Партнер рубрики Події

Кого вшанували на Алеї зірок у Тернополі

Кого вшанували на Алеї зірок у Тернополі
  • Пам'ятна алея на вулиці Гетьмана Сагайдачного традиційно в День міста, 28 серпня, поповнилась новими іменами.

  • Почесними зірками в 2019-му вшанували Андрія Пушкаря, Ігоря Пелиха, Ізидора Доскоча та 30-ліття товариства "Вертеп".

 - Якщо зірки запалюються, значить це комусь потрібно, -  каже начальник управління культури і мистецтв міської ради Олександр Смик цитує класика. - Це вже історичний тренд нашого міста. 

Зазначимо, Алея зірок відкрита 28 серпня 2011 року під час святкування Дня міста. Щороку на Алеї у бронзових зірках тернового цвіту з'являються нові імена видатних тернополян, які зробили вагомий внесок у розвиток Тернополя, — митці, священики, лікарі, науковці, будівельники, меценати.

Відео дня

Першу зірку на урочистому заході відкрили Товариству "Вертеп" - культурно-просвітницьке товариству в Тернополі, яке виникло наприкінці 1988 року, в середовищі студентів Тернопільського державного педагогічного інституту. Молодих службовців, робітників, які вирішили відродити і показати тернополянам Різдвяний вертеп.

На відкритті були присутні Ігор Олещук, сину якого прийшов перший сценарій Вертепу та дружина Івана Гавдиди, пані Наталія. 

- Щиро дякую, що зірка нашого товариства засвітилась на цій алеї, - каже Наталія Гавдида. - Бо це своєрідний символ, адже саме Вертепівська зірка згуртувала молодих, активних людей.

- “Вертеп” – це велика дружна родина, яка в горі і в радості разом, близько п’ятдесяти осіб у нашому товаристві одружилися, - каже пані Наталія. - Зараз підростають наші маленькі “вертеп’ята”, які співають нашу присвяту.

Зірку присвячену Ігорю Пелиху відкривали мати, донечки та друзі Ігоря. 

Донечки Юстина та Соломійка крізь сльози розповідали про батька, хоч кажуть, що не багато про нього пам’ятають. 

 - Пам’ятаємо тато із гітарою, він був завжди оточений людьми. І якщо пройшло десять років, а тут зараз зібралось стільки людей, то мабуть він був дуже класним чуваком, - каже донечка Ігоря Пелиха, Соломія. - Я пишаюсь, що є його донькою. 

Зазначимо, Ігор Пелих - український телеведучий, тележурналіст, шоумен, продюсер. Засновник і генеральний продюсер продакшн-студії «Роги і Копита Продакшн». 

Пелих народився 3 лютого 1974 року в Тернополі. У 1997 році працював на радіо "Столиця", пізніше - на телекомпанії "1+1". З 2000 року працював на ICTV адміністратором сайту каналу, а потім ведучим і продюсером. Загинув через дорожньо-транспортну пригоду в Києві. 

Зірку присвячену Ізидору Доскоч - педагогу, головному диригенту дитячого хорового колективу «Зоринка», директору дитячої хорової школи «Зоринка» відкривала жінка Ізидора, пані Анжела, та учні “Зоринки”. 

  - Коли народжується дитина, то в небі спалахує зірка, яка потім посилає своє проміння на землю, щоб освітитись там людиною. І лише дехто зберігає це світло, перетворюючи його в сузір’я маленьких зоренят, щоб часом стали земною зорею. Таким був Ізидор Доскоч, - сказала пані Анжела. 

Зазначимо, Ізидор Доскоч - заслужений працівник освіти України. Володар другої премії 28-ого Міжнародного хорового конкурсу імені Г. Дімітрова, лауреат Міжнародного хорового фестивалю «Краківські зустрічі з церковною музикою», володар першої премії ХХХІІ-го Міжнародного фестивалю церковної музики «Гайнівка 2013» та інших фестивалів. 

Світлана Пушкар разом із друзями чоловіка відкрила зірку на Алеї Слави Андрія Пушкаря. 

- Дякую за вшанування мого чоловіка. Йому було б дуже приємно і радісно. ДЛя нього визнання було надзвичайно важливе. Він вкладав багато сил і праці, щоб вибороти свої досягнення, - каже жінка Андрія Світлана Пушкар. 

Андрій Пушкар - український спортсмен-рукоборець, тренер, заслужений майстер спорту України. Народився та жив у Кременці. 15 разів був чемпіоном світу, 16 разів — чемпіоном Європи, 7 разів вигравав кубок світу серед професіоналів. 

В Україні завоював близько 200 медалей з різних турнірів, а з усього світу — з понад 30 країн. І 14 листопада 2018 року загинув на Рівненщині в автомобільній аварії. Після відкриття зірки, вихованці Андрія провели турнір для усіх охочих. 

Міський голова Сергій Надал вручив сертифікати на зірки рідним відомих тернополян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up