Партнер рубрики Події

На охорону кладовищ планують витратити понад 2 мільйони гривень: «20 хвилин» дізналися подробиці

На охорону кладовищ планують витратити понад 2 мільйони гривень: «20 хвилин» дізналися подробиці

«Ритуальна служба» проводить закупівлю послуги охорони кладовищ. На це можуть витратити понад 2 млн гривень. Журналісти «20 хвилин» проаналізували документи та дізналися, що хочуть робити

Дані сайту Prozorro свідчать, що мова йде про охорону трьох міських кладовищ: на вулиці Микулинецькій, вул. Петра Батьківського (біля села Довжанка) та на території села Підгороднє.

Закупівля послуги ще не відбулась, однак на платформі вже опублікували проєкт договору. У ньому перелічені основні умови, які має виконати переможець.

Зокрема, охорону трьох кладовищ повинні надати до кінця 2024 року. Сторожувати об’єкти потрібно цілодобово. 

Відео дня

Отож, що ми дізналися: виконавець повинен охороняти намогильні споруди, їх огорожі та інші матеріальні цінності, які є на території кладовища від пошкодження, крадіжки, вандалізму, демонтажу та вивезення за межі охоронної території без відповідного дозволу.

Також охоронці повинні контролювати пропуск відвідувачів і транспортних засобів на кладовища, пропуск матеріальних цінностей, допуск персоналу обслуговуючих підприємств тощо. 

Хто подав пропозицію

Закупівля відбувається у формі аукціону, тобто усі підприємства, які мають бажання та відповідають вимогам, можуть подати свої пропозиції. Переможцем стає той, хто пропонує найнижчу вартість виконання послуг та буде відповідати усім вимогам замовника.
Станом на 22 січня, закупівля послуги – ще на етапі розгляду пропозицій. Очікувана вартість надання послуги за рік – 2 024 000 гривень. Свою кандидатуру на охорону кладовищ подало тільки одне підприємство. Це ТОВ «Максима-В». Вони запропонували виконати замовлення за 2 023 909 грн – на 91 гривню менше, ніж очікувана вартість. 

Якщо розділити запропоновану вартість послуги на три кладовища та 11 місяців (період з лютого по грудень 2024), то вартість охорони одного кладовища за добу обходитиметься в середньому у 2044 гривні. 

Журналісти «20 хвилин» проаналізували закупівлі СКП «Ритуальна служба» і за минулі роки. Тоді також перемагало підприємство «Максима-В».

У 2023 році підприємство уклало договір на надання послуг охорони на 1 997 907 грн (очікувана вартість – 2 024 000 грн).
У 2022 році очікувана вартість закупівлі була 1 901 000 грн. У аукціоні взяли участь дві компанії. ТОВ «Охоронне агенство «Захист» запропонувало виконати замовлення за 1 899 792 грн. Але перемогло ТОВ «Максима-В», яке знизило ціну до 1 897 627 грн.  

Той самий виконавець

У 2021 році у аукціоні також взяли участь дві охоронні компанії. ТОВ «Охоронне агенство «Захист» запропонувало виконати замовлення за 1 699 766 грн, а ТОВ «Максима-В» – за 1 696 266 грн.     

Як свідчать дані аналітичної платформи YouControl, ТОВ «Максима-В»  зареєстроване 17 років тому. Основний вид діяльності підприємства – діяльність приватних охоронних служб. Також, підприємство надає послуги електромонтажних робіт, інших будівельно-монтажних робіт, обслуговування систем безпеки, тощо. 

Також це підприємство надає послуги не лише охорони, а і обслуговування ліфтів. Так підприємство укладає договори з управлінням ЖКГ міськради на ремонти ліфтів. 

До слова, охоронна компанія почала обслуговувати ліфти у Тернополі у 2012 році. 

Чому потрібні послуги приватної фірми

Журналісти звернулися за коментарем до керівника «Ритуальної служби» Сергія Тлумацького та запитали, навіщо потрібні послуги приватної фірми та чому комунальне підприємство не може самостійно найняти охоронців.

– Ми укладаємо договір з охоронною компанією, а не наймаємо власних працівників з кількох причин. У першу чергу – охоронна компанія відповідає за якість надання послуг і у разі пошкоджень, крадіжок чи інших ситуацій фірма є відповідальною. Це поширена практика різних комунальних підприємств, оскільки значно безпечніше найняти охорону, а не мати власного сторожа. При цьому якщо комунальне підприємство мало б своїх сторожів, це не було б значно дешевше, оскільки кожен об’єкт треба охороняти цілодобово. Відповідно, треба щонайменше три людини на одне кладовище, які чергувалися б по добових змінах.   

Пан Тлумацький пояснює, на кожному об’єкті є один охоронець. Він здійснює обхід території, стежить за порядком, в’їздом на територію транспорту. При необхідності – черговий сторож викликає охорону підприємства або поліцію.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (26)
  • Марія Настюк-Конопліч

    На фото не кладовище а художня галерея. Хто ставить такі монументи той нехай і піклується про охорону, до чого тут бюджет міста.
  • Андрій Лазарук

    бачив на прозорро, що в кривому розі на охорону кладовищ у 2021 році витратили 9,57 млн грн.
  • Микола Завірохін

    ось так має виглядати комунальний цвинтар, безкоштовний. І не потрібна охорона, а те, що на фото в заголовку, це має бути приватний, де з родичів беруть плату за охорону та догляд за могилами. Чому з моїх податків сплачують за охорону територій, якими я не користуюсь, не розумію
  • Lyuda Kostyuk

    Охорона від кого??? Ще премію випішіть за новаторство! Ганьба!! Подумайте за наших хлопців, які на передовій!

keyboard_arrow_up