Партнер рубрики Події

На пожежу приїхали без води? Рятувальники це спростовують

На пожежу приїхали без води? Рятувальники це спростовують
  • Мешканці будинку, що горів, поскаржились депутатові, що рятувальники приїхали на пожежу без води. Тому й наслідки гірші.
  • Рятувальники категорично заперечують це.
  • Тим часом створена спеціальна комісія, яка вивчатиме – хто каже правду. 

Сусіди мешканців квартири №14, що на Тарнавського, 16, звернулись до депутата свого округу Любомира Балука.

Люди поскаржились, що на пожежу, яка виникла в цій квартирі в січні 2017 р., пожежники приїхали без води. Тому через пошуки був втрачений дорогоцінний час, що призвело до тяжких наслідків і серйозного пошкодження майна.

- До мене, як до депутата міської ради, звернулися сусіди власниці  квартири № 14,  в якій 9 січня 2017 року сталася пожежа, - розповів депутат міськради Любомир Балук. – Мешканці повідомили про кричущі факти халатності, які були допущені членами екіпажів пожежних машин. А саме - баках пожежних машин був відсутній первинний запас води та інших водних розчинів. Що, передусім, спричинило втрату часу на пошуки  відповідного водного гідранта. А цепризвело до значно гірших наслідків для майна власника.

Відео дня

Депутат написав запит до управління держслужби з надзвичайних ситуацій (далі ДСНС – прим. авт.), де повідомив про випадок і звернувся з проханням до керівництва створити комісію для перевірки фактів службового недбальства, допущеного відповідними службами.

В управлінні держслужби з надзвичайних ситуацій в області категорично заперечують, що пожежна машина прибула на виклик без води.

- 9  січня о 16 год. 40 хв. до управління ДСНС надійшло повідомлення про пожежу в даній квартирі, - повідомив начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління державної служби з надзвичайних ситуацій в області Сергій Данілін. - О 16 год. 41 хв. до місця пожежі направлено 1 відділення частини спеціальної пожежної техніки аварійно-рятувального загону спеціального призначення у складі 5 чоловік особового складу. О 16 год. 48 хв. відділення прибуло до місця події.

50 чоловік стали заручниками диму

За зовнішніми ознаками спостерігалося виділення густого чорного диму з 2-х вікон прибудови до квартири на другому поверсі житлового будинку, кажуть рятувальники. Т. в. о. начальника чергової зміни віддав команду на проведення повного розгортання та у складі ланки газодимозахисної служби провів розвідку пожежі.

Розвідкою встановлено: пожежа виникла в житловій кімнаті, площа пожежі становила 15 м. кв, людей в квартирі не було. Задимлено сходові клітки та коридори загального користування з 2-го по 5-й поверхи житлового будинку. На той момент в будівлі перебувало близько 50 чоловік, які потребували допомоги та не могли самостійно вийти на зовні.

- Враховуючи сильне задимлення на пожежі, передусім потрібно було евакуювати людей, - пояснив Сергій Данілін. – Одночасно було прийняте рішення подати на гасіння пожежі по висувній драбині 1 ствол РСК-50. Окрім того, оголошено 2-й ранг пожежі та викликано додаткові сили і засоби, відповідно до розкладу виїздів пожежно-рятувальних підрозділів міського гарнізону для рятування та евакуації людей з верхніх поверхів будівлі.

О 16 год. 58 хв. до місця пожежі прибув старший помічник начальника зміни. Він викликав аварійну службу газопостачання, центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, національну поліцію та міський РЕМ. Площа пожежі вже становила 18 м.кв.

- О 17 год. 00 хв. до місця пожежі прибув черговий караул в кількості 4-х чоловік, - каже Сергій Данілін. - Оперативне завдання – проведення рятування та евакуації мешканців з 4 та 5 поверхів будинку, а також встановлення освітлення місця події.

