Море квітів і море сліз. На Тернопільщині поховали 15-річного Вітю, який замерз посеред поля

Море квітів і море сліз. На Тернопільщині поховали 15-річного Вітю, який замерз посеред поля
  • Віктора Груб’яка, якого шукали всім світом 24 дні, поховали 17 грудня в рідному селі Золота Слобода. Знайшли хлопчика в полі у неділю, 15 грудня, близько обіду.
  • Зник Вітя ще 22 листопада. Ця ж дата смерті – на табличці на хресті. А дата народження – 22 грудня 2004 р. За кілька днів Вітя святкував би своє 15-річчя…
  • Смерть безвісти зниклого 15-річного підлітка настала внаслідок переохолодження. Такими є висновки експертів. Хоча односельці в це не вірять.

Сотні людей шукали Віктора, сотні прийшли на похорон, аби провести його в останню путь та помолитися за упокій молодої душі. Море квітів та море сліз. Мама без свідомості, ледь тримається. Плаче і промовляє: "Синочку".

Дуже багато молоді. Плачуть не тільки дівчата, а й хлопці. Друзі тримають портрет Віті, із якого він усім щиро посміхається.

Відео дня

Священник, який проводить службу, звернувся до присутніх.

- Дуже багато запитань, коли помирає людина, а коли дитина, - їх безліч. Бог кожному окреслює його дороги, але тільки людина вибирає, якою йти. Це горе для всіх нас, але Бог показав йому, що він його любить і чекає, - сказав отець.

Священник зібрав усі кошти, що клали, коли під Євангеліє ставали, і віддав сестрі Віктора. 

Останній подарунок для сестрички

- Вітя не зможе прийти до тебе на весілля. Нехай це буде його останнім подарунком, - каже він.

Після служби біля будинку підлітка відспівали у місцевому храмі. Поруч із церквою – школа, де донедавна вчився Вітя. При вході, уквітчаний, стоїть портрет хлопця з чорною стрічкою, біля якого горить лампадка. На столику, біля портрету – десятки грамот, які отримав хлопець разом з командою за спортивні досягнення.

Нагадаємо, хлопець пішов з дому ще ввечері 21 листопада. Востаннє його бачили близько першої години ночі 22 листопада біля будинку культури сусіднього села Вівся. Поліцейські Тернопільщини активно вели пошуки зниклого.

Знайшли його тіло в полі у неділю, 15 грудня, близько обіду. Хлопчика шукали всім світом 24 дні.

- У полі між селами Вівся та Золота Слобода Козівського району було виявлено тіло невідомого чоловіка, - повідомили у поліції. - Його помітили  мисливці під час полювання. Правоохоронці встановили  особу загиблого. Ним виявився безвісти зниклий 15-річний Віктор Груб’як із села Золота Слобода Козівського району. Під час поверхневого огляду на тілі неповнолітнього ознак насильницької смерті поліцейські не виявили.

Правоохоронці припускають, що хлопець, повертаючись додому, ймовірно, заблукав та пішов у напрямку Козівського цукрового заводу.  Відповідно до висновків судово-медичної експертизи, смерть юнака настала внаслідок загального переохолодження тіла. 

Люди не вірять, що тіло в полі пролежало 24 дні

- Він веселий, життєрадісний, спортсмен, активна хороша дитина, - односельці згадували про Вітю. – До останнього дня свого життя прислуговував в церкві. З ним просто не могло цього трапитись. Тільки не з ним…

Згорьовані однокласники та друзі хлопця ніяк не хотіли говорити з журналістами. Тільки відвертали заплакані обличчя і тихо відходили в сторону, щойно згадували про друга. Одна з дівчат невдовзі пояснила – «на камеру» вам ніхто нічого не скаже. Але жоден не вірить, що Вітя просто замерз у полі.

  • Не могло цього бути, розумієте, просто не могло, - дівчинка років 15-ти ледь стримувала емоції і щохвилини схлипувала. – Ми не будемо про це говорити. Не міг він туди піти. Не міг пролежати там стільки днів – і ніхто не бачив…

Таких «не могло бути» і «не міг Вітя» ми того дня почули немало. Люди не вірять, що дитина просто замерзла. Що 24 дні пролежала у ріллі, що не зачепили ані ворони, ані собаки, що замерз, коли толком і морозів не було. Але що насправді сталось і де весь цей час був Вітя – навіть й гадки не мають. Люди припускають, що у поле його підкинули напередодні. Тому, кажуть, і є пояснення тому, що ховали його у відкритій труні, бо тіло добре збереглось.

«Він лежав, як на ліжку, стиснувши кулаки»

Дзвонили люди з подібними запитаннями та припущеннями і до сільського голови Золотої Слободи Ігора Мидла. Чоловік каже, йому одразу подзвонили, коли мисливці знайшли тіло, і він поїхав у поле. Був і понятим, разом з одним з мисливців, що помітили у ріллі тіло хлопчика.

  • Я бачив тіло одразу після того, як його знайшли, воно не було понівечене, - каже Ігор Мидло. – В нас тоді був мороз до «мінус 4». Потім – до 9 морозу було, дощі, сніг.

Сільський голова каже, що особисто був на полі, коли шукали хлопця. Обійшов з іншими біля кургану, дивились у ровах. Не дійшли до місця,де знайшли Вітю, буквально кілька сотень метрів.  

  • Я і сам би не повірив, якби не бачив на власні очі, - каже Ігор Мидло. – Але при огляді тіла й справді не було виявлено жодних ознак втручання сторонніх. Він лежав, як на ліжку, стиснувши кулаки. Тіло було фіолетового чи то бордового кольору. А на плечах – витиснені від грудок землі ділянки.

Редакція щиро співчуває мамі, сестричці, друзям та односельцям Віті. Нехай спочиває з Богом. І нехай затишно йому буде у Божих обіймах…

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Володимир

    Прийміть щирі співчуття
  • Богдан Богданович

    Відстань яку він пройшов, йшов в правильному напрямку чи ні - якщо заблукав, про це вкаже неправильне розположення тіла, був в куртці чи ні, з ким останній раз був, був в куртці чи ні, чи були при ньому гроші  - і так далі. Люди які з з того села вияснили це ?? Чому про це нічого не сказано ?

    UpToNoGood reply Богдан Богданович

    Із своєї цікавості, я планую вибрати день, і пройти цей маршрут в ночі, при відємній температурі (в ту ніч, біля 02:00 було -1.8С), та без місячного освітлення (22.11.2019 місяць зійшов 01:46 - https://www.timeanddate.com/moon/ukraine/ternopil?month=11&year=2019 , ефективну висоту він набрав аж біля 03:00, а також було середньо хмарно).

    Богдан Богданович reply UpToNoGood

    Візьми зі собою телєфон з ДжіПеС бо може там блуд чіпається
  • Petro Zdzheba

    Нехай земля тобі буде пухом дитино, щиро співчуваю рідним і близьким.
  • Nomi Co700

    Я співчуваю
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up