обід 10 червня, чоловіка нібито повезли на рівненський полігон. Донька каже, що вже звернулись за допомогою до адвоката, написали скаргу до Міністерства оборони та заяву до поліції про зниклого родича. Рідні кажуть, намагались обдзвонити всі військові структури у Рівненській області, там запевняють, що чоловік із такими даними до них не надходив. 

— Це не історія про те, що ми його хочемо «відмазати», але він реально не здатний воювати, — каже Анжеліка Талабан. 

Сім’я досі не знає, де чоловік. А їм щоразу кажуть різні версії, — як у ТЦК, так і в частинах на Рівненщині. То він їде, то вже на одному полігоні, то на іншому.  

 

Що кажуть у ТЦК?

«20 хвилин» також спробували розшукати чоловіка і звернулись до ТЦК та СП, аби отримати інформацію про Валерія Талабана. Надали персональні дані чоловіка, на це отримали дозвіл від доньки. Зокрема, цікавились, чи справді чоловіка доправляли до ТЦК та СП і чи він проходив у червні 2024 року військово-лікарську комісію. Якщо так, яким був результат. 

Як з’ясували «20 хвилин», чоловік вже… мобілізований. Щоправда, про його місце перебування нам не повідомили.
Невдовзі Тернопільське ТЦК та СП опублікувало коментар щодо чоловіка на власній сторінці у Фейсбук.  

«У мережі інтернет поширюється інформація, щодо примусової мобілізації гр.Талабана Валерія Анатолійовича, — йдеться у повідомленні Тернопільського ТЦК та СП. — З цього приводу повідомляємо, що гр. Талабан В.А. був призваний на службу в ЗСУ за мобілізацією, згідно з чинним законодавством, у добровільному порядку пройшов ВЛК, скарг та претензій не має, про що підтвердив особисто і письмово під час перевірки представниками Військової служби правопорядку.

Талабан В.А. має свідому активну громадську позицію, патріотично налаштований щодо участі чоловіків у протистоянні російській агресії та службі в ЗСУ і самостійно та добровільно зробив свій вибір. 

Ми допускаємо розбіжності в поглядах на службу в ЗСУ у Талабана В.А. та його доньки, скаргу якої він просив не розглядати, так як вона безпідставна та не відповідає реальній ситуації».

 

Не знають, де він

Натомість донька вже мобілізованого Валерія Талабана називає це брехнею і запевняє, що з батьком немає жодних конфліктів. Як і те, що він не хотів зв’язатись з рідними, адже, запевняє, просив в інших телефон, аби подзвонити рідним ще з ТЦК. Тоді родичі спілкувались з чоловіком востаннє. 

Те, що батько вже мобілізований, Анжеліка і рідні дізнались від журналістів. Жінка перебуває в шоковому стані і запевняє, що і далі не мають жодної достовірної інформації про його місце перебування. Та шукатимуть, доки не знайдуть і бодай не почують його голос у слухавці.

Щодо того, чому рідним не повідомили, куди і до якої частини скерували п. Валерія, у ТЦК  «20 хвилин» наразі не коментують. Але зазначили, мовляв, чоловік — людина свідома і доросла. І, як вважатиме за потрібне, сам подзвонить і повідомить рідним місце, де перебуває. Окрім того, додали, що всіх мобілізованих спочатку направляють до навчальних центрів для проведення базової військової підготовки. 

— Найгірше, що ми досі нічого не знаємо про батька, — розповіла жінка «20 хвилин». — Навіть якщо припустити, що він все пройшов і підписав, чому йому не дають можливості зв’язатись з рідними? Я відверто кажу: не вірю і не довіряю позиції ТЦК, що він все підписав добровільно. Де гарантія, що він підписував це все не під тиском? Чому він досі не подзвонив за дві доби? Ми елементарно не знаємо, чи він живий.

Анжеліка запевняє, що в неї проукраїнська позиція і що йти захищати свою Батьківщину потрібно. Але не людині, яка й бронежилет не зможе одягнути. Інший момент — рідні й справді не знають, де Валерій і що з ним. Їм під вечір 10 червня надали номер частини, де нібито перебуває вже мобілізований чоловік, але жодної інформації про цю частину ніде немає. Не кажуть навіть області, в якій розташована.

— Він суперспецагент чи шпіон – чому дві доби йому ніхто не дає можливості зв’язатись з рідними? І саме через цей інформаційний вакуум у нас породжуються жахливі припущення і сумніви в правдивості інформації щодо мого батька, — каже пані Анжеліка. — Це ж людина жива, а не якась іграшка…

Рідні запевняють, що шукатимуть доки, доки не дізнаються бодай якусь інформацію про Валерів Талабана і не почують його голос у слухавці. Зокрема, і за допомогою адвоката. 

 

Хто має право на відстрочку від мобілізації? 

Право на відстрочку від мобілізації мають:

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовослужбовці, які були звільненням з полону.

Повний перелік ви можете знайти у статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» — за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text 

 

«20 хвилин» й надалі стежитимуть за ситуацією і повідомлятимуть про зміни читачів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (58)
  • Dima Dechen

    Українці по відношенню один до одного стають відомі на цілий світ.
  • Юрій Самуляк

    Зате від алкогольної залежності вилікується
  • Віктор Додюк

    Вкид по тернопільськи!!!Таких журнашлюх потрібно товкти як сєпарів!!!Реально все не так!!
  • Mariya

    Немає слів з такими поступками. Як знущаються з народом , таку владу на фронт?

keyboard_arrow_up