Партнер рубрики Події

На парковці під будинком на Київській вночі горіли автомобілі. Що відомо?

На парковці під будинком на Київській вночі горіли автомобілі. Що відомо?
  • Про пошкоджені авто редакцію повідомили читачі. Увечері 14 липня, кажуть люди, автомобілі стояли неушкодженими. На ранок один згорів повністю, інший частково.
  • Рятувальники підтвердили інформацію, у поліції говорять про попередню причину займання: підпал. 
  • Гасити вогонь необхідно з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я, радять рятувальники.

Одне авто згоріло повністю, інше пошкоджене вогнем частково. Решта автомобілів на еко-парковці поруч з будинком, що на вул. Київській, 11, біля ринку на 15 Квітня, були неушкодженими. Про це редакцію повідомив читач Олег.

– Я через той двір вчора ввечері повертався з роботи – ще звернув увагу на автомобілі, все було в порядку, а сьогодні зранку дорогою на роботу застав таку картину, — розповів читач Олег. – Здалеку було чути смаленим. Враження, ніби десь резина горіла. Думав, щось на пекарні в одній з крамниць палять. Підхожу ближче – одного авто фактично немає, навіть марку розібрати неможливо. Opel поруч згорів частково – пошкоджено з боку пасажира.

Відео дня

Рятувальники підтвердили інформацію нашого читача: вночі на вул. Київська,11 горіло авто.

– Виникла пожежа легкового автомобіля «BMW 328», – підтвердив речник управління ДСНС в області Сергій Данілін. – Внаслідок пожежі знищено моторний відсік автомобіля, два колеса та лобове скло на площі 2 м кв., а також пошкоджено крило та колесо автомобіля «Opel Astra», що стояв поруч.

Причину виникнення пожежі – чи це було самозаймання, чи проблеми з проводкою чи підпал, а також суму збитків, завданих власникам, встановлюватимуть правоохоронці. Рятувальники повідомили, що пожежу загасила чергова зміна Головного управління. Пожежникам вдалось врятувати ще одне авто.

За коментарем, щодо попередньої причини загоряння, і чи не було це підпалом, ми звернулись до поліції.

– Інформація про пожежу на лінію 102 надійшла від жительки будинку, жінка повідомила, що горить авто внизу, – повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. – На місце події виїхала слідчо-оперативна група.

Поліцейські оглянули все, доки пожежники гасили авто. Згодом знову працювали на місці. Вранці виїхали на додатковий огляд, аби вночі, у темряві, щось не пропустити.  

– Після додаткового огляду пошкоджені автомобілі вилучать на експертизу, – каже Сергій Крета. – За попередньою версією, це міг бути підпал. Вирішується питання про внесення відомостей про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України.

Як діяти, якщо спалахнуло авто?

Ви за кермом, а авто починає диміти чи горіти? З-під капота дим чи горить з боку багажника? Як діяти, аби не отримати травми самому і спробувати загасити авто, пояснили рятувальники.

Якщо авто загорілось «на ходу», водій повинен негайно вимкнути запалення, з’їхати на узбіччя та зупинити автомобіль. А також забезпечити швидку евакуацію пасажирів, каже речник управління ДСНС Сергій Данілін.

  • Як це все зроблено, зателефонувати до служби порятунку за номером «101», а після цього, при змозі, приступити до гасіння пожежі за допомогою вогнегасника, – пояснив Сергій Данілін. – Пальне, у разі його витоку чи пролиття, необхідно загасити в першу чергу.

Під час гасіння пожежі в підкапотному просторі необхідно відкрити замки капоту.

– Відкриваючи капот – спрямуйте туди одразу вогнегасник, адже інтенсивність горіння при його відкриванні посилюється, – радять рятувальники. – Найбільш ефективним є одночасне використання декількох вогнегасників та вогнегасних засобів таких як, пісок, кошма та сніг взимку. Попросіть допомоги в людей, що поруч. 

Гасити вогонь необхідно з навітряної сторони, направляючи струмінь із вогнегасника на поверхню, що горить, а не на полум’я, радять рятувальники.

  • При гасінні палива, що витікає, необхідно подавати вогнегасну речовину знизу вверх, – наголошує Сергій Данілін. – Небезпечно гасити вогонь в забрудненому одязі (промаслений, просочений парами пального) і якщо руки були змочені пальним.

Як застрахувати авто і у скільки це обійдеться?

Можна отримати грошову компенсацію у разі пошкодження авто в пожежі, в результаті стихійного лиха, викрадення, застрахувавши його. В цих випадках підійде тільки «Добровільне страхування наземного транспорту КАСКО», але вигідніше страхувати таким чином машини до 6 років, максимум 10. Чим авто новіше, тим меншу суму за КАСКО ви сплачуватимете. Оформляється договір страхування на рік, щороку його треба поновлювати, пояснив Олег Біловус, головний експерт зі страхування Тернопільської обласної дирекції ПРАТ «СК «Уніка».

  • Лише за КАСКО можна отримати грошову компенсацію у разі пошкодження авто та травмування людей в ДТП, протиправних   дій третіх осіб, стихійних лих, пожеж та інших випадків, – каже Олег Біловус. – Якщо пошкоджені частина або елемент – відшкодовується сума, еквівалентна вартості запчастини і ремонту. Якщо, як у цьому випадку, машина сильно пошкоджена і вартість ремонту перевищує 75% ринкової вартості авто, це розцінюється як повне фізичне знищення автомобіля.

Ступінь пошкодження вираховує незалежний експерт. Скільки потягне повне КАСКО, залежить від марки авто, її року випуску і вартості машини.

  • Якщо умовно візьмемо даний автомобіль, який згорів на Київській, він 2013 року випуску, коштує близько 16 тис. доларів, КАСКО для такого коштуватиме 20-25 тис. грн в рік – за мінусом франшизи  (від 0, 5; 1 чи 2% від страхової суми) або без франшизи. Без останньої – кращі умови для клієнта, адже тоді страхова компанія покриватиме абсолютно всі витрати. Але й такий платіж за КАСКО обійдеться  дорожче. Проте плюс в тому, що клієнт не додаватиме взагалі своїх грошей, скажімо, на ремонт.

Якщо взяти, приміром, «Ланос», КАСКО на таке авто обійдеться в районі 8-12 тис. грн. 

Проте вам можуть відмовити у виплатах, якщо, скажімо, ви порушите правила пожежної безпеки у разі перевезення легкозаймистих речовин чи, перевозячи такі, закурите у салоні, і від цього авто спалахне.

Якщо наступив страховий випадок, водій чи власник має повідомити страхову компанію та дотичні екстрені служби. На місце виїде аварійний комісар. Якщо наступив страховий випадок, а ви маєте КАСКО, саме він збиратиме відповідні документи для відшкодування та потурбується про виклик необхідних служб. Приміром, були сильні зливи, і авто злетіло в кювет. Саме аварійний комісар даватиме запити синоптикам та отримуватиме документи про погодні умови цього дня, а не клієнт, з яким чи з його майном стався нещасний випадок. Що потрібно заявнику – написати заяву на виплату коштів.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 194. Умисне знищення або пошкодження майна

1. Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах, - карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

2. Те саме діяння, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом, або заподіяло майнову шкоду в особливо великих розмірах, або спричинило загибель людей чи інші тяжкі наслідки, - карається позбавленням волі на строк від трьох до десяти років.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Петро Беріт

    Чув що є відео підпалу...

    Юрій Човган reply Петро Беріт

    Святослав Журовський хлоп був на ровері?

    Святослав Журовський reply Петро Беріт

    є

keyboard_arrow_up