Партнер рубрики Події

На Театралці - роботи, змагання дронів, запуск ракет, виверження вулканів та безліч дослідів з водою

На Театралці - роботи, змагання дронів, запуск ракет, виверження вулканів та безліч дослідів з водою

Як позбутися накипу, як надути кульки за допомогою соди і оцту і ще сотні інших цікавих фокусів змогли побачити відвідувачі 6-х "Наукових пікніків" у Тернополі

6-ті «Наукові пікніки» розпочались сьогодні, 27 травня, на Театральному майдані. Цей захід об’єднує  лабораторії під відкритим небом, відкриває по-новому фізику, хімію, біологію та інші науки. Для тернополян та гостей міста відкрили 40 міні-лабораторій просто неба. Молоді науковці презентують свої винаходи, робототехніку, запускають ракети, дрони, виверження вулканів та проводять безліч дослідів з водою.

У заході взяли участь понад 200 учасників, гості з 14 областей України, а також з Польщі та Грузії. Вхід вільний.

Тут і дорослі, і діти. Усі захоплююче спостерігають за дослідами і самі експериментують. З різних сторін лунає «Ого!», «Вау!», « А як ви це зробили?»,  «Я теж хочу спробувати».

Відео дня

  • Основною метою цього заходу є популяризація науки серед населення, серед школярів і вихід за стандартні рамки, що наука – це не тільки лабораторії, мікроскопи і пробірки, а й феєричне дійство. Ми хочемо, щоб діти до природничих наук ставились з цікавістю,- розповідає організатор Катерина Подтабачна. -  Протягом усіх наукових пікніків, і зокрема цього року, у нас беруть участь усі університети Тернополя   і дуже багато шкіл. Є такі, що вперше приєднуються, є такі, що постійно беруть участь, є які періодично. Але якщо в загальному, то можна сказати, що за весь період усі школи Тернополя хоча б один раз, але побували на нашому заході .

Різні досліди, робота з реактивами, хімічними речовинами, з технікою, усе це небезпечно, але при цьому дуже захоплююче.

Андрій Руснак з Тернопільської української гімназії розповів, як створював свій ручний екскаватор.

  • Щодня  я приходив в свою майстерню і складав його з підручних матеріалів : шприци, крапельниця, цвяхи, шурупи та одна дошка. Система дуже проста. Місткість одного повного шприца з’єднана з іншим порожнім по крапельниці. Коли я нажимаю на повний шприц, рідина переміщується в інший і відштовхує його, - каже хлопець.

  • Я проводила дослід «Чарівний пульверизатор», - розповідає про свій хімічний дослід Марта, яка навчається в школі №2. -  Суть полягає в тому, що сухий папір, який я збризкую аміаком, стає рожевого кольору.

За допомогою безпілотного апарату «Скіф» моніторять посівні площі, розповідає представник Агрохолдингу «Мрія» Вадим Новічков.

  • Цей безпілотник допомагає нам проводити моніторинг наших полів,  виявляти недоліки і оперативно приймати рішення для їх усунення. Він оснащений двома оперативними камерами, в тому числі мультиспекторальною. Під час польоту безпілотник проводить зйомку з високою роздільною здатністю , після чого ми аналізуємо  отриману інформацію і локалізуємо проблеми на полі, використовуючи звичайні знімки в натуральному кольорі і знімки з мультиспекторальних камер.

Свої технологічні розробки представив також Галицький коледж.

  • Ми показуємо свої електронні машини, телефон та роботи.  Ось перед нами є три машинки: одна може їхати за допомогою рукавички, коли ми за допомогою руки задаємо маршрут, друга може рухатись за допомогою датчиків, які бачать перед собою чорну лінії, зчитують її тоді їде, а третя за допомогою датчиків руху та перешкод, - пояснює студент коледжу Максимчук Роман.

Люди, яких цікавить біологія, зібрались біля саморобних мікроскопів, які презентує ТНТУ ім. І. Пулюя.

  • Портативний мікроскоп, який підключається через USD до комп’ютера, збільшує зображення до двохсот разів і передає на монітор. Він зроблений, як звичайний мікроскоп, тут є лінза і об’єктив, які збільшують зображення. А інший мікроскоп виготовлений з веб-камери та перевернутого об’єктива, але кратність у нього  гірша, - каже представниця ТНТУ ім. І. Пулюя Катерина Гринчук.

Біля кожної палатки цілі юрби, які уважно спостерігають за роботою експериментаторів і самі пробують щось робити.

  • Ми на цьому заході вперше.  Коли бачимо щось пов’язане з технікою, то оминаємо, оскільки не розуміємо цього. А хімічні досліди нам дуже цікаві, - діляться враженнями від побачено діляться 11-річна Каріна та 10-річна Юля..

А от 12-річний Мар’ян навпаки біжить до палаток, які презентують техніку.

  • Я відгадував завдання на комп’ютері, які представляв технічний університет. Також мене дуже зацікавили дрони і роботи, - каже школяр.

 

  • Я вже вдруге на цьому заході, - розповідає 13-річна Дарина. - Мені все дуже сподобалось, адже я не завжди можу провести такі досліди вдома. Є такі, яких я не бачила минулого року. Найбільше мені сподобався дослід під назвою «Світлофор» . Коли у пробірці змішали речовини, то вони двічі змінювали колір.

Юлія ОГОРОДНІК

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Молодці, тільки природничі науки дають розвиток. У нас, на жаль, рівень освіти вимірюється англійською(для якої багато розуму не треба).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up