У кулінарній битві румунської та української кухні позмагались шефи тернопільської «Самогонної ресторації» на "Галицькій дефіляді", 9 червня.
Флорін Патрічі приготував традиційну румунську страву «токаніца», а карпатським баношем тернополян та гостей свята частував Віталій Гуралевич. Кухарі приготували по 200 порцій страв і роздали безкоштовно тернополянам.
- Токаніца - це традиційна румунська страва-прованс, яка готується наприкінці весни -на початку літа, коли з’являються усі овочі. Родзинка цієї страви - це саме смак овочів. Насправді, готувати її не важко,- каже шеф-повар Флорін Патрічі. - Головне, під час приготування потрібно «відчувати» кожен продукт і готувати з душею і любов’ю.
Для приготування токаніци потрібні: свинина, цибуля, часник, селера, морква, помідори, запечений болгарський перець, сік томатний, петрушка.
Спочатку тушимо м'ясо разом з цибулею, тоді додаємо моркву, селеру і помідори. Це все тушкується до напівготовності. Після цього кладемо запечений перець і заливаємо все томатним соком. Згодом додаємо картоплю і спеції за смаком. Коли картопля звариться, тоді страва готова. Останньою кладемо петрушку.
Натомість бренд-шеф «Самогонної ресторації» Віталій Гуралевич приготував справжній карпатський банош.
- Особливістю баноша є те, що його готують на вогні в казані і помішують дерев'яною ложкою. Для цієї страви потрібно спеціальну кукурудзяну крупу, яку я сьогодні купив на мукачівському ринку і спеціально привіз з Карпат, - каже шеф.
Пан Віталій також розповів тернополянам рецепт своєї страви.
Для справжнього баноша потрібні: 125 г вершків, 125 г води, 30 г кукурудзяної крупи.
Вершки змішати з водою в пропорціях 1:1 з курудзяною крупою, довести до кипіння, помішуючи на повільному вогні до загустіння. Коли вершки виділять жир, це означає, що банош готовий. Суспензія не повинна бути густою, щось середнє між кашою і густим супом.
Тернополяни та гості міста з нетерпінням чекали на страви, вони з обох боків обступили кухарів. І от нарешті, о 19:30 усі бажаючі нарешті скуштували страви.
Коли тернополяни скуштували страви, організатори оголосили, що перемогла дружба, тому що смаки розділились порівну.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 18 від 1 травня 2024
Читати номер