О 17 год. 03 хв. до місця пожежі прибув ще один черговий караул в складі 4-х чоловік. Тим часом одну з автоцистерн направили для дозаправки водою, аби забезпечити безперебійну подачу води по існуючій магістральній та робочих лініях до місця пожежі. Одночасно проводили евакуацію людей. Протягом 15 хвилин на місці вже було керівництво та ще один загін рятувальників.

- О 17 год. 20 хв. пожежа була локалізована, викликали ще й автомобіль газодимозахисної служби, які були на місці вже за 5 хвилин, - каже Сергій Данілін. - О 17 год. 28 хв. пожежу було ліквідовано.

Пожежу гасили 7 авто і 24 людей

Внаслідок пожежі вогнем знищено меблі та речі домашнього вжитку, внутрішнє оздоблення стін, стелю загальною площею 22 м.кв., міжкімнатні двері та вікно квартири. Пошкоджено перекриття квартири, облицювання внутрішніх стін та стелі, речі домашнього вжитку. На пожежі виявлено потерпілого власника квартири, який отруївся чадним газом.

До гасіння пожежі залучили 7 одиниць техніки та 24 чол. особового складу, запевнив Сергій Данілін.

В ході гасіння врятовано 19 чоловік, з них п’ятеро – діти. На свіже повітря евакуйовано 21 людину.

Власника квартири, з ознаками отруєння чадним газом, рятувальники передали працівникам центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Окрім того, на місці врятували породіллю, яку також передали медикам.

Коментар

Віктор МАСЛЕЙ, 42 р., начальник Управляння ДСНСУ в області:

До Управління надійшов запит депутата міськради. За фактом звернення та з метою об'єктивного з'ясування обставин проводиться службове розслідування. Перевірка буде проведена у визначені законодавством терміни, про її результат буде повідомлено. Крім цього, хочу відмітити, що після ліквідації кожної пожежі або будь-якої надзвичайної події, дії пожежно-рятувальних підрозділів ретельно аналізуються, робиться детальний розбір ходу ліквідації. У даному випадку також проводився детальний аналіз, на основі якого встановлено, що дії керівників гасіння пожежі були коректними та вірними, з дотриманням вимог керівних документів ДСНС України.

Кількість пожеж на Тернопільщині*

 

2016 р.

2015 р.

Зареєстровано пожеж

1726

1692

Загинуло внаслідок пожеж, чол.

44

38

Отримали травми, чол.

43

37

За інф. управління ДСНС в області

До речі

Найближчі протипожежні вододжерела до будинку, що на вул. Тарнавського, 16 розташовані: на відстані 100 м. (вул. Г. Тарнавського, 12) та 300 м. (на вул. Г. Тарнавського, 18).

Читайте також Рятувальники спростовують міфи, що приїздять на пожежу без води

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Галина Цвігун

    горіла наша хата, на дачах, приїхали газелькою, яка ледве їхала, чекали поки згорить щоб потім дим залити водою... все згоріло

    Анонім reply Галина Цвігун

    Не могли вони газельку відправити на приватну хату ще десь на дачах оскільки в таких випадках, якщо горить будинок  відправляють більшу автоцистерну , а потім на місці вже визначаються чи справляться однією машиною чи треба ще направляти допомогу , або шукають де можна поповнювати запаси води . Щось  ви не договорюєте  ,або у вас щось окремо від будинку горіло ,що не несло загрози перекидання вогню на хату або диспетчеру не надали достатньо інформації.
  • Анонім

    Нех.... гнати на пожежників .Наслідки гірші бо понабудовували прибудов ,а тепер ще чогось хочуть . Ось взяти і штрафанути за ті шанхаї ,і ще заставити розібрати ті прибудови . Ті мешканці напевно хочуть щоб їм пожежники ще ремонти компенсовували в хатах .

    Volodymer reply Анонім

    Повністю підтримую. Горіла справді прибудова у вигляді балкону-кімнати. А пожежники - це справді герої. Молодці!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up