Партнер рубрики Події

На дамбі висадили катальпи за 88 тисяч гривень: у кого брали

На дамбі висадили катальпи за 88 тисяч гривень: у кого брали

З 5 липня на дамбі Тернопільського ставу почали зрізувати 12 «сухих» каштанів. Вже за тиждень на цьому місці висадили нові дерева, тут ростимуть катальпи. Їх уже не вперше зустрічаємо в Тернополі, та чи зможуть вони прижитися за наших кліматичних умов?

Катальпи висадили біля каштанів

Журналісти «20 хвилин» вирішили подивитися на нові дерева на дамбі ставу та дізнатися, чи приживуться вони у нас.

На місці видно, що перед тим проводилися роботи з видалення попередніх дерев, залишилося декілька каштанів. Саджанці катальп комунальники висадили біля ще незрізаних каштанів, що вже теж в аварійному стані. Начальник Управління цифрової трансформації та комунікацій зі ЗМІ Мар’яна Зварич сказала, що поки видалили сухостійні дерева там, де попередньо було проведене обстеження та є дозвільні документи. Щодо інших дерев, спочатку будуть проводити дослідження

Відео дня

У кого замовляли дерева

За даними сайту державних закупівель, допис «Послуги з благоустрою населених пунктів-відновлення зелених насаджень на Дамбі Тернопільського ставу в м. Тернополі» був опублікований 5 липня 2023 року. Процедуру закупівлі та її завершення зробили в один день.

Замовником даної послуги є управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради. Переможцем закупівлі став ФОП Черній Руслан Михайлович. За договором, вартість такої послуги — за 88 00 гривень. Ці кошти — з місцевого бюджету.

Згідно з офіційними даними, термін виконання даної роботи — від 4 липня по 31 грудня цього року. Та вже 14 липня на сайті Тернопільської міської ради повідомили про те, що на Дамбі Тернопільського ставу висадили 10 катальп. На сайті замовника, управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Тернопільської міської ради, цю інформацію опублікували 19 липня 2023 року.

За даними Єдиного державного реєстру, ФОП Черній Руслан Михайлович зареєстрований з липня 2006 року. Основним видом діяльності є «Надання ландшафтних послуг». Крім цього, є й інші види діяльності, а саме «Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами».

Можна було садити не лише катальпи

Та чи приживуться катальпи на Дамбі нашого ставу? Журналісти запитали в доцента кафедри ботаніки та зоології хіміко-біологічного факультету ТНПУ імені Володимира Гнатюка Наталії Герц.

— Катальпа завезена до нас з Південної Америки. І, як показала практика вирощування цих дерев у «Сопільче», проблем із висадкою на дамбі нашого ставу не мала б бути. Це гарний вид, який створює затінок, має декоративну цінність, а також поглинає деякі викиди газів під час згоряння палива, що приноситиме позитив для екології, — каже вона.

Крім катальп, каже Наталія Володимирівна, на дамбі можна було б висадити й інші види дерев: каштани, які нещодавно зрізали, або ж декоративні види гостролистого клена. Вони б також приносили користь та стали гарною окрасою.

— Каштани також добре прижилися в нашому регіоні. Щоправда, вони потребують більше догляду щоб знищити шкідника, мінуючу міль, які вбивають дерево. А ще в нашій місцевості гарно показує себе клен гостролистий та його декоративні форми, що також можуть бути гарною окрасою дамби. Але і висадження катальп є хорошою ідеєю, — каже пані Наталія.

Чи подобаються Вам катальпи, що висадили в Тернополі? Пишіть у коментарях!

 

Довідка. Катальпа є представником сімейства бігнонієві. Це красива декоративна рослина з великими листками насиченого зеленого кольору, яка при рості не руйнує асфальтобетонного покриття своїм корінням та виділяє багато кисню, що є важливим фактором для центральної частини.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up