На ремонт бюветів та колонок-качалок виділили мільйон: ми перевірили їх стан

На ремонт бюветів та колонок-качалок виділили мільйон: ми перевірили їх стан
  • Спрямували мільйон гривень на ремонт та утримання бюветів та колонок-качалок, які є у місті. Ми перевірили, у якому вони стані.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Відповідне рішення про виділення коштів прийняли на засіданні виконавчого комітету 17 травня. З міського бюджету «Водоканалу» виділили гроші на наступні потреби:

  • Відео дня
    /li>

Ми вирішили перевірити, чи працюють бювети та колонки-качалки. У якому вони стані? 

Не всі бювети працюють

У місті є три бювети, де тернополяни можуть безкоштовно набрати воду. Вони розташовані у трьох мікрорайонах – на «Східному масиві», мікрорайоні «Дружба» та «Алясці».

Бювет на «Східному» – найновіший у місті. Його відкрили у жовтні 2020 року. Він розташований на бульварі Данила Галицького. Як ми помітили, тернополяни приходять сюди за питною водою часто. Дехто навіть приїжджає з інших мікрорайонів на громадському транспорті.

 

У сірій металевій альтанці є дві колонки. Воду можна набрати, натиснувши на кнопку. Вона фактично відразу починає текти після натискання. Поруч є кілька лавок. Також є освітлення.

На «Дружбі» бювет розташований на вулиці Юності. Він є найстарішим у місті. Його збудували у 2002 році на честь 11 річниці Незалежності України. Там також є дві колонки. Щоб пішла вода – потрібно опустити важіль. Усі колонки працювали. Стіни альтанки облуплі – з них сиплеться штукатурка. Стеля обшита білою вагонкою. Є освітлення. Біля бювету було чисто. Поруч є лавки та смітник. 

Бювет на «Алясці» розташований на бульварі Пантелеймона Куліша. Його облаштували у жовтні 2019 року. Однак він часто ламається. Місцеві розповіли, що бювет вже давно не працює. Коли його ремонтують – вже за кілька тижнів він знову ламається.

Напередодні повномасштабного російського вторгнення у відповіді на наш інформаційний запит у міськраді повідомляли, що поломки стаються через надмірне споживання води населенням. Відбулось обвалювання стінок свердловини і регулярні поломки пов’язані із забрудненням води піском та іншими тонкодисперсними речовинами, які призводять до забивання фільтрів. 

Для вирішення проблеми у міській раді планували бурити нову свердловину, однак через початок повномасштабної російсько-української війни ці роботи не проводили. 

Де буде новий бювет

До початку російського наступу у міській раді планували облаштувати новий бювет у 2022 році. На це було передбачили виділити 1,5 млн. гривень. Бювет планували облаштувати на вулиці Перля.

Ми звернулися до міської ради з інформаційним запитом та запитали, коли планують провести ремонт бювету на бульварі Куліша та чи планують наразі облаштувати новий бювет. Запитали і те, скільки коштів на це необхідно. Відповідь опублікуємо, щойно її отримаємо.

До слова, раніше у міській раді обіцяли облаштувати бювети у різних мікрорайонах міста, а саме на вул. Громницького, вул. Б.Лепкого, бульварі С. Петлюри та в парку Національного відродження.

Чи працюють колонки-качалки

Ми також перевірили, чи працюють колонки качалки. На інтерактивній карті у додатку «еТернопіль» позначили понад 50 локацій, де можна набрати воду. 

Біля зупинки на вулиці Збаразька, 3 облаштована німецька колонка-качалка. Такі встановлювали у 2022 році. Вона працює. Вода починає текти майже одразу. Хтось «удосконалив» колонку за допомогою порожньої пляшки, щоб було зручніше набирати воду. 

Нова колонка є і біля зупинки на вулиці Острозького, 45. Вона також працює. Ми помітили, що нею користуються часто – навколо була мокра земля. 

На вулиці Дружби, 1 нова колонка працювала. Тут також була лійка з пляшки, щоб було зручніше набирати воду. За кілька натискань на важіль починає текти вода. 

Біля зупинки громадського транспорту на вулиці Мазепи, 5 ми помітили тернополянку, яка набирала воду у баклажки. У КП «Тернопільводоканал» нагадують, що воду з колонок-качалок можна використовувати для технічних цілей. Пити її можна після кип’ятіння. 

Колонка-качалка за адресою вул. Валова, 7 стара. Ми намагалися прокачати воду, але нам це не вдалося. Вона не працювала.. 

Ще одна така ж колонка була на Київській 5В. Кілька хвилин ми намагалися прокачати воду. Вона скрипіла, але вода так і не пішла. 

Ми звернулися до КП «Тернопільводоканал» та запитали, скільки колонок-качалок у місті потребують ремонту, за якими адресами та коли це планують зробити. Відповідь опублікуємо, щойно нам її нададуть. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Miroslav Telesnitskyy

    краще б не тратили(розкрадали) гроші з бюджету
  • Наташа Калишин

    На бул.Д.Галицького вода тепер дуже погана,раніше добра була
  • Viktor Aleksandrovich Ka

    Віремо-гордимось...😀

keyboard_arrow_up