"Моляться тут по 2-3 години": у тернопільському храмі мироточить ікона. У чому вона допомогає?

"Моляться тут по 2-3 години": у тернопільському храмі мироточить ікона. У чому вона допомогає?
  • Маслянисті крапельки на настінному зображенні ікони Покров Пресвятої Богородиці помітили у середу, 5 лютого у храмі ікони Божої Матері "Скоропослушниці".
  • Священники кажуть, що це Божественна благодать. Прихожани їдуть сюди звідусіль, щоб помолитися, миропомазатися в надії на спасіння.

Краплі роси тут не стікають

- Роса благодаті Божої є не тільки на іконі, а і на рушникові, - розповідає настоятель храму отець Володимир. – Послушниця побачила на літургії цей Божий знак та повідомила нам. Я прийшов глянути – справді ікона мироточить. Уся ікона суха, на місці, де є зображення, - роса. Ці крапельки не стікають, якби то було лампадне масло, то би вже давно стекло донизу.

Зі сльозами радості, трепету, розчулення віряни приходять до ікони аби помолитися та попросити у Матері Божої духовного зцілення.

- Стоять біля ікони по 2-3 години, - продовжує священник. – Люди радіють, а ми разом із ними. Це добрий знак. Господь добромилостивий до нас, ми не повинні про це забувати.

Відео дня

Ікона, яка миро точить, не є дуже давньою, розповідає отець. Тим не менш, до неї поклоняються люди, які просять у Бога щасливого подружнього життя, покровительства над родиною. Тут також просять духовного зцілення, аби Пресвята Богородиця допомогла позбутися заздрості, злості, жадібності тощо.

Ікона Покров Пресвятої Богородиці: у чому допомагає?

Ікона Покров Пресвятої Богородиці – втілення всієї Небесної Церкви, що безперервно молиться про всіх нас, додає отець Володимир.

- Під час земного життя Діва Марія зазнавала безліч утисків і страждань. Вона бачила, як розпинали Її Сина, його страшні муки на хресті та оплакувала Його долю. Пречиста Цариця брала участь в походах і проповідях Його апостолів, опікувалася і підтримувала їх Своєю благодаттю. Пізніше на місце поневірянь прийшли небесне блаженство, радість і слава, у яких Вона повіки стоятиме. Через це Богородиця не виносить суворий вирок, а, навпаки - співчуває кожній людині, заступаючись за нас перед Господом, розуміє міру людських гріхів, позбавляє від скорботи, печалі та труднощів. Звернення до Богоматері дозволяє пережити всі випробування, необхідні для порятунку душі, - каже він.

Але в чому допомагає ікона Покров Пресвятої Богородиці? Християни всіх конфесій просять Її про підтримку і заступництво. Образу моляться, просячи оберегти когось від несприятливих обставин - від найдрібніших негараздів до значущих і важливих проблем, здатних повністю змінити звичне життя. Також вона допомагає позбутися від недостойних християнина якостей — марнославства та гордині, від скорбот, що ведуть до зневіри, черевоугодництва, ліні та заздрості, наголошує настоятель храму.

Як поводитися біля ікони, чого робити не можна

Крім того, ікона – це  захисниця від ворогів. У неї просять допомоги перед боєм - і незримий омофор вкриває воїна, який воює за добру справу, приносить йому перемогу. Її Покров - це духовний щит, а значить, він в будь-яку хвилину може зміцнити у вірі, підтримати коли похитнулася рішучість, допомогти прийняти правильне рішення. Благодать, незримо розповсюджується на кожного християнина, оберігає його від спокус і принад.

Не можна забувати й про те, що біля чудотворної ікони Покров Пресвятої Богоматері часто моляться самотні люди, зневірені знайти свою другу половинку.

Скільки часу на іконі можуть зберігатися ці крапельки роси, невідомо, зауважує отець Володимир. Однак, є і певні правила поведінки, яких варто дотримуватися всім, хто приходить до храму.

- Можна приклонятися до підніжжя ікони, але бажано не торкатися чолом чи руками зображення, щоб не стерти миро, - наголошує настоятель храму. – Скільки часу можна буде спостерігати це диво, невідомо. На все воля Божа.

Що кажуть про миро науковці і священники

Дуже часто скептики апелюють до аргументу, який будується на фізиці, мовляв, якщо з образа йде випаровування, а на склі – конденсація, то речовина повинна розсіюватися, а воно чітко повторює малюнок.

Для прикладу, фiзик Вiктор Жуков, науковий спiвробiтник Iнституту екологiї людини НАН України, який досліджував терапевтичну дію йорданської води на людський організм, серед інших цікавих питань займався й дослідженням мира на образах.

“Разом із групою колег-науковців ми досліджували вміст тієї речовини, яка стікає з ікони. І знаєте, що ми з’ясували? Миро – це складна органічна речовина! Крім того, весь час у процесі дослідження нас не покидав чудесний запах, близький до квіткового. З точки зору науки ми не можемо пояснити джерело походження цієї речовини. Жодні дошки-фарби не можуть дати таких результатів. Але те, що миро – це органіка, ми переконані, про це свідчать певні аналізи, – пояснює науковець. – Важко зрозуміти, хто є автором цього дива… Зрештою, Євангеліє написане не буквальною мовою, а мовою метафор і символів, тому, може, варто так само підходити й до розуміння феномену мироточення? Може, не наука має підтвердити певні факти, а саме віра?” - пише він.

Логічного пояснення тому, чому ікони починають мироточити, важко знайти. Для цього потрібна віра, каже священник.

- Людям, які не мають віри, дуже важко це зрозуміти. Вони чекають на чудо. Якщо ми будемо вірити лише в чудеса, то так усі загинемо, - говорить отець Володимир. – Віра – це найбільше чудо, яке ми отримуємо. Якщо є віра, людині відкриваються найпотаємніше. На жаль, ми всі хочемо бачити щось матеріальне, видиме, зриме. І дуже часто людина приходить до Бога, коли вже є скрутна ситуація, і допомоги чекати немає звідки. Ми бачимо, що світ міняється взагалі й рано чи пізно Господь прийде судити живих і мертвих, але коли, ми не знаємо. Тому такі випадки — пересторога, попередження: «Ти маєш іти до храму Божого — ось тобі ковчег, у якому ти можеш спастися».

 

ДОВІДКА

Храм ікони Божої Матері "Скоропослушниці" (вул. Довженка, 20).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Тттт

    То до велики не щасть нажаль...і справді є сцілення
  • Іван

    Отець Володимир "молодець"!
  • василь сметанович

    через таких дебілів шо вірять в плачучі ікони живемо під залупою в путіна!
  • Ненза

    Ще не всіх довбойобо-бєндьор війна забрала
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